Auteur:

Gepubliceerd op: 03-01-2023

De FOD Justitie laat weten dat voortaan alle Belgen terechtkunnen op het portaal Just-on-web om hun persoonlijke uittreksels en/of een kopie van akten van de burgerlijke stand aan te vragen en te raadplegen. Via de applicatie “Uittreksels en Afschriften” kunnen de burgers, na in te loggen met de eID, eIDAS of itsme, akten van hunzelf of hun aanverwanten aanvragen inzake geboorte, naamsverandering, adoptie, huwelijk e.d., en vervolgens raadplegen en downloaden.

Door de opvraging toegankelijk te maken voor burgers, worden gemeentediensten ontlast. Nu burgers zelf aan hun persoonlijke uittreksels en akten van de burgerlijke stand kunnen, kunnen gemeenten die reeds werken met het e-loket aan hun burgers vragen om een akte via Just-on-web op te halen.

Ook gemeenten die nog geen toegang hebben tot een e-loket hebben baat bij deze nieuwe dienstverlening. Zij kunnen vanaf heden aan hun burgers vragen de nodige kopieën van akten aan te vragen via de online applicatie op Just-on-web. Dit zorgt voor een werklastvermindering, zowel voor de gemeentedienst als voor de burger. Die laatste dient zich namelijk niet meer fysiek naar een loket te verplaatsen.

Indien een akte niet beschikbaar is, kan deze eenvoudigweg via de applicatie aan de desbetreffende gemeente worden aangevraagd. Tot op heden werden er al meer dan 1.5 miljoen elektronische akten van burgerlijke stand aangemaakt in de centrale databank sinds de oprichting in maart 2019, en gebeurden er maar liefst 17.948.237 raadplegingen.

Voor meer informatie kan je terecht op justonweb.be/extracts/faq.
 

Lotte Van Liefde