Auteur:

Gepubliceerd op: 15-01-2024

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en de Koning Boudewijnstichting (KBS) hebben voor het eerst de scriptieprijzen ‘Lokale Besturen en Maatschappelijke Dienstverlening’ toegekend. Hiermee willen ze het cruciale belang van maatschappelijke dienstverlening bij een OCMW, stad of gemeente op de kaart zetten bij studenten. Ze hopen zo ook meer afgestudeerden warm te maken voor een job als maatschappelijk werker bij het lokaal bestuur. Dat is immers een knelpuntberoep.    
 

Preboarding en kwaliteitsvol wonen 

Diny De Vits, bachelor sociaal werk aan de Odisee Hogeschool won de eerste prijs van €500 en één jaar extra ondersteuning door de KBS en de VVSG om haar aanbevelingen om te zetten in de praktijk. ‘Mijn scriptie gaat over preboarding: de wijze waarop we maatschappelijk werkers in OCMW Halle in hun eerste maanden maximaal kunnen ondersteunen in hun vaak complexe opdrachten’, aldus Diny. Op een arbeidsmarkt waar elk talent telt, is het belangrijk dat organisaties talenten vinden én houden. Professor en juryvoorzitter Maria De Bie (Ugent) stelt dat de jury unaniem dit werk als beste verkoos omwille van de koppeling tussen wetenschappelijke relevantie en praktische bruikbaarheid voor heel wat lokale besturen.  

De tweede prijs ging naar Heleen Delanghe, afgestudeerd aan de AP Hogeschool Antwerpen. Ze onderzocht de relatie tussen woonkwaliteit en gezondheidsongelijkheid. “Gedurende vijf maanden deed ik onderzoek in de wijk Antwerpen-Noord. Ik ontdekte een heel sterk verband tussen een slechte woonkwaliteit -zowel binnen- als buitenshuis- en de toenemende gezondheidsongelijkheid. De stad of gemeente kan hierin een belangrijk rol spelen’, vertelt Heleen. De jury koos deze scriptie omwille van de relevantie: wonen is een grondrecht en dat is bij voorkeur kwaliteitsvol. Ook Heleen krijgt verdere ondersteuning van de KBS en de VVSG. 
 

Maatschappelijke werker is knelpuntberoep 

Maatschappelijk werkers bij de lokale besturen begeleiden hulpvragers intensief zodat ze hun grondrechten kunnen realiseren; de nabijheid van het lokale niveau maakt vaak het verschil. De krapte op de arbeidsmarkt, eist ook zijn tol op de sociale diensten. In 2023 werd de job van maatschappelijk werker een knelpuntberoep.

Deze scriptieprijs past in een bredere campagne om het belang van maatschappelijke dienstverlening te versterken en te promoten, ook bij studenten hoger onderwijs. ‘Studenten zijn de werknemers van morgen. Ze moeten een positief en correct beeld krijgen van wat steden en gemeenten allemaal doen en waarom het zo fijn is om er te werken’, aldus Wim Dries, voorzitter van de VVSG. 

In het academiejaar 2023-2024 herhalen de organisatoren dit initiatief. “Het past binnen de doelstellingen van de KBS om nog actiever initiatieven te ondersteunen die de betrokkenheid van burgers versterken en meer in te zetten op een impactvolle maatschappelijke dienstverlening’ besluit Brieuc Van Damme. “Alle bachelor- en masterstudenten sociaal werk met een onderscheiding op hun scriptie kunnen opnieuw deelnemen,” luidt het.   

  

Perscontact

Werner De Wael