Week van de Duurzame Gemeente

De Week van de Duurzame Gemeente is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid op lange termijn. De campagne werd voor het eerst georganiseerd in september 2018 en kon toen meteen op 80 deelnemende besturen rekenen. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG(s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden.

In 2019 zal de campagneweek opnieuw doorgaan van 18 tot 25 september. Met het oog op de nieuwe gemeentelijke meerjarenplannen (2020-2025) zal de campagne dit jaar extra inzetten op het integreren van de SDG’s in de lokale beleidsplannen van de deelnemende gemeenten.

95 steden en gemeenten doen dit jaar mee. De inschrijvingen zijn afgesloten.

Op www.duurzamegemeente.be vind je een lijst van alle deelnemers, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten zullen ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten.

Bekijk dit oproepfilmpje voor de campagne van 2019, met compilatiebeelden van de vorige editie.

Download de campagnehandleiding.

❓‍Heb je een vraag over de campagne? Contacteer Heleen Voeten van de dienst Internationaal van VVSG via heleen.voeten@vvsg.be.

De Week van de Duurzame Gemeente is een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, met de steun van de Vlaamse Overheid en van de Directie Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp van de federale overheid.