Week van de Duurzame Gemeente 2024: lokaal beleid SDG-proof

Na de lokale verkiezingen buigen steden en gemeenten zich over hun nieuwe meerjarenplannen. De duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) zijn daarbij een onmisbaar kader om lokale beleidsacties te bepalen met aandacht voor mens, milieu, welvaart, democratie en rechtvaardigheid.

De komende legislatuur is de laatste richting horizon 2030. De Week van de Duurzame Gemeente laat dit momentum niet aan zich voorbij gaan. De editie van 2024 focust op het verduurzamen van lokaal beleid. We schuiven daarbij geen specifieke thema’s of SDG’s naar voor, maar bieden deelnemende gemeenten handvaten om duurzaamheid lokaal te integreren. Concreet zullen dat vooral beleidstools zijn over de SDG’s in het beleidsplanningsproces, en manieren om tijdens dat proces samen te werken met betrokken burgers.

Meer info over het jaarthema, de campagnematerialen en de ondersteuning vanuit VVSG vind je in de campagnehandleiding. Inschrijven kan nog tot eind juni via www.duurzamegemeente.be

Wetstraatjournalist, auteur en bekendste Vlaanderen-fan Christophe Deborsu is dit jaar de ambassadeur van de campagneweek. Hij zal verschillende gemeenten bezoeken, om in gesprek te gaan met burgers en beleidsmakers en om samen met hen wensen voor een duurzaam 2030 te verzamelen. Bekijk de enthousiaste oproep van Christophe

Over de campagne

De Week van de Duurzame Gemeente wordt georganiseerd sinds 2018 en is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG('s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden. De campagne gaat elk jaar door van 18 t.e.m. 25 september. 

Bekijk getuigenissen uit 5 gemeenten die meededen aan de campagne in 2021, of andere filmpjes over de campagne op het youtubekanaal van de VVSG.

In 2022  schreven we een inspiratienota over het format van onze campagneweek. We vertellen over de gebruikte aanpak en strategieën, en de geleerde lessen die we de voorbije jaren trokken. Met deze publicatie willen we wereldwijd koepels van lokale besturen inspiren, maar even goed andere organisaties en overheidsinstanties die inzetten op de realisatie van de SDG’s. De Week van de Duurzame Gemeente is een format waarin zowel lokale besturen als SDG-ambassadeurs op een creatieve en activerende manier tonen hoe de Agenda 2030 lokaal gerealiseerd kan worden. [De inspiratienota is ook beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.]

Campagnewebsite

De website www.duurzamegemeente.be is de draaischijf van de campagne. Je vindt er de lijst van alle deelnemende gemeenten aan vorige edities, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten. Voor vragen over de campagne kan je terecht bij internationaal@vvsg.be. Gemeenten met een login kunnen de digitale formats van de meeste campagnematerialen (ook van voorbije edities) hier downloaden. 

Blader hieronder door foto's en beelden van voorbije edities van de Week van de Duurzame Gemeente.

Embedded YouTube Video