De Week van de Duurzame Gemeente wordt georganiseerd sinds 2018 en is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG('s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden. De campagne gaat elk jaar door van 18 t.e.m. 25 september. 

Bekijk getuigenissen uit 5 gemeenten die meededen aan de campagne in 2021, of andere filmpjes over de campagne op het youtubekanaal van de VVSG.

In 2022  schreven we een inspiratienota over het format van onze campagneweek. We vertellen over de gebruikte aanpak en strategieën, en de geleerde lessen die we de voorbije jaren trokken. Met deze publicatie willen we wereldwijd koepels van lokale besturen inspiren, maar even goed andere organisaties en overheidsinstanties die inzetten op de realisatie van de SDG’s. De Week van de Duurzame Gemeente is een format waarin zowel lokale besturen als SDG-ambassadeurs op een creatieve en activerende manier tonen hoe de Agenda 2030 lokaal gerealiseerd kan worden. [De inspiratienota is ook beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans.]

Campagnewebsite

De website www.duurzamegemeente.be is de draaischijf van de campagne. Je vindt er de lijst van alle deelnemende gemeenten aan vorige edities, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten. Voor vragen over de campagne kan je terecht bij internationaal@vvsg.be. Gemeenten met een login kunnen de digitale formats van de meeste campagnematerialen (ook van voorbije edities) hier downloaden. 

Week van de Duurzame Gemeente 2023

In 2023 lag de focus van de campagne op het thema onderwijs (SDG 4). Je leest alles over dit jaarthema en het beschikbare campagnemateriaal in de campagnehandleiding en op www.duurzamegemeente.be.

Ketnet-actrice Sali Haidara was in 2023 ambassadrice van de Week van de Duurzame Gemeente. In de video 'Een duurzame wereld in 2030' (zie hieronder) spreekt ze leerlingen en leerkrachten toe over de SDG's en hoe ze zelf actie kunnen ondernemen om er concreet aan bij te dragen. Deze video mag vrij vertoond worden in klassen. Leerkrachten die n.a.v. de video verder rond de SDG's willen werken, kunnen zich laten inspireren in deze lesfiche.

Blader door de foto's hieronder voor beelden van de Week van de Duurzame Gemeente 2023.

Embedded YouTube Video