De Week van de Duurzame Gemeente wordt georganiseerd sinds 2018 en is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid op lange termijn. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG('s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden.

De website www.duurzamegemeente.be is de draaischijf van de campagne. Je vindt er de lijst van alle deelnemende gemeenten aan vorige edities, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten. Voor vragen over de campagne kan je terecht bij internationaal@vvsg.be. Bekijk getuigenissen uit 5 gemeenten die meededen aan de campagne in 2021, of een compilatiefilmpje met beelden van de campagne 2020.

De vijfde editie van de Week van de Duurzame Gemeente gaat door van 18 tot 25 september 2022. De focus zal dit jaar liggen op duurzame helden die bijdragen aan een belangrijk basisprincipe van de Agenda 2030: LAAT NIEMAND ACHTER. Dit principe staat voor het engagement van alle VN-lidstaten om armoede uit te roeien, een einde te maken aan discriminatie en uitsluiting, en te verzekeren dat ook de meest kwetsbare groepen in onze samenleving mee kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang. In de campagnehandleiding ontdek je meer over dit jaarthema en geven we voorbeelden van mogelijke duurzame helden die hierop inzetten. Ook op de website van de VN kan je je verder inlezen over de betekenis en reikwijdte van het principe 'Leave No One Behind' / Laat Niemand Achter. 

111 lokale besturen doen mee aan de Week van de Duurzame Gemeente 2022! Volg hun activiteiten via www.duurzamegemeente.be