De Week van de Duurzame Gemeente wordt georganiseerd sinds 2018 en is een publiekscampagne om enerzijds de bekendheid van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) te vergroten en anderzijds lokale besturen handvaten aan te reiken voor een duurzaam lokaal beleid op lange termijn. Tijdens de campagneweek hangen deelnemende gemeenten de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten ze hun 'Duurzame Helden' in de kijker. De helden zijn lokale burgers, scholen, bedrijven en verenigingen die dagdagelijks bijdragen aan één of meerdere SDG('s) en daarom de lokale gezichten van de 17 mondiale doelstellingen worden. De campagne gaat elk jaar door van 18 t.e.m. 25 september. 

De website www.duurzamegemeente.be is de draaischijf van de campagne. Je vindt er de lijst van alle deelnemende gemeenten aan vorige edities, een voorstelling van al hun duurzame helden en een overzicht van alle lokale activiteiten die de gemeenten ondernemen om de SDG’s en de helden in de kijker te zetten. Voor vragen over de campagne kan je terecht bij internationaal@vvsg.be. Bekijk getuigenissen uit 5 gemeenten die meededen aan de campagne in 2021, of andere filmpjes over de campagne op het youtubekanaal van de VVSG.

Raadpleeg de campagnehandleidingen van 2018, 2019, 2020, 2021 en 2022 om een beeld te krijgen van de inspanningen die deelnemende gemeenten leveren, en de ondersteuning die VVSG daarbij biedt. 

NIEUW! We schreven een inspiratienota over het format van onze campagneweek, de aanpak en strategieën die we bij de organisatie hanteren en de geleerde lessen die we de voorbije jaren trokken. Met deze publicatie willen we koepels van lokale besturen wereldwijd, maar even goed andere organisaties en overheidsinstanties die inzetten op de realisatie van de SDG’s, inspireren om gelijkaardige campagnes op te zetten waarin zowel lokale besturen als SDG-ambassadeurs op een creatieve en activerende manier tonen hoe de Agenda 2030 lokaal gerealiseerd kan worden.