Vluchtelingen uit Oekraïne

naar de overzichtspagina

Werken met vrijwilligers

Vrijwilligerswerk is in essentie een lokaal gegeven. Lokale besturen zijn vaak het eerste aanspreekpunt, ook over vrijwilligerswerk. 

Vrijwilligers vinden en de werking organiseren

Toegankelijk vrijwilligerswerk voor mensen met een migratieachtergrond

Vrijwilligerswerk is een ideale manier om een netwerk op te bouwen. Vrijwilligerswerk doen als je (nog)  niet veel Nederlands kan, is niet evident. Anderzijds stelt het werken met anderstalige vrijwilligers een organisatie ook voor specifieke uitdagingen.

Werken met kinderen

De golf van solidariteit is hartverwarmend, maar toch is het heel belangrijk om je bewust te zijn van je eigen grenzen en ervoor te zorgen dat de steun die je biedt niet schadelijk is voor de kinderen en volwassenen die je probeert te helpen.

Mobile School biedt in een korte video een aantal tips gebundeld die ervoor zorgen dat jouw hulp geen schade berokkent aan de kinderen die je probeert te helpen. De video is beschikbaar in 10 talen (Pools, Roemeens, Slovaak, Tsjechisch, Hongaars, Duits, Spaans, Frans, Engels, Nederlands). We vragen of er een versie in het Oekraïens gemaakt kan worden.

Vrijwilligerswerk als werkloze

Volledig en tijdelijk werklozen worden van 24 februari 2022 tot en met 28 februari 2023 vrijgesteld van de aangifte van hun vrijwilligerswerk, uitgevoerd overeenkomstig de wet van 03.07.2005 betreffende de rechten van vrijwilligers in het kader van de hulp aan Oekraïne (met inbegrip van hulp aan vluchtelingen).

Lees hier meer.

Verzekeringen

Voor burgers die opvang organiseren heeft Ethias een handige Q & A opgemaakt.

Lokale besturen met specifieke verzekerings vragen gerelateerd aan de opvang van tijdelijk beschermde vluchtelingen uit Oekraïne kunnen steeds bij Ethias terecht.