Virtual Reality/Augmented Reality

Met Virtual Reality word je als gebruiker als het ware getransformeerd naar een virtuele wereld.  Via een VR-bril krijg je beelden te zien die zo levensecht lijken, dat je jezelf  op een andere plaats waant.

Augmented Reality mixt dan weer de realiteit met een virtuele wereld.  Een gebruiker waant zich nog in de realiteit en kan zijn omgeving nog blijven zien, maar op deze omgeving wordt een soort van laag gecreëerd door één of meerdere hologrammen in de ruimte te plaatsen.

Augmented Virtuatity is dan weer technologie die het mogelijk maakt om werkelijke objecten te integreren in de virtuele wereld.

Virtual Reality bestaat al sinds de jaren 60 en kende aanvankelijk zijn opmars in de gamewereld en ook in de filmindustrie kent de technologie een stijgende toename.  De voorbije jaren werd de technologie steeds verfijnder waardoor de kwaliteit van beelden ook beter is en meerdere toepassingen mogelijk blijken.

VR/AR bieden ook heel wat opportuniteiten voor lokale besturen: niet alleen op vlak van cultuur, toerisme en vrijetijdsbeleving maar ook in verband met ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling. Meer nog dan door fotomateriaal en filmpjes kan je bepaalde wijzigingen in de ruimte visualiseren. Plannen voor een nieuw stationsplein hoeven niet langer statisch te zijn. Met de beschikbare technieken kan je dit tot leven wekken en toekomstige bezoekers echt laten ervaren hoe het zal zijn om in deze nieuwe omgeving te vertoeven. Je laat de burger mee participeren en kan zo ook het draagvlak voor bepaalde beslissingen vergroten.

Ook bij het toekennen van vergunningen voor innames van het openbaar domein: markten, terrassen, uitstallingen…kan het voor gemeenteambtenaren nuttig zijn om dit samen met de aanvrager in VR of zelfs AR te kunnen inplannen.  

Ook in de veiligheidssector zijn er veel toepassingen mogelijk.  Met VR en AR kunnen bepaalde situaties zoals ongevallen of branden worden gesimuleerd, dit kan bijdragen in het sensibiliseren van burgers, of kan een meerwaarde betekenen in de opleiding van brandweer en politie. VR kan ook politioneel onderzoek ondersteunen en bijdragen tot de reconstructie van een misdaadscene of ongeval.

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos!​

Ook in Vlaanderen zien we een aantal mooie toepassingen opduiken.

- In het woonzorgcentrum Ter Berken in Roeselare maakt men gebruik van Virtual Reality om dementerende inwoners een deel van hun leven te laten herbeleven. Door levensechte beelden te tonen van hun ouderlijk huis, de omgeving waar ze opgroeiden, hun favoriete vakantiebestemming...brengen ze een dialoog op start en helpen ze inwoners kalmeren.

- Het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde lokt nieuwe bezoekers met een totaalbeleving via VR. Met behulp van de VR-bril kan een bezoeker terugreizen in de tijd en de abdij zien zoals het eruit zag in 1490.  Alle kamers, objecten, de inrichting... werden zo gedetailleerd mogelijk gereconstrueerd. In het museum zelf staan er bij de diverse collectiestukken telkens verwijzingen naar de beelden in VR.

- De Stad Gent lanceerde de app "Skate Park". Met de app wou de stad gebruikers een virtuele try-out geven van het park dat in 2019 opent. De mobiele app combineert Virtual en Augmented Reality en is de eerste AR app die kan worden gebruikt in combinatie met een maquette. Wie tijdens het gebruik van de app zijn camera op de speciaal ontworpen maquette van het skatepark Blaarmeersen richtte, zag skaters en informatie verschijnen terwijl hij er rond kan wandelen. Je kon de app ook gebruiken in combinatie met een VR-bril om een preview van het park te zien in virtual reality.