Traject Ethisch Hacken - Leuven.png
Provider image

Benieuwd hoe cyberveilig je lokaal bestuur is? Tijdens het Traject Ethisch Hacken gaan HOWEST-studenten gratis op zoek naar mogelijke kwetsbaarheden en verbeterpunten.

Van 2020 t.e.m. 2023 sloegen de VVSG en Howest hogeschool de handen in elkaar om ethisch hacken in lokale besturen mogelijk te maken. Dankzij financiƫle steun van minister Somers en in nauwe samenwerking met Agentschap Binnenlands Bestuur, Audit Vlaanderen en Digitaal Vlaanderen kunnen lokale besturen kosteloos deelnemen aan het Traject Ethisch Hacken.

Concreet hield het traject in dat studenten Cyber Security Professional uit de richting Toegepaste Informatica gedurende enkele dagen kosteloos de IT-omgeving doorlichtten om zwakke plekken te ontdekken en deze te signaleren aan het deelnemende lokaal bestuur. Alle deelnemers kregen op het einde van het traject een auditrapport overhandigd, met daarin de gebundelde bevindingen en aanbevelingen van de studenten.

Globale resultaten Traject Ethisch Hacken

Op basis van de individuele rapporten die de studenten opstelden op maat van de deelnemende lokale besturen, werd jaarlijks een globale analyse gemaakt waarin de meest voorkomende kwetsbaarheden werden uitgelicht samen met aanbevelingen om de organisatie en IT-omgeving beter te beveiligen.

Enkele ervaringen van deelnemers