low-angle-photography-of-building-1446378.jpg
Provider image

Op een gegeven moment tijdens de lockdown ziet Greet geen andere weg dan een huisbezoek te doen. Maar… het kan niet, het mag niet.

OCMW-verhaal: Nood verstuikt wet

Een onzichtbaar gevaar waart door het land. Het is te zeggen, niemand waart nog door het land. De corona-lockdown mist ook bij de OCMWs zijn weerslag niet. Huis- of stoepbezoeken kunnen niet meer. Praktische, administratieve stappen lukken wel via mail of telefoon, maar interpersoonlijke, emotieve zaken raken maar moeilijk voorbij zo’n technologische drempel. Zeker als er een andere taal bij komt.

Hamsa, mama van 2 zonen, probeert na een periode van extreem partnergeweld het leven terug op te pikken. Oudste zoon Omar dubbelt zijn 6e leerjaar. Hij heeft leermoeilijkheden. Voor opdrachten en huiswerk heeft hij nood aan extra begeleiding, maar Hamsa is de taal onvoldoende machtig om hem die te kunnen geven. De communicatie met de school loopt om diezelfde reden stroef. Ze maakt zich grote zorgen. Kan Omar straks naar het middelbaar?

Greet, Hamsa’s maatschappelijke werker, maakt de brug tussen gezin en school. Omar’s leerkracht bevestigt de problemen. Voor de lockdown kon hij de jongen nog extra aandacht geven in de klas, maar dat kan nu niet meer. Vanwege zijn leeftijd kan Omar volgend jaar toch naar de B-klas in het middelbaar. Die informatie is via de gewone kanalen niet tot bij hen geraakt.

Greet spreekt met de school af dat ze Hamsa voortaan via Whatsapp op de hoogte houden. Berichten kan ze gemakkelijk via de app vertalen. Op dit moment ziet Greet echter geen andere weg dan een huisbezoek. Er is te veel te vertellen. Verdere misverstanden zijn ten alle koste te vermijden. Maar… het kan niet, het mag niet.

Greet besluit een uitzondering te maken. Zowel Hamsa als zijzelf hebben angst besmet te geraken. Het wordt een bezoek op twee meter afstand, buiten op de drempel van het appartementsgebouw. Greet heeft handgel bij. Hamsa heeft er bij het doorgeven van schoolpapieren ook klaar staan. Omar en zijn broertje, goed opgevoed als ze zijn, reiken Greet instinctief de hand. Een spreekwoordelijke tik op de vingers door Hamsa. Greet heeft het –niet alleen nu– moeilijk met de kunstmatige barrière. Gelukkig heeft ze goed nieuws bij. De gedeelde opluchting doet een moment lang alle afstand verdampen. Omar mag over.