Appartementsgebouwen zijn een logische situatie om te kijken naar energiedelen. Veel van deze daken zijn nog niet voorzien van PV. Er is ook een gemeenschappelijke beheerder aanwezig in de vorm van een Vereniging van Mede-eigenaars en/of syndicus. Die VME (of de eigenaar) kan sinds 1 april ook de stroom verkopen aan de bewoners of gebruikers.  

Omdat in steden veel meergezinswoningen zijn, zette het KennisCentrum Vlaamse Steden vorig jaar een studie op rond energiedelen in appartementen waarin een aantal concrete situaties onderzocht werden. Dit leidde tot een encyclopedie en een stappenplan die betrokken actoren, zoals lokale besturen die dit willen stimuleren, kunnen gebruiken. Er is ook nog een simulator op komst.  

Studiebureau Think-e, die de opdracht uitvoerde, maakte de deelnemers wegwijs in het thema en de instrumenten die ontwikkeld werden. De stad Brugge is één van de steden die meewerkte aan de studie en waar al een infomoment georganiseerd werd voor de doelgroep. Daarnaast bracht syndicus Vincent Spruytte jullie inspiratie. Hij is zaakvoerder van Managimm, een bedrijf dat in Brussel voorloper is rond energiedelen. 

Tijdens de webinar werden ook enkele interessante vragen gesteld. Je vindt deze samen met het antwoord terug in het Q&A-document.

Herbekijk hieronder de webinar