De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 10

Gekozen filters Onderwerp:Dagverzorging en dagopvang Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Kwaliteitshandboek

    Een kwaliteitshandboek bundelt alle documenten en instrumenten van je werking. Gebruik het om nieuwe medewerkers op te leiden, te communiceren en je manier van werken te evalueren. Het is een dynamisch instrument dat je up-to-date houdt via kwaliteitsplanning. Schrijf altijd je eigen documenten uit en pas ze aan je werkvloer aan. Je kan dienstverleningen integreren in één handboek, zolang duidelijk is voor wie welke documenten en procedures gelden.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Organisatie van de zorg

    Lokaal zorgbeleid moet op maat van de lokale realiteit vorm krijgen en meegroeien met veranderende zorgnoden door demografische en maatschappelijke trends. Een nieuwe legislatuur biedt de kans om het zorgaanbod te evalueren en eventueel bij te sturen. Een zorgvuldige afweging van alternatieven zorgt voor betere beslissingen en een transparante communicatie naar inwoners.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Regelgeving centra voor dagverzorging en dagopvang

    Een Centrum voor Dagverzorging (CDV) en Centrum voor Dagopvang (CDO) bieden overdag zorg aan ouderen, ontlasten mantelzorgers en ondersteunen langer thuis wonen. In een CDV verblijven ouderen halve of hele dagen tegen een dagprijs (“niet-conform artikel 51”). Een CDO, beheerd door een erkende dienst voor gezinszorg, werkt per uur (“conform artikel 51”).

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Kwaliteit in woonzorg

    Met verschillende methoden en tools versterk je de kwaliteit van je zorg en ontwikkel je ze verder binnen de grenzen van de kwaliteitsnormen van de overheid voor woonzorgvoorzieningen. Veel van deze informatie is bruikbaar voor alle sectoren binnen zorg en welzijn, maar je vindt hier vooral instrumenten en voorbeelden voor je specifieke sector.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Financiering centrum voor dagverzorging en dagopvang

    Een centrum voor dagverzorging (CDV) en een centrum voor dagopvang (CDO) krijgen van de overheid verschillende subsidies en tegemoetkomingen. Ook de gebruiker betaalt een deel van de kosten. Een CDO en een CDV hebben elk een ander financieringssysteem.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • BelRAI

    De BelRAI-instrumenten brengen het functioneren en de zorgnoden van mensen met een zorg- en ondersteuningsnood duidelijk in kaart. Deze wetenschappelijk gevalideerde inschalingsinstrumenten, gebaseerd op de interRAI-instrumenten, zijn vertaald en aangepast aan de Belgische situatie. Ze bieden telkens een gestandaardiseerde en gestructureerde aanpak, afgestemd op de specifieke context. Deze pagina vertelt je welke rol de VVSG speelt bij de uitrol van BelRAI en waarvoor je bij ons terechtkan.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Voldoende en kwalitatieve medewerkers in de zorg

    Wat is de belangrijkste regelgeving over medewerkers in de zorgsector? Het gaat om medewerkers in de woonzorgcentra, de centra voor dagverzorging en dagopvang, de diensten voor gezinszorg en thuisverpleegkunde en de lokale dienstencentra. Hier lees je alles over actuele onderwerpen uit deze zorgdiensten.

    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • IFIC-functieclassificatie en loonbarema’s

    Het IFIC-model is gebaseerd op twee pijlers. Een classificatiesysteem voor functiebeschrijvingen, en een loonhuis dat aan iedere functiebeschrijving een loonbarema koppelt. Sinds 2022 geldt het IFIC-model in zowel de publieke als de private ouderenzorg.
    Voor de klassieke Vlaamse sectoren zoals kinderopvang en thuiszorg is het IFIC-model nog in ontwikkeling.

    Personeelsbeleid
    Kinderen en gezinnen
    Zorg en gezondheid
    Publicatiedatum
  • Zorgzame buurten

    Een zorgzame buurt is een plek waar mensen naar elkaar omkijken en samenwerken om het leven aangenamer te maken. Bewoners, lokale organisaties, vrijwilligers en professionals bundelen hun krachten om verbondenheid en zelfstandigheid te versterken. Iedereen draagt bij aan een buurt waar het fijn wonen, werken en ontspannen is.

    Zorg en gezondheid
    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Integriteit in de zorg

    Integriteit in je organisatie bevordert integer gedrag van medewerkers en ontmoedigt niet-integer gedrag. Omdat bewoners en gebruikers vaak afhankelijk zijn van de zorg die ze ontvangen, is het cruciaal voor publieke zorgvoorzieningen om integriteit te waarborgen. Op deze pagina lees je hoe je werk maakt van een deontologische code en hoe de reflectiekamer Zorg helpt bij moeilijke dilemma’s.

    Deontologie en integriteit
    Zorg en gezondheid
    Personeelsbeleid
    Publicatiedatum