Het Project Cyberveilige Gemeenten wil lokale besturen begeleiden naar een cyberveilige digitale dienstverlening en organisatiestructuur aan de hand van drie verschillende luiken. Hiervoor werkt de VVSG samen met een taskforce van lokale experten en een klankbordgroep die het bredere werkveld omvat, met vertegenwoordiging uit bedrijven, kennisinstellingen en de Vlaamse Overheid.

Ethisch hacken en professionele ICT-veiligheidsaudits

Ethische hackers van de Hogeschool West-Vlaanderen (HOWEST) nemen in kader van hun opleiding de lokale IT-omgeving onder de loep gedurende minimaal 3 testdagen en formuleren aanbevelingen om de gevonden werkpunten aan te pakken. Een leerrijke werkervaring voor hen en een waardevolle bron van informatie voor lokale besturen! Lees de resultaten in het globaal analyserapport van het Traject Ethisch Hacken in 20202021 en 2022.

Naast het gratis aanbod in samenwerking met Howest kunnen lokale besturen via cofinanciering ook beroep doen op professionele ICT-veiligheidsaudits, gecoördineerd door Agentschap Binnenlands Bestuur en Audit Vlaanderen. Beide initiatieven kunnen perfect gecombineerd worden.

Ontwikkeling van een toolkit cyber security

Er is vandaag de dag al heel wat informatie over cyberveiligheid -  van leidraden en sjablonen, tot video's en infofiches - die een meerwaarde kan betekenen voor steden en gemeenten. Dit bronmateriaal zit echter versnipperd bij verschillende organisaties en is niet altijd op maat van lokale besturen. VVSG heeft daarom, samen met diverse partnersdeze info verzamelen, analyseren, aanpassen en samenbrengen in één toolkit. 

Bewustmaking en kennisdeling

VVSG zal in samenwerking met haar partners bij dit project werk maken van enkele boeiende inspiratie- en vormingsessies om besturen te informeren en sensibiliseren rond het thema cyberveiligheid. Een aantal van deze sessies zullen ook na afloop te bekijken zijn.


 

Hieronder vind je een overzicht van de tools die uitgewerkt werden door de taskforce cyberveilige gemeenten, ingedeeld volgens de categorieën uit het gerenommeerde NIST-framework. Op regelmatige basis worden nieuwe tools toegevoegd, hou deze pagina dus zeker in de gaten. Heb je ideeën, suggesties of feedback om de onderstaande sjablonen en handleidingen te verbeteren? Laat het ons weten via mail.

Op zoek naar producten of diensten om de cyberveiligheid van je lokaal bestuur te verhogen? De cyberveiligheidskaart wijst je de weg naar organisaties en bedrijven met een interessant aanbod op maat van lokale besturen. Maak gebruik van de categorieën om te filteren op specifieke producten en diensten of ga op zoek via de kaartmodule.

Heeft jouw organisatie, bedrijf of kennisinstelling een aanbod dat niet mag ontbreken? Vraag je plaats op de kaart aan via het online formulier.


 

In de ontwikkelingsfase van de toolkit bracht de taskforce in kaart welke interessante bronnen reeds voorhanden zijn. Hieronder kan je voor verschillende thema's en onderdelen binnen de toolkit interessant leesvoer raadplegen om de aanpak in je lokaal bestuur scherp te stellen.

Praktijk informatie Over het Traject Ethisch Hacken

Benieuwd hoe cyberveilig je lokaal bestuur is? Tijdens het Traject Ethisch Hacken gaan HOWEST-studenten gratis op zoek naar mogelijke kwetsbaarheden en verbeterpunten.


Lees meer


 

Praktijk informatie Cyberveilige Gemeenten: (Her)bekijk de webinars

Op deze pagina vind je alle infosessies en webinars terug die georganiseerd werden in kader van het Project Cyberveilige Gemeenten. Je kan ook de presentaties van de sprekers naslaan.


Lees meer


 

Recente items

Cyberveiligheid bij lokale besturen versterken: boost onze interactieve kaart 1
Nieuws - 22-08-2023
Cyberveiligheid bij lokale besturen versterken: boost onze interactieve kaart
# Cyberveiligheid, Informatieveiligheid, Bestuur Lees meer
Cyberveiligheid: aan de slag met 3 nieuwe tools 2
Nieuws - 17-08-2023
Cyberveiligheid: aan de slag met 3 nieuwe tools
# Cyberveiligheid, Innovatie en digitale transformatie, Bestuur Lees meer
Initiatieven en vormingen 3
Kennisitem - 04-07-2023
Initiatieven en vormingen
# Cyberveiligheid, Innovatie en digitale transformatie, Bestuur Lees meer
Nuttige freeware cyberveiligheid 4
Kennisitem - 03-07-2023
Nuttige freeware cyberveiligheid
# Cyberveiligheid, Innovatie en digitale transformatie, Bestuur Lees meer