De Vlaamse stuurgroep GBO formuleert een overkoepelende visie op de opdracht van het samenwerkingsverband GBO en reikt een werkingskader aan.
Het decreet lokaal sociaal beleid en het bijhorend uitvoeringsbesluit van 2018 vormen hierbij het uitgangspunt. We stellen acties voor ter inspiratie om de doelstellingen, functies en werkingsprincipes van het samenwerkingsverband structureel in te bedden bij de (kern-)partners op het terrein.
Het GBO wordt (voortaan) niet als een losstaande structuur gezien, maar als een integraal onderdeel van de reguliere dienstverlening van OCMW, CAW en DMW.We maken de keuze om de samenwerkingsverbanden GBO vooral te ondersteunen in het proces van vraagverheldering, rechtenverkenning- en toekenning, outreachend werken en samenwerking in het GBO (inclusief regie). Zo brengen we reliëf in de opdracht aan want alles tegelijkertijd realiseren is onhaalbaar en onwenselijk.
Het lokaal bestuur neemt de regierol op vanuit een samenwerkende en participatieve houding en betrekt de kernpartners en relevante actoren om tot een gedragen lokaal actieplan te komen. Dit wordt vastgelegd in een lokale samenwerkingsovereenkomst.
Daarnaast is er ook de Vlaamse stuurgroep GBO die de richting uitzet voor de samenwerkingsverbanden GBO. De vraag die hierbij voorligt is hoe de lokale besturen de regie- en partnerrol kunnen blijven opnemen nadat de subsidies in 2026 stoppen.We stellen voor om akkoord te gaan met de leidraad op voorwaarde dat er ook voldoende middelen worden voorzien aan de lokale besturen / OCMW’s om deze dubbele rol op te nemen.
De VVSG gaat akkoord met de leidraad van de Vlaamse stuurgroep Geïntegreerd Breed Onthaal (GBO) op voorwaarde dat er voldoende middelen zijn voor lokale besturen om zowel de regierol als de rol van kernpartner (eerstelijnswerking) binnen het samenwerkingsverband op te nemen.