Brochure: Wat je zeker moet weten en waar je meer informatie vindt (2018)

De drie regionale verenigingen van OCMW's, de VVSG, de UVCW en de Federatie van Brusselse OCMW's, hebben met de steun van EPIM (European Programme for Integration and Migration) en de Koning Boudewijnstichting gedurende twee jaar een vormingstraject uitgerold voor de Vlaamse, Waalse en Brusselse OCMW's. Het doel van de vormingen was de verzelfstandiging van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) te ondersteunen door de expertise van maatschappelijk werkers in de OCMW's te verhogen.

Er werd ook een brochure gemaakt: "Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV): Wat je zeker moet weten en waar je meer informatie vindt". De brochure is een instrument voor maatschappelijk werkers van OCMW's die met een hulpvraag van een NBMV geconfronteerd worden. De brochure is bedoeld als een toegankelijke en praktische bron van informatie. De brochure is zeker niet volledig en gaat niet tot in de kleinste details in op de verschillende topics. Ze moet samen met andere informatiebronnen geraadpleegd worden. De belangrijkste hulpbronnen worden er ook in opgelijst.

De brochure werd opgesteld in april 2018 (geen update voorzien)

Wat vind je in de brochure?

In deel I krijg je een overzicht van de meest essentiĆ«le juridische informatie. We gaan in op de volgende punten:

  • Wat is dat, een NBMV?
  • Wat zijn de verschillende verblijfsstatuten en de verschillende opvangtrajecten?
  • De NBMV en het OCMW
  • Andere vragen, zoals over het openen van een bankrekening, het recht op ziekteverzekering en kinderbijslag, enz.

In deel II gaan we dieper in op het uitbouwen van een netwerk rond de NBMV en komen een aantal leerrijke praktijken aan bod.

In deel III vind je een overzicht van de belangrijkste informatiebronnen en de contactgegevens van organisaties die je ook verder op weg kunnen helpen.

 

Handboek voor Voogden

Opleidingen

26 sep '24