SamenSpraak

Status
Lopend
Startdatum
Budget
5.000 - 10.000 euro
Decoratieve afbeelding

SamenSpraak zijn de oefenkansen Nederlands voor anderstalige Deinzenaars. Sinds enkele jaren bestond in Deinze de Babbelbib. Sinds juli zijn er extra talige activiteiten, vooral gericht op mensen met een laag taalniveau. Elke maand verschijnt een nieuwe kalender met een diversiteit aan activiteiten.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Deinze
Adres

Brielstraat 2
9800 Deinze
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

SamenSpraak is een initiatief van de dienst Onderwijs en Samenleven van Stad Deinze. Dankzij Plan Samenleven is SamenSpraak in juli 2024 opgestart. Elke maand lanceren we een kalender met verschillende laagdrempelige activiteiten. Alle activiteiten zijn gratis en hebben 4 doelen: 1) Nederlands oefenen 2) Netwerk uitbouwen 3) Nieuwe activiteiten uitproberen 4) Toeleiden naar het vrijetijdsaanbod in de stad. 

In de zomer organiseren we 1-2 activiteiten per week. Tijdens het schooljaar streven we naar 3-4 activiteiten per maand. 

We proberen de activiteiten zo divers mogelijk te houden, zodat iedereen kan deelnemen. Zo zijn er activiteiten waar kinderen welkom zijn, op verschillende momenten (overdag, weekend...)... Het belangrijkste is dat iedereen kan meedoen, ongeacht het taalniveau. 

Waarom?

In Deinze bestond reeds de Babbelbib. De twee projectcoördinatoren van Plan Samenleven analyseerden dit initiatief en legden contacten met het CVO en de trajectbegeleiders van het AGII. Zo merkten ze dat een grote groep mensen graag wil participeren, maar nog niet bij Babbelbib terecht kan omdat daar een hoger niveau Nederlands vereist is. Ondertussen waren er een heel aantal personen dat enkel nog het luik '4de pijler' moest voltooien om het inburgeringsattest te verwerven. Voor hen ontbrak het aan laagdrempelige initiatieven. Na overleg met verschillende partners besloten we om ons te focussen op 'nieuwe' nieuwkomers, met een beperkt netwerk en laag taalniveau. Ons voornaamste doel is dan ook om mensen samen te brengen in een Nederlandstalige context. 

Het beoogde resultaat

We maakten affiches en verspreiden die op verschillende vindplekken. Als mensen de QR-code erop scannen, komen ze in de whatsapp-groep terecht. Daar informeren we hen over de komende activiteiten. We startten met 6 deelnemers tijdens een eerste wandeling. Ondertussen, een halfjaar later, telt de whatsapp-groep 147 leden. Gemiddeld komen er 25 personen naar een activiteit. 

Wat waren de uitdagingen?

  • We willen graag lokale activiteiten aanbieden. Het is vaak moeilijk om de juiste partners te vinden voor bv. een sportinitiatie. 
  • We willen de doelgroep diversifiëren en bereiken bepaalde groepen nog niet.
  • De communicatie verloopt via Whatsapp, maar met het stijgend ledenaantal is dit chaotisch.
  • We zijn op zoek naar vrijwilligers zodat er meer Nederlands gesproken wordt.

De succesfactoren

Het persoonlijk contact met Floren en Emily, de organisatoren is zeker een sterkte. We zijn de vaste gezichten, wat zorgt voor herkenbaarheid. We kunnen een vertrouwensband opbouwen. Hierdoor komen deelnemers naar ons met verschillende hulpvragen, waarop wij ze proberen toe te leiden naar de juiste dienst/persoon. 

Dankzij het budget van Plan Samenleven kunnen we af en toe spectaculairdere activiteiten doen, zoals kajakken of naar de bowling gaan. Voor veel mensen is een activiteit een waar feest. 

Er zijn geen vereisten om te mogen deelnemen, enkel de motivatie om Nederlands te spreken. Dit maakt het heel laagdrempelig. De activiteiten zijn gratis en we vragen enkel om via Whatsapp te laten weten als je komt. Kinderen zijn meestal welkom, wat zeker ook helpt. 

Tips voor andere gemeenten

Zorg voor continuïteit en herkenbaarheid door met vaste personen te werken. Zo kan je een relatie opbouwen met deelnemers en het persoonlijk contact onderhouden. 

Wees creatief en betrek lokale partners. Wij werkten bv. met een lokale haakclub, sportclubs, eigen sportdienst... Zo hoeven activiteiten niet veel te kosten. 

Algemeen contact

Afbeeldingen

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op