Werken met Bulgaarse Roma in Genk
- Afval
- Armoede
- Bestuurlijke politie en handhaving
- Communicatie
- Diversiteit en gelijke kansen
- Economie
- Gemeentelijke administratieve sancties (GAS)
- Integrale veiligheid
- Kinderen en gezinnen
- Lokaal sociaal beleid
- Maatschappelijke dienstverlening
- Samenwerking
- Vreemdelingen
- Vrije tijd
- Werk, sociale economie en activering
- Wonen
- Zorg en gezondheid

Stad Genk is in 2022 gestart met het Wijkverbeteringscontract Waterschei, rond de Bulgaarse gemeenschap. Ruim de helft van de Bulgaren in Waterschei zijn Roma. Twee contactmedewerkers zetten in op informatieverschaffing, sensibilisering en praktische ondersteuning vanuit een integrale insteek.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Stadsplein 1, 3600 Genk, Belgium
360 Genk
België
Wat is er gebeurd?
In 2022 werden er drie personen aangeworven die het project trekken: twee contactmedewerkers (voor de contacten met en ondersteuning van de Romagemeenschap) en een coördinator (voor de algemene communicatie en de organisatie van het samenwerkingsverband).
Een integrale aanpak staat centraal. Heel wat stedelijke diensten en externe organisaties zijn nauw betrokken bij het project: Gebiedsgerichte Werking, Burgerzaken, Wonen, Economie, OCMW, Opgroeien, Campus O3, politie, EURIEC, Kind en Gezin, Agentschap Integratie en Inburgering, VDAB, mutualiteiten, enz. UHasselt deed een uitgebreid onderzoek naar de motivatie van Bulgaarse Roma om naar Genk / België te komen en de lokale netwerken van de Roma zelf maar ook de netwerken die actief zijn op het vlak van tewerkstelling en huisvesting.
Waarom?
De voorbije jaren kwamen er vanuit verschillende hoeken (inwoners, dokterspraktijken, scholen, horeca,...) signalen dat er op korte tijd veel Bulgaren naar Genk waren gekomen, en specifiek naar de wijk Waterschei. De uitdagingen op het vlak van werk, huisvesting, onderwijs, gezondheid en overlast gingen verder dan bij andere groepen nieuwkomers. De uitdagingen gingen de taak van de wijkmanager te boven. Op dat moment lanceerde Stedenbeleid Vlaanderen (ABB) een projectoproep voor Wijkverbeteringscontracten. Stad Genk heeft daarop ingespeeld door een project te schrijven waarbij van in het begin alle essentiële partners betrokken werden en waarbij de engagementen van alle stakeholders al bij de indiening van het project werden vastgelegd.
Het beoogde resultaat
De doelstellingen van het project werden grotendeels bereikt. Dit . Op heel wat vlakken is het project zelfs veel verder gegaan dan de oorspronkelijke doelstellingen en kon er ook op bovenlokaal niveau heel wat in beweging worden gezet (bv. Agentschap Wonen in Vlaanderen, Dienst Wonen provincie Limburg, het Vlaams Departement Integratie en Inburgering, het Schakelpunt Grensbelemmeringen,...).
Wat waren de uitdagingen?
Lokale uitdagingen:
- Verwevenheid met lokale en grensoverstijgende netwerken op het vlak van tewerkstelling en huisvesting
- Hypermobiliteit van de doelgroep
- Complexiteit van afhankelijkheidsrelaties en sociale netwerken
Bovenlokale uitdagingen:
- Wet- en regelgeving die bepaalde acties hypothekeert (GDPR, opvolging leerplicht,...)
- Geen Vlaamse coördinatie rond het ruimere thema 'arbeidsmigratie' (als kader)
De succesfactoren
- De integrale aanpak
- De intense samenwerking tussen heel wat verschillende diensten en organisaties, die allemaal hun verantwoordelijkheid opnemen
- De openheid voor verandering van aanpak en procedures bij partners vanuit een 'lerende basishouding' en hun motivatie om mee na te denken over een meer toegankelijke dienstverlening
- De wil van het gemeentebestuur om de projectresultaten en de aanpak structureel in te bouwen in de werking van de stad en deze te verbreden tot het managen van arbeidsmigratie in ruimer perspectief (EU en niet-EU)
Tips voor andere gemeenten
Samen kan je meer ;-)
Opgeven is geen optie, zeker niet als er kinderen en jongeren bij betrokken zijn!
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.