Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen financieel én inhoudelijk ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties, die ze zelf inhoudelijk kunnen invullen. Zo kunnen lokale besturen 24 op 7 aan de slag. het moto luidt: Lokaal, voor iedereen, met een minimum aan planlast. Het Plan Samenleven kadert binnen het geactualiseerde horizontaal integratie- en gelijkekansenbeleidsplan.

Op de website van Plan Samenleven vind je, per actie, goede initiatieven van lokale besturen. Wil je nog meer inspiratie? Dan kan je een kijkje nemen op de Praktijkenbank Samenleven in Diversiteit

We zijn op dit moment inspirerende voorbeelden aan het verzamelen. Wil jij jouw actie in de kijker zetten? Laat het ons weten via samenleven@vvsg.be.

Veiligheid en leefbaarheid 

Veiligheid staat centraal bij het ervaren van vrijheid. Met deze eerste 3 acties zetten lokale besturen zich in om de veiligeheid van haar burgers  te versterken.

Nederlands

Gedeelde taal maakt dialoog mogelijk en bevordert daardoor de sociale cohesie en het samenleven. Kennis van het Nederlands geeft toegang tot opleiding, werk... en is daarom één van de belangrijkste hefbomen voor participatie. Al heel wat lokale besturen zijn gemotiveerd om het Nederlands te versterken met tal van initiatieven.

Competenties

Met de onderstaande 3 acties zetten lokale besturen in op de opleidingskansen van personen met een niet-Belgisch diploma en kwetsbare kinderen en jongeren. Bij de acties vind je enkele voorbeelden van hoe lokale besturen de drempels naar opleiding verlagen.

Werk

De arbeidsmarkt is naast onderwijs één van de belangrijkste toegangspoorten tot sociale mobiliteit. Werk zorgt niet allen voor een inkomen maar ook voor een sociaal netwerk. Daarom is het belangrijk om burgers die niet actief zijn op de arbeidsmarkt toe te leiden naar werk. Bijzondere aandacht moet daarbij gaan naar nieuwkomers, mensen met een handicap, 55+ en vrouwen om hun ondervertegenwoordiging op de arbeidsmarkt weg te werken. Ontdek hieronder inspirerende voorbeelden.

Netwerk

Het delen van sociaal kapitaal en kennis is belangrijk mensen te ondersteunen om te functioneren in onze samenleving. Het versterken van netwerken biedt kansen voor zowel jongeren als kwetsbaren gezinnen. Lokale besturen engageren zich voor deze acties om dit type richtingaanwijzers van de samenleving  op te zetten.

 

Non-discriminatie

Discriminatie, racisme en seksisme werpen muren op waar veel medeburgers elke dag opnieuw tegenaan lopen. Een rechtvaardige samenleving accepteert nooit dat burgers ongelijk behandeld worden, verwerpt elke vorm van discriminatie en treedt hier consequent tegen op. Om deze rechtvaardige samenleving te creëren gaan heel wat lokale besturen aan de slag met onderstaande acties.

 

1 gemeenschap

Om segregatie tegen te gaan en het wij-zij denken te doorbreken is het van belang om in te zetten op verbindingen. Daarom zorgen lokale besturen ervoor dat burgers, jong en oud elkaar ontmoeten op school, in de buurt, op het werk of in de vrije tijd. Zo wordt er werk gemaakt van 1 gemeenschap, waarin we niet naast elkaar leven en ontstaat gedeeld burgerschap. Hieronder vind je inspirerende voorbeelden van  lokale besturen die inzetten op het maken van 1 gemeenschap.

Ben jij trots op een goede praktijk of de ontwikkeling ervan? Deel het met ons door deze fiche in te vullen of te mailen naar samenleven@vvsg.be.

Recente items

Derde projectjaar Plan Samenleven goedgekeurd: VVSG vraagt structurele verankering 1
Nieuws - 10-07-2024
Derde projectjaar Plan Samenleven goedgekeurd: VVSG vraagt structurele verankering
# Armoede, Sport, Cultuur, Jeugd, Werk, Diversiteit, Gelijke kansen, Discriminatie en racisme, Plan Samenleven, Taalbeleid, Samenleving, gezin & welzijn, Vrije tijd Lees meer
Plan Samenleven: Inspiratiedag 30 april 2
Kennisitem - 15-04-2024
Plan Samenleven: Inspiratiedag 30 april
# Plan Samenleven, Diversiteit, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
VMRI streeft naar een goede samenwerking met de gemeenten 3
Nieuws - 27-11-2023
VMRI streeft naar een goede samenwerking met de gemeenten
# Diversiteit, Discriminatie en racisme, Plan Samenleven, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer
Internationale dag tegen gendergerelateerd geweld 4
Nieuws - 28-11-2023
Internationale dag tegen gendergerelateerd geweld
# Plan Samenleven, Samenleving, gezin & welzijn Lees meer