Rollend Capaciteitsfonds

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
50.000 - 250.000 euro
illustratie: beeld van handen die groeilamp vasthouden

Lokale besturen hebben de handen vol met grote bouwprojecten, renovaties en onderhoud van hun patrimonium, waardoor het actief energiebeheer en monitoring onvoldoende of niet kan worden opgenomen.  Bedoeling is om aan te tonen dat met de opbrengst door besparingen het mogelijk is om structureel extra personeelscapaciteit vrij te maken voor actief energiebeheer en een energiezuinig patrimonium.  

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
VVSG
Ravels
Genk
Pelt
Vilvoorde
Adres

Gemeentelaan 60
2381 Ravels
België

Financiering
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

In 4 lokale besturen (Genk, Vilvoorde, Pelt en Ravels) werd in een 5-tal gebouwen per gemeente gewerkt op “geen spijt” energiebesparende maatregelen, die zich in minder dan 2 jaar terugverdienen en die zonder ingrijpende gevolgen voor gebouw en gebruik kunnen worden geïmplementeerd.  Daarnaast werd een (extra) impuls gegeven voor opmaak van een strategisch vastgoed plan in elke gemeente.

Waarom?

 Er ligt immers heel wat werk op de plank om het bestaande patrimonium zo optimaal mogelijk te laten werken en vanuit gedetailleerde energieverbruiken en monitoring de nodige investeringsbeslissingen te onderbouwen met oog op een grondige koolstof neutrale renovatie die in lijn ligt met de 2030 en 2050 doelstellingen.

Het beoogde resultaat

Ja,  mede geholpen door de gestegen energieprijzen werd in elke gemeente de tijd voor ontzorging bijna volledig gerecupereerd, er zal 54.582€ (excl btw) terugrollen naar netwerk klimaat.  De hoofdlijnen werden gepresenteerd op de VVSG Klimaatdag 13/10.  Deze presentatie met de perspectieven vanuit VVSG- NEKL, Factor4 en pilootgemeente Vilvoorde kan u hier vinden.  

Op de klimaatdag 2024 werd een update gegeven over fase 2, het 'poolen' van gemeenten, op basis van de ervaringen van Interleuven. 

Wat waren de uitdagingen?

Energieprijzen en te identificeren maatregelen zijn vooraf moeilijk te voorspellen. Kleinere gemeenten zullen - zoals verwacht - geen volledige VTE kunnen “terugverdienen”, hier is intergemeentelijke “pooling” aan de orde om voor 4 à 5 gemeenten tot 1 VTE equivalent te komen. De aanpak is geen kritiek op de werking, maar een (deel)oplossing voor overbevraagde diensten die budgetneutraal kan zijn. 

De succesfactoren

Akkoord van zowel beleid als betrokken diensten, transparantie en vertrouwen doorheen elke stap van het proces, er gebeurt niets zonder ok van de gemeente en de diensten die patrimonium beheren besparingsbedragen, voorzichtige percentages gebruiken, niet opsmukken van de resultaten. Plafond op het terugrollen van de besparingen.

Tips voor andere gemeenten

Hebben jij of je team de handen méér dan vol met het dagdagelijks beheer van jullie gebouwen en zijn extra handen welkom? Kom je niet of onvoldoende toe aan actief energiebeheer en opvolgen van besparende maatregelen? Heb je het gevoel dat er kansen én subsidies worden gemist bij renovatieprojecten? Mis je informatie om moeilijke (renovatie)keuzes te maken voor het gehele patrimonium. Contacteer ons!  

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op