Burgemeester zijn

Bevoegdheden

Als burgemeester moet je alle vele markten thuis zijn. Je bent het gezicht van de gemeente en het aanspreekpunt voor velen. Je leidt en inspireert de bestuursploeg. Het soort leiderschap dat jij hanteert, kleurt de organisatie. Werk je vanuit vertrouwen of eerder vanuit controle? Wil je zoveel mogelijk zelf doen of ga je voor een ruime delegatie? Zit je in een politiek stabiel bestuur? Is er een goed geoliede en professionele administratie? Kortom, er zijn zoveel elementen die jouw mandaat beïnvloeden dat er geen blauwdruk is die voor iedereen past.

In een notendop: Je bent voorzitter van het college van burgemeester en schepenen en van het vast bureau en uiteraard ook raadslid. Als burgemeester ben je belast met de uitvoering van de wetten en de decreten in de gemeente. Je bent hoofd van de bestuurlijke politie en verantwoordelijk voor de veiligheid op het grondgebied van de gemeente. Je bent eventueel ook ambtenaar van burgerlijke stand. Maakt je gemeente deel uit van een meergemeentepolitiezone dan ben je ook lid van het politiecollege en de politieraad. Omdat ook de brandweer intergemeentelijk georganiseerd is, is elke burgmeester bovendien ook lid van de zoneraad van de hulpverleningszone (de brandweer dus). De zoneraad is vergelijkbaar met de gemeenteraad. Uit de leden van de zoneraad wordt het zonecollege samengesteld. Dit college is vergelijkbaar met het college van burgemeester en schepenen van een gemeente.

Naast de eigenheid van jouw gemeente en de verplichtingen van het mandaat is er ook nog je persoonlijkheid. Burgemeester ben je 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. Doseren en een evenwicht houden met je privé-leven en andere activiteiten is een absolute noodzaak want anders brand je snel op. Omring je dus met de juiste mensen.

Rechten en plichten

Als burgemeester ben je ook raadslid van gemeente en OCMW. Je hebt dus dezelfde rechten en plichten. In de feiten zijn er wel een aantal verschillen:

  • Aangezien het o.a. de taak is van het college om de punten voor te bereiden van de gemeenteraad, zal je bijvoorbeeld veel sneller dan de raadsleden toegang hebben tot die stukken. Idem wat betreft de OCMW-raad (als lid van het vast bureau).
  • In tegenstelling tot de raadsleden heb je niet het recht om zelf nog punten aan de vastgestelde agenda’s toe te voegen. Wel kunnen tijdens de vergadering door iedereen punten bij hoogdringendheid toegevoegd worden. Maar dan moeten die toegevoegde punten goed gemotiveerd zijn, en moet twee derden van de raadsleden daarmee akkoord gaan.
  • Theoretisch gezien kan je ook gebruik maken van het recht om mondelinge en schriftelijke vragen te stellen aan het college en vast bureau. Maar als lid van beide organen is dat merkwaardig. Het gaat immers om collegiale organen. Zit je met vragen voor het college of vast bureau, dan kan je die best daar stellen om dan samen naar antwoorden en oplossingen te zoeken.

Beslissen

Omdat aan het burgemeestersambt specifieke bevoegdheden verbonden zijn er ook specifieke verplichtingen voor jou als burgemeester. Je zal tijdens je mandaat ongetwijfeld lastige beslissingen moeten nemen. Je kan uiteraard overleggen maar is het jouw beslissing dan kan alleen jij ze nemen en er de verantwoordelijkheid voor dragen.

Om goede en rechtsgeldige beslissingen te nemen moet je dus goed geïnformeerd zijn. Dat geldt ook wanneer het dringend is. Dat is vaak het geval als het gaat om situaties m.b.t. veiligheid. Zorg voor rechtstreekse communicatielijnen met de algemeen directeur, de ambtenaar noodplanning, de communicatieverantwoordelijke, de korpschef van de politie en de zonecommandant van de hulpverleningszone.

Het recht om geïnformeerd te worden door de politie

De wet op het politieambt verplicht de korpschef van de lokale politie om bij de burgemeester verslag uit te brengen over de veiligheidsproblemen in de gemeente, over de vervulling van de opdrachten van bestuurlijke politie op het grondgebied van de gemeente en over de gerealiseerde en geplande uitvoering van het zonale veiligheidsplan.

Maar ook wanneer er gewichtige feiten die de openbare rust, veiligheid of gezondheid in de gemeente kunnen verstoren informeren de korpschef van de lokale politie, de bestuurlijke directeur-coördinator en de gerechtelijke directeur van de federale politie de burgemeester onverwijld. Zonder informatie kan de burgemeester niet optreden.

Beginselen behoorlijk bestuur

Elke beslissing van een gemeente, dus ook van de burgemeester, moet niet alleen overeenstemmen met de wet maar ook met “het recht”. Behoorlijk besturen wil zeggen dat je rechtmatige en degelijke beslissingen neemt. Waarom en hoe neem je een beslissing. Maar ook wanneer je niets zou doen dan moet je dit kunnen uitleggen.

De beginselen van behoorlijk bestuur zijn gedragsvoorschriften ontwikkeld door rechtspraak. Ze zijn te begrijpen vanuit het feit dat een bestuur bijzondere voorrechten heeft en rechtsbescherming dus des te wenselijker is. Anderzijds worden de burgers mondiger. Het gaat om: hoorplicht; zorgvuldigheidsbeginsel; vertrouwensbeginsel; fair play; redelijkheidsbeginsel; motiveringsplicht; …

De motiveringsplicht is zo belangrijk dat dit in een wet gegoten werd en dus wettelijk verplicht is. Afdoende motiveren wil zeggen:

  • juiste feitelijke en juridische motivering gebruiken
  • rekening houden met het belang van de beslissing
  • geen tegenstrijdigheden

De motieven moeten relevant, concreet, precies en volledig zijn.  Gebruik geen standaardformules en let dus op bij het hergebruiken van eerdere beslissingen. Let extra op bij afwijking van bv. een niet bindend advies, een beleidslijn of eerdere beslissing en van normale procedures (spoed).

Enkele voor de hand liggende beginselen zijn:

  • Hoorplicht: Wanneer een maatregel tegen iemand, of iemands eigendom, overweegt dan moet die persoon de kans krijgen om er zijn gedacht over te geven. In geval van hoogdringendheid mag je hiervan afwijken maar ook dat moet je motiveren.
  • Zorvuldigheidsbeginsel: Je moet je beslissing op een zorgvuldige wijze voorbereiden en alle relevante factoren en omstandigheden afwegen. Het besluit zelf moet je op het gepaste moment nemen en zorgvuldig opstellen. Is iets dringends, wacht dan geen maanden met je beslissing.
  • Redelijkheidsbeginsel: Neem geen willekeurige beslissingen. De beslissing en de feiten moeten in verhouding staan. Of anders gezegd: schiet niet met een kanon op een mug

Beroepsgeheim, geheimhoudingsplicht en discretieplicht

Als tegenhanger voor het ruime inzagerecht men de vele informatie die je als burgemeester hebt, moet je vertrouwelijke gegevens uit de openbaarheid houden. Beroepsgeheim, geheimhoudingsplicht en discretieplicht zijn termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Ze worden door de wet- en decreetgever ook niet duidelijk gedefinieerd. Rechtsleer en rechtspraak proberen zoveel mogelijk te verduidelijken, maar zorgen ook voor tegenspraak. Het is in de praktijk dan ook niet vanzelfsprekend om deze begrippen van elkaar te onderscheiden. We zien het als volgt:

Beroepsgeheim en geheimhoudingsplicht
Met de termen ‘beroepsgeheim’ en ‘geheimhoudingsplicht’ wordt vaak hetzelfde bedoeld. Toch zijn er verschillen. Het beroepsgeheim wordt opgelegd door art. 458 van het Strafwetboek, waardoor inbreuken strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (ook al is er geen schade bij derden). Het decreet lokaal bestuur bevestigt dat dit beroepsgeheim van toepassing is op zowel lokale politici als personeelsleden. Ook legt dit decreet de geheimhoudingsplicht op. Wat een ‘geheim’ is, wordt niet gedefinieerd. We mogen aannemen dat dit gaat om informatie die:

  • je enkel kent door de uitoefening van je mandaat of functie;
  • niet gaat over publieke feiten en dus niet gekend is door derden;
  • toevertrouwd of vastgesteld werd in het kader van een vertrouwensrelatie (bijvoorbeeld een hulpverleningsvraag)

Naast een mogelijke strafsanctie kan een inbreuk op het beroepsgeheim ook schade berokkenen en aanleiding geven tot een schadevergoeding.

Discretieplicht
Discretieplicht is een verzamelbegrip waarvoor soms een wettelijke basis bestaat en soms niet. Het gaat om informatie die:

  • je enkel kent door de uitoefening van je mandaat of functie
  • niet over publieke feiten gaat en dus niet gekend is door derden.

Het verschil met de geheimhoudingsplicht is dat het bij de discretieplicht niet alleen gaat om informatie die wordt verkregen in het kader van een vertrouwensrelatie. Communiceer voorzichtig. Wanneer er door jouw toedoen zaken uit de beslotenheid gehaald worden, die niet publiek gemaakt kunnen worden, dan maak je mogelijk een fout die eventueel schade berokkent en die zo aanleiding kan geven tot een schadevergoeding.

Aanwezigheid in het BCSD?

Enkel wanneer je voorzitter van het comité of de voorzitter vervangt, mag je aanwezig zijn op de vergaderingen van het comité.

Taalkennis

Het decreet lokaal bestuur legt op dat je als burgemeester moet beschikken over de kennis van de bestuurstaal, het Nederlands dus, die vereist is voor de uitoefening van het mandaat.

Rechten en plichten uit de sectorale regelgeving

Net zoals de sectorale regelgeving je als burgemeester bepaalde bevoegdheden geeft, geeft dezelfde regelgeving je uiteraard ook bepaalde rechten én bepaalde plichten. We verwijzen hiervoor naar de uitleg bij de sectorale bevoegdheden.

Deontologie

Om te weten welke deontologische bepalingen nageleefd moeten worden als lokaal mandataris, moet je de eigen deontologische code opvragen. Blijven er concrete vragen die moeilijk opgelost geraken, dan kan men een beroep doen op de reflectiekamer integriteit van de VVSG.

Deontologische code

Elke gemeente en elk OCMW moeten een deontologische code hebben voor lokale mandatarissen. De samenleving stelt, terecht, hoge eisen aan mandatarissen. Als lokaal geëngageerd politicus is men kwetsbaar. Een deontologische code is er in de eerste plaats om een veilige omgeving te creëren waarbinnen lokale mandatarissen kunnen werken. Een goede deontologische code geeft een algemene leidraad voor lokale mandatarissen om deontologisch zorgvuldig te kunnen handelen bij de uitoefening van het mandaat. Dit handelen steunt op de volgende waarden:

  • dienstbaarheid,
  • functionaliteit,
  • onafhankelijkheid,
  • openheid,
  • vertrouwelijkheid,
  • zorgvuldigheid.

Inspiratie deontologische code

Samen met Just (opent nieuw venster)maakte de VVSG een inspiratie-deontologische code voor mandatarissen waarmee de raden zelf aan de slag kunnen gaan om een eigen code, op maat van de lokale context, op te maken.

Deontologische commissie

Elke gemeente en elk OCMW moeten een deontologische commissie hebben die waakt over de naleving van de code. 

Reflectiekamer integriteit

De VVSG richtte een reflectiekamer op om lokale politici en medewerkers met een integriteitsvraag bij te staan.
Het kan hierbij gaan om een moreel dilemma, het wegen van een vermeende schending van de deontologische code, een vraag over belangenvermenging, enz. De reflectiekamer wordt op vraag van een lid van een lokaal bestuur bijeengeroepen, waarna op systematische wijze onderzocht wordt wat het integere antwoord is op de gestelde kwestie. Het adviesorgaan bestaat uit experts vanuit de steden en gemeenten, geschoold in de methodiek van het moreel beraad. Voor meer info kan je altijd contact opnemen via reflectiekamer.integriteit@vvsg.be.

Verbodsbepalingen

Wat geldt voor de raadsleden en voor de schepenen geldt ook voor de burgemeester. Hij of zij mag niet aanwezig zijn bij de bespreking van en de stemming over bepaalde punten. Daarnaast mag de burgemeester bepaalde activiteiten niet uitoefenen.

Verboden deelname aan bespreking en stemming

Je mag als burgemeester nooit deelnemen aan de bespreking van en de stemming over:

  • aangelegenheden waarin de burgemeester een rechtstreeks belang hebben: ofwel persoonlijk, ofwel als vertegenwoordiger, of waarbij de echtgenoot of bloed- of aanverwanten tot en met de vierde graad een persoonlijk en rechtstreeks belang hebben. Dat verbod gaat niet verder dan de bloed- en aanverwanten tot en met de tweede graad als het gaat om de voordracht van kandidaten, benoemingen, afzettingen en schorsingen. Om discriminatie te vermijden worden voor de toepassing van deze bepaling personen die wettelijk samenwonen met echtgenoten gelijkgesteld;
  • de vaststelling of de goedkeuring van het meerjarenplan, het budget en de jaarrekening van een instantie waaraan de burgemeester rekenschap verschuldigd is of waarvan de burgemeester tot het uitvoerend orgaan behoren. Dit verbod geldt niet indien de burgemeester die als vertegenwoordiger van de gemeente of het OCMW is aangewezen in andere rechtspersonen.

Verboden activiteiten

Daarnaast mag de burgemeester nooit:

  • rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris tegen betaling werken in geschillen ten behoeve van de gemeente of het OCMW; dat verbod geldt ook ten aanzien van de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de burgemeester werken;
  • rechtstreeks of onrechtstreeks als advocaat of notaris werken ten behoeve van de tegenpartij van de gemeente of het OCMW of ten behoeve van een personeelslid van de gemeente of het OCMW bij geschillen over beslissingen in verband met het werken binnen de gemeente of het OCMW. Dit verbod geldt ook voor de personen die in het kader van een associatie, groepering, samenwerking of op hetzelfde kantooradres met de burgemeester werken;
  • rechtstreeks of onrechtstreeks een overeenkomst sluiten met de gemeente, het OCMW, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap of een OCMW-vereniging of vennootschap. Dit verbod geldt niet bij een schenking van de burgemeester aan de hierboven opgesomde instellingen en in de gevallen waarbij het raadslid een beroep doet op door die instellingen aangeboden dienstverlening en ten gevolge daarvan een overeenkomst aangaat;
  • rechtstreeks of onrechtstreeks deelnemen aan een opdracht voor aanneming van werken, leveringen of diensten, verkoop of aankoop ten behoeve van de gemeente, het OCMW, een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap of OCMW-vereniging of –vennootschap;
  • optreden als afgevaardigde of deskundige van een vakorganisatie in het bijzonder onderhandelingscomité of het hoog overlegcomité.

Interessante teksten:

  • Uitgebreide informatie over de bevoegdheid van de burgemeester in Hoofdstuk III - Het gemeentelijk juridisch instrumentarium voor bestuurlijke handhaving in het boek Bestuurlijk handhaven(opent nieuw venster) (2021)

Periode mandaat

Tips

Zou er een profiel van een ideale burgemeester bestaan? Misschien wel, maar dat zou dan in de ideale gemeente moeten zijn en … die ideale gemeente bestaat niet. Als verkozen raadslid krijg je het vertrouwen om het ambt van burgemeester op te nemen. Dat is een hele uitdaging. Je staat er echter niet alleen voor. Werk aan een goede verstandhoudingen, zowel in het college en de raad, als met de diensten en in het bijzonder het managementteam. Normaal gesproken gaan jullie minstens zes jaar samen aan de slag. Van mensen een ploeg maken gaat niet vanzelf. Hier heb je als burgemeester impact op. Jij zet de toon. Deze tips kunnen we je wel meegeven:

Leiderschap

Niet elke nieuwe burgemeester kan terugvallen op uitgebreide leidinggevende ervaringen. Bovendien is een college leiden toch iets anders dan een team op de werkvloer leiden. Niet iedereen is een natuurlijke leider. Je kan dit leren, er bestaat een aanbod aan lectuur en cursussen over (politiek) leiderschap. Begin alvast met je sterke en minder sterke punten in beeld te krijgen.
Bij crisissen kijkt men naar jou, jij bent de kapitein, jij staat aan het roer. Hier maak je als leider het verschil.

Missie en visie

Werk samen aan de missie en visie van jouw lokaal bestuur. Wat wil je doen als gemeente en hoe ga je dit verwezenlijken. Art. 2 van het decreet lokaal bestuur omschrijft het als volgt: De gemeenten en de openbare centra voor maatschappelijk welzijn beogen om op het lokale niveau duurzaam bij te dragen aan het welzijn van de burgers en verzekeren een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige uitoefening van hun bevoegdheden. Ze betrekken de inwoners zo veel mogelijk bij het beleid en zorgen voor openheid van bestuur. Zorg dat de hele organisatie hiervan doordrongen is. Grijp er geregeld naar terug, zo blijft iedereen op dezelfde koers.

Vergaderingen en gespreken

Bereid vergadering en gespreken voor: zorg voor een duidelijke agenda: wat moet er besproken en eventueel beslist worden? Neem duidelijke conclusies. Zorg voor een constructieve sfeer, laat spanningen niet opstapelen. Laat mensen uitspreken en check bij je gesprekspartner of je hem of haar goed begrepen hebt. Beperk discussies over punten die reeds werden beslist of zaken die vastliggen.
Laat wrevels niet escaleren maar ontmijn bijtijds. Anderzijds, er moet niet op alle slakken zouden worden gelegd, een vleugje humor kan wonderen doen. Benoem lastige zaken, ga er niet automatisch vanuit dat het zichzelf wel zal oplossen. Ergernissen die zich opstapelen kunnen leiden tot schepenen die uit de fractie of zelfs de meerderheid stappen

Het beginuur van een vergadering ligt gewoonlijk vast maar leg ook het einduur van de collegevergaderingen vast. Het helpt bij een realistische agendaplanning. Las eventueel een pauze in wanneer vergaderingen lang duren. Voor de collegevergaderingen staan er amper regelingen in het decreet lokaal bestuur. Het college kan zelf de regels bepalen. Spreek ze goed af en leg ze vast in het verplichte huishoudelijke reglement in het huishoudelijk reglement van het college.

Tandem

Wil je je mandaat goed uitvoeren dan kan je dat niet zonder de medewerkers van je bestuur. Uiteraard werk je nauw samen met de algemeen directeur en het managementteam. De algemeen directeur is het hoofd van de gemeentelijke diensten en jij bent de leider van het politieke team. Wanneer jullie een goede tandem vormen zal dit afspiegelen op de hele organisatie. Werk dus aan de goede verstandhouding, weet wat de rol van de andere is. De algemeen directeur, de financieel directeur en alle diensten zijn er om je lokale bestuur draaiende te houden.

Luisteren en spreken

Niet voor niets spreken we over de burgemeester als een burgermoeder of een burgervader. Goed kunnen luisteren is ontzettend belangrijk. Je komt met zeer veel mensen, in zeer verschillende situaties, in contact. Ze hebben iets van je nodig, willen hun verhaal kwijt, zoeken naar hun gelijk, willen je overtuigen, kortom ze vragen allemaal jouw aandacht. 

Actief luisteren kan je leren: het betekent dat je de juiste vragen stelt om te weten te komen wat relevant is. Dat kan zijn: belangrijk voor jou omdat je je een mening moet vormen of omdat je moet beslissen. Maar het is ook belangrijk voor de andere omdat die wil dat je hem of haar begrijpt.
Zoek op internet op ‘actief luisteren’ of ‘aandachtig luisteren’ en je vindt waardevolle tips

Communiceer zorgvuldig, spreek duidelijke taal. Mensen horen wat ze graag willen horen. Wanneer jij zegt: “Interessant, dat zullen we eventueel kunnen doen” dan hoort de andere misschien wel “Interessant, dat zullen we doen”. Maak geen beloftes die je niet kan nakomen.

Een bijzonder aspect van zorgvuldige communicatie is crisiscommunicatie. Het is de moeite om dit leren wanneer je daarin geen ervaring hebt. Ga er niet van uit dat je het niet nodig zal hebben. Je weet nooit wat er in je gemeente kan gebeuren. En wanneer er iets gebeurt dan zal het altijd onverwacht zijn.

Bewaak je tijdsbesteding

Burgemeester ben je 7 dagen op 7 en 24u op 24. Vergaderingen bijwonen/voorzitten, dossiers voorbereiden, contacten onderhouden, partijwerking, fractie- en coalitieoverleg, beschikbaar zijn voor de inwoners, de medewerkers, de pers; aanwezigheid op activiteiten, enz. De combinatie van het burgemeestersambt met je privéleven en eventueel een andere job is pittig.

Je moet bereikbaar zijn voor dringende voorvallen maar dat wil niet zeggen dat je altijd voor iedereen beschikbaar moet zijn. Reserveer privétijd in je agenda. Leer waar je grenzen liggen.