De VVSG maakt zich ernstige zorgen over de aanhoudende problemen met de uitbetaling van de ex-veco-middelen, de vroegere veiligheids- en samenlevingscontracten. De betalingsachterstand bedraagt intussen bijna 9 miljoen euro bij de Vlaamse centrumsteden. Dat zet de lokale begrotingen onder zware druk.
De situatie is complex. De Raad van State vernietigde de Koninklijke Besluiten (KB’s) voor de jaren 2018, 2019 en 2020. Daardoor blijven de saldo’s voor die jaren uit, en bestaat het risico dat eerder uitbetaalde voorschotten moeten worden teruggestort. Tot vandaag is er geen juridisch sluitende oplossing gevonden.
Voor de jaren 2017, 2021, 2022 en 2023 zijn de KB’s wel correct opgesteld en hebben de steden hun financiële verantwoording volledig in orde gebracht. Toch blijven ook hier de betalingen uit, zonder enige toelichting. Dit zorgt voor ernstige tekorten in de lokale begrotingen.
Daarbovenop is er nog steeds geen duidelijkheid over de ex-veco-middelen voor het lopende jaar 2025. De afwezigheid van een nieuw KB zorgt voor aanhoudende onzekerheid over de financiering.
De VVSG en de burgemeesters van de centrumsteden vragen dan ook dringend:
de onmiddellijke betaling van alle achterstallige saldo’s;
een juridisch sluitend kader voor de betwiste jaren;
en duidelijke afspraken over de financiering in 2025.
De VVSG zal hierover in dialoog gaan met minister van Binnenlandse Zaken Annelies Quintin.
46 Vlaamse steden en gemeenten hebben een strategisch veiligheids- en preventieplan en krijgen een subsidie van Binnenlandse Zaken voor criminaliteitspreventie. Zo bouwen steden en gemeenten aan een eigen preventiebeleid en kunnen ze op een integrale en geïntegreerde manier werken aan de veiligheid op hun grondgebied.
In deze kennisgroep wisselen we goede praktijken uit over preventie, gemeenschapswachten en verschillende thema’s die verbonden zijn aan integrale veiligheid. In deze groep kan je eenvoudig in dialoog gaan met collega’s.