
Dankzij nieuw ontwerptool voor digitale diensten, zetten lokale besturen de mens centraal

Vandaag lanceren de VVSG en de dertien centrumsteden een toolbox 'mensgericht ontwerpen'.(opent nieuw venster) Die moet vanaf 2025 alle Vlaamse lokale besturen helpen om burgers nog meer centraal te stellen in de ontwikkeling van digitale diensten.
De toolbox is het resultaat van een samenwerking tussen de 13 centrumsteden, de VVSG, de VGC Brussel, District09, het Kenniscentrum Vlaamse Steden, Knight Moves, Twisted Studio, de Vlaamse Overheid, #ANT escape rooms en Inter.
Dankzij het project ‘City Deal E-Inclusion by Design’ hebben de deelnemende steden nieuwe methodieken ontwikkeld en getest. Dit leidde tot de creatie van een uitgebreide toolbox 'mensgericht ontwerpen', die vanaf 2025 online en fysiek beschikbaar is via Mediawijs.
Wat biedt de toolbox?
De toolbox ‘mensgericht ontwerpen’ biedt methodieken en tools die lokale besturen helpen om gebruikersonderzoek en gebruikerstesten te integreren in hun dienstverlening, en zo gebruiksvriendelijke, inclusieve oplossingen te ontwikkelen.
- Een breed overzicht van praktijkgerichte werkvormen voor elke fase van het ontwerpproces.
- Inspiratie via concrete voorbeelden van andere gemeenten.
- Oriënterende methodieken voor een eerste onderzoeksplan en om teams te motiveren om mensgericht te werken.

Escape game
Naast de toolbox is er een mobiele escape game ‘Superco’, die teams spelenderwijs de impact van (on)vriendelijke digitale diensten laat ervaren. Na afloop krijgen de deelnemers een nabespreking om inzichten direct te vertalen naar hun werk. Deze escape game stimuleert het bewustzijn over het belang van inclusieve digitale dienstverlening en vergroot lokaal de betrokkenheid bij mensgericht ontwerpen.
In de praktijk
De dienst Burgerzaken en Migratie van de stad Gent werkte bijvoorbeeld samen met IT-partner District09 en service design bureau Twisted Studio aan een vereenvoudiging van de formulieren voor nieuwe Gentenaars. Ze deden dit door een combinatie van gebruikersonderzoek aan de loketten, co-creatiesessies met nieuwe Gentenaars en testen van nieuwe prototypes. Door de eindgebruiker centraal te zetten in deze inspanning verbeterde de dienstverlening.
In Brugge werkte de sociale kruidenier De KABA samen met designbureau Knight Moves om een online platform te ontwikkelen waarmee klanten bestellingen plaatsen en afhaalafspraken maken. Dit experiment leidde tot het inzicht dat er geen behoefte was aan verdere digitalisering van het online platform. Wel was er nood aan meer inspanningen op de sociale functie van de sociale kruidenier.
Over de inspiratiedag digitale inclusie
De lancering van de toolbox vond plaats op de inspiratiedag digitale inclusie, een jaarlijks event, bijgewoond door meer dan 500 deelnemers die werken aan digitale inclusie. Op deze dag kwam je de nieuwste onderzoeksinzichten te weten, ontdekte je nieuwe publicaties, tools en goede praktijken.
Meer informatie?
Meer informatie over de toolbox en de escape game vind je op de website van Mediawijs.
De online toolbox ‘mensgericht ontwerpen’(opent nieuw venster) is beschikbaar vanaf 12 december 2024. De fysieke versie van deze toolbox is gemaakt in 400 exemplaren. Eentje voor ieder lokaal bestuur en nog 100 exemplaren voor andere organisaties. De toolbox vraag je aan via de webshop van Mediawijs.
De mobiele escapegame ‘Superco’ is geproduceerd met een exemplaar per centrumstad en 10 extra exemplaren ontleenbaar door alle lokale besturen vanaf februari 2025.
Lees hier hoe je een fysiek exemplaar van de toolbox en de escape game kan bestellen.
De 13 centrumsteden zijn: Antwerpen, Gent, Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout
Het project ‘City Deal E-Inclusion by Design’ kwam tot stand dankzij subsidies, toegekend door het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) aan het Kenniscentrum Vlaamse Steden (KCVS). Om deze City Deal uit te werken kreeg het Kenniscentrum Vlaamse Steden de ondersteuning van District09.
Auteurs
-
JokeVan DyckStafmedewerker digitale inclusie
-
TomSweetloveProjectmedewerker Diversiteit - Gelijke Kansen - Digitale Inclusie
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Ontdek de VVSG-praktijkendatabank: een schatkist aan lokale oplossingen
CommunicatieBestuur en burgerEnergie en klimaatDiversiteit en gelijke kansenVrije tijdKinderen en gezinnenZorg en gezondheidLokaal sociaal beleid -
Standpunt
Strengere taalvereisten in inburgeringsbeleid: VVSG vraagt inspraak
Diversiteit en gelijke kansenVreemdelingen -
Nieuws
Lokale besturen missen houvast in relaties met geloofsgemeenschappen
Radicalisering en polariseringDiversiteit en gelijke kansen