Tijdens de afgelopen oudejaarsnacht moesten Vlaamse hulpverleningszones ongeveer zestig keer ingrijpen vanwege vuurwerkgebruik door burgers. Dit blijkt uit een bevraging van het Netwerk Brandweer bij 20 Vlaamse zones.
Vuurwerkverbod onvoldoende nageleefd
Opvallend is dat in zeker de helft van de Vlaamse gemeenten een vuurwerkverbod van kracht was. In sommige gemeenten was vuurwerk alleen rond middernacht toegestaan, vaak onder strikte voorwaarden zoals geluidsarm vuurwerk en vooraf aangevraagde vergunningen. Desondanks blijft het handhaven van deze verboden een grote uitdaging.
Het slechte weer maakte de situatie nog complexer. Veel steden annuleerden hun geplande vuurwerkshows, maar particulieren staken toch vuurwerk af, wat tot meerdere incidenten leidde. Een verontrustende trend is het gebruik van (illegaal) vuurwerk tegen hulpverleners. Deze agressie is onaanvaardbaar en vraagt om een harde aanpak.
Oproep tot algeheel verbod
De VVSG en het Netwerk Brandweer pleiten voor een algeheel verbod op de verkoop en het vervoer van vuurwerk. Uit een eerdere bevraging door VVSG blijkt dat 80% van de burgemeesters dat verbod steunt. Wij roepen de centrale overheden op om hier werk van te maken, bij voorkeur via een Europese aanpak.
Wat zijn hulpverleningszones, hoe werden ze gevormd en hoe zijn ze georganiseerd? Hoe evolueerde de gemeentelijke brandweer naar een hulpverleningszone? En hoe zit het met de politieke sturing en de financiering?
Alle lokale besturen bereiden zich voor op mogelijke noodsituaties. De wetgever legt daarvoor een structuur vast met een veiligheidscel en een noodplanningscoördinator. Die schrijven de noodplannen en houden ze actueel. Als ledenorganisatie ondersteunt de VVSG de lokale besturen daarin.