Auteur:

Gepubliceerd op: 22-03-2024

De nieuwe legislatuur is een ideaal moment om je lokaal beleid te versterken aan de hand van het maatschappelijk relevante doelstellingenkader van de SDG’s. In de aanloop naar de verkiezingen van 2024 gebruiken heel wat steden en gemeenten de Agenda 2030 al om documenten als de omgevingsanalyse en de administratieve beleidsvoorstellen vorm te geven. Het zijn belangrijke informatiebronnen voor de nieuwe bestuursploegen wanneer zij hun meerjarenplan opstellen. De opname van de SDG’s in lokale verkiezingsprogramma’s vergroot de kans dat ze ook worden opgenomen in het bestuursakkoord en het nieuwe meerjarenplan. 

De VVSG werkte daarom een inspiratiegids 'SDG's in lokale verkiezingsprogramma's' uit. De gids biedt pistes, aanbevelingen en voorbeelden waarmee lokale partijen en politici aan de slag kunnen gaan om de SDG's een plaats te geven in hun programma en communicatie.

Een greep uit de tips en tools in de gids: 

  • Een personaliseerbare visietekst die je kan gebruiken om je engagement voor de Agenda 2030 en de SDG’s te beschrijven in de inleiding van je verkiezingsprogramma.
  • Een visueel sjabloon waarmee je in één oogopslag laat zien dat de speerpunten van je programma bijdragen aan de SDG’s.
  • Een participatieve methodiek om samen met partijgenoten, inwoners of leden de SDG’s te bespreken en te linken met de hoofdthema’s of speerpunten van je programma.

 

*Bekijk VVSG's SDG-tijdslijn voor meer tools en publicaties om je volledige beleidsplanningsproces vorm te geven aan de hand van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.* 

 

 

Heleen Voeten