Auteur:

Gepubliceerd op: 23-09-2024

Goede kinderopvang is van hoge pedagogische kwaliteit en draagt bij aan de ontwikkeling en het welbevinden van jonge kinderen. Het helpt kinderen kansrijk opgroeien. Wetenschappelijk onderzoek van de KU Leuven en UGent, in samenwerking met Opgroeien, toont een stijging aan van de pedagogische kwaliteit in de kinderopvang voor baby's en peuters in Vlaanderen. Ook als lokaal bestuur kan je daar je schouders onder zetten.
 

MeMoQ als basis van het onderzoek 

Het onderzoek vertrekt van een objectieve meting van de pedagogische kwaliteit in de opvang. Ze gebruiken daarvoor MeMoQ, een wetenschappelijk instrument dat kijkt naar hoe kinderbegeleiders de kinderen in de opvang ondersteunen. Het instrument houdt ook rekening met de omgeving en het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen.

Na een nulmeting in 2016 volgde een opvolgonderzoek in 2023. De onderzoekers presenteerden de resultaten van dat onderzoek op 18 september. Ze stellen vast dat de scores voor de pedagogische kwaliteit op de meeste vlakken verbeterd zijn tegenover de resultaten uit 2016. Dat gaat niet alleen over het welbevinden en de betrokkenheid van de kinderen, maar ook over de emotionele en educatieve ondersteuning van peuters en de inrichting van de ruimtes. Er blijven wel grote verschillen tussen voorzieningen.
 

Kansen voor lokale besturen

Kinderopvang is onmisbaar in het leven van gezinnen en kinderen in de gemeente. En dus belangrijk voor lokale besturen. Samen met de kinderopvang zorg je als lokaal bestuur ervoor dat kinderen in je gemeente kansrijk kunnen opgroeien.

  • Investeer in eigen kinderopvang om in te spelen op de behoeften van gezinnen in de gemeente en gerichte oplossingen te bieden. Sluit je aan bij netwerken die gezinnen en kinderen in de gemeente ondersteunen.
  • Ondersteun organisatoren van kinderopvang voor baby's en peuters vanuit de regieopdrachten rond kinderopvang.
  • Bouw vanuit het Huis van het Kind een netwerk om kinderen en gezinnen te ondersteunen. Betrek de kinderopvang actief in dat netwerk.
     

Meer weten?

Lees het persbericht van Opgroeien over de onderzoeksresultaten.

Laat je inspireren door onze teksten:

Rika Verpoorten