Auteur: Maarten Tavernier
Gepubliceerd op: 12-06-2024
Gevelgroen is één van de (sub)doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact. In de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat vind je heel wat inspiratie om zelf aan de slag te gaan hierrond. We lichten hieronder enkele inspirerende klimaatpraktijken uit.
- We haalden inspiratie voor de titel van dit nieuwsbericht bij de aanpak van Bonheiden, waar het project ‘Bonheiden, groene gemeente van kop tot teen’ tot doel had om 3500 m2 groendaken en 700 m2 aan groene gevels te voorzien bij publieke gebouwen in de kern. Bonheiden behaalde deze doelstelling en bereikte en overtuigde ook de bevolking via een aantal workshops. Bonheiden deelt de opgemaakte bestekken in deze klimaatpraktijk.
- In aanvulling op bestaand gevelgroen bij openbare gebouwen legde Wevelgem een demowand aan langs een kerkhofmuur. Via deze demowand toont Wevelgem diverse types geveltuin, planten en klimsteunen met daarbij de nodige infoborden en een begeleidende brochure.
- Hasselt heeft positieve ervaringen met het aanbieden van plaatsing van de klimhulp door een aannemer. Dat verlaagt de drempel voor mogelijke deelnemers.
- Sint-Niklaas werkte samen met de vzw Groene gevels voor de opmaak van een planmatige aanpak om gevelgroen te stimuleren.
- Ook de streekintercommunales zitten niet stil op dat vlak. Solva lanceerde in 2021 een campagne ‘1000-geveltuinen’ voor de regio Zuid-Oost-Vlaanderen en in de Kempen werkt IOK aan een ambitieuze uitrol van heuse ‘tuinstraten’.
Deze en andere klimaatinspiratie is te vinden in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat. Kunnen we jouw klimaatproject binnenkort ook in de kijker plaatsen? Deel jouw project in de databank of bezorg de info via netwerkklimaat@vvsg.be.