9.30 tot 10.30 uur | SESSIES en INSPIRATIEMARKT | BLOK 1

1.1. Een actief grondbeleid voeren voor lokale landbouw

Voedsellandschappen is een nieuw programma dat bijdraagt tot het vrijwaren van de open ruimte door een samenwerking te stimuleren tussen landbouwers onderling en tussen landbouwers en het lokaal beleid. Brussels Architecture Workroom licht al een tipje van de sluier op.  ILVO schetst de problematiek m.b.t toegang tot grond en de eventuele oplossingsrichtingen. De Landgenoten en de gemeente Lanaken hebben het over het potentieel van jouw gemeentegrond(en) voor een lokaal en duurzaam landbouwbedrijf.

Presentaties

Brussels Architecture Workroom
ILVO
De Landgenoten en Gemeentebestuur van Lanaken

1.2. Voedsel lokaal aankopen, hoe doe je dat?

De Vlaamse overheid heeft als doel gesteld om 100% duurzame overheidsopdrachten uit te schrijven tegen het jaar 2020. Nemen jullie als lokaal bestuur ook deze voortrekkersrol in ? En proberen jullie ook de scholen of zorgsector te ondersteunen in deze evolutie?  Stad Brussel (Les Cuisines Bruxelloises), Rikolto (GoodFood@School), AZ Zeno (ism het Polderveld) en Coduco zetten je op weg naar de 100%.

Presentaties
Rikolto (GoodFood@School)
het Polderveld
Coduco

1.3. Aan de slag met voedseloverschotten

Tijdens deze inspiratiemarkt geven korte sessies je mee hoe je voedseloverschotten kan terugdringen in jouw gemeente: met o.a. Ovam, Komosie, Voedselbanken, Velt (Buurtfruit Gent), VVSG (SDG's koppelen aan een lokale voedselstrategie), ...

Presentaties

Ovam
Vlaco 
Herw!n
Voedselbanken
Velt (Buurtfruit Gent)
VVSG

9.30 tot 12 uur | WERKBEZOEK en WORKSHOP | BLOK 1&2

1.4. Workshop voedselverspilling

Hoe kan je als lokaal bestuur voedselverspilling in jouw gemeente aanpakken ? Ontdek het tijdens de Foodwin workshop.

 

Presentatie Foodwin

1.5. Werkbezoek Parckfarm en Atelier Groot Eiland

Ontdek het eetbaar park, Parckfarm, ontwikkeld om de publieke ruimte terug op te eisen en bezoek Atelier Groot Eiland, een opleidingsrestaurant met eigen moestuin.

10.45 tot 11.45 uur | SESSIES en INSPIRATIEMARKT | BLOK 2

2.1. Lokale voedselstrategie├źn opstarten: steden en gemeenten vertellen

Wat is een lokale voedselstrategie en hoe starten we ermee ? Kom luisteren naar het verhaal van o.a. Brussel (GoodFood), AmsterdamRegio Zuid-West-Vlaanderen (VoedselRijk), Hoogstraten (Oogstraten) en Stadslandbouw Nederland.

Presentaties

Brussel (GoodFood)
Stadslandbouw Nederland
Amsterdam, Regio Zuid-West-Vlaanderen (VoedselRijk)
Kortrijk (Velt)
Hoogstraten (Oogstraten)
 

2.2. De toekomst van landbouw en haar omgeving

Hoe kunnen boeren en lokale besturen samenwerken om duurzaam en lokaal voedsel op het bord van alle inwoners te krijgen? Food Forest InstituteVoedsel Anders en de Boerenbond delen graag hun visie van de toekomst met jou.

Presentaties
Food Forest Institute
Voedsel Anders
Boerenbond

2.3. Meer doen met streekproducten

Hoe kijkt een Voedselarcheoloog naar ons voedselvraagstuk? Hoe kan je via toffe marketing en innovatief design streekproducten weer in de kijker stellen? Aan het woord is Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh. Foodlab Proef en de stad Geraardsbergen brengen het verhaal van mattenboeren tot een circulair product.

Presentaties
Foodarcheoloog Jeroen van Vaerenbergh
Foodlab Proef
Stad Geraardsbergen

LUNCH ISM JONG KEUKENGEWELD & EATMOSPHERE

13 tot 14 uur | SESSIES en INSPIRATIEMARKT | BLOK 3

3.1. Voedselverlies lokaal aanpakken doe je zo!

Welke rol kan je opnemen om zo weinig mogelijk voedsel verloren te laten gaan in je gemeente? Hoe kan je actief bijdragen aan minder voedselverspilling vanuit je voedselbeleid? Food Act 13 en de gemeente Kuurne vertellen hoe je 14 gemeenten op een lijn krijgt om sociaal aan de slag te gaan met voedseloverschotten. Stad Brugge licht toe hoe het verspilling in de zorgsector terugdrong. De stad Den Haag vertelt hoe ze vanuit hun voedselbeleid voedselverspilling hebben aangepakt. 

Presentaties
Food Act 13 & Gemeentebestuur van Kuurne
Stadsbestuur van Brugge - Film Making of Bruggesmaakt - Handleiding voedselverlies in de zorg
Stad Den Haag

3.2. Hoe steun jij de korte keten-landbouw ?

Wist je dat een Korte Keten verhaal in je gemeente goed is voor de lokale economie, de kwaliteit van het eten en het milieu? Ontdek welke troeven je als gemeentebesturen in handen hebt om de Korte Keten te stimuleren en te promoten. Aan het woord o.a. : Steunpunt Korte Keten, de gemeente Zemst, Bio-cluster Pajottenland, Handelshuis Atlantis (Noord-Holland)... 

Presentaties
Steunpunt Korte Keten & Gemeentebestuur van Zemst
Bio-cluster Pajottenland
Handelshuis Atlantis (Noord-Holland)

3.3. Lokaal aankopen door burgers faciliteren

Hoe kan je jouw lokale boeren in contact brengen met klanten uit jouw gemeente? Vijf opties om snel aan de slag gaan met Korte Keten: Voedselteams, Lokaal markt, Boeren en Buren, LandinZicht (Hilversum), Linked.Farm, ... 

Presentaties
Voedselteams
Lokaal markt
Boeren en Buren
LandinZicht (Hilversum)
Linked.Farm

13 tot 15.15 uur | WERKBEZOEK en WORKSHOP | BLOK 3&4

3. 4. Workshop starten met een lokale voedselstrategie

Hoe start je met een lokale voedselstrategie in jouw gemeente ? Rikolto en Levuur zetten je via een interactieve workshop op weg.

Presentatie

3.5. Werkbezoek aan Ferme Abbatoir en Cultureghem

We bezoeken Ferme Abbatoir, de stadsboerderij en viskwekerij op het dak van de oude slachthuizen. We nemen ook een kijkje nemen bij Cultureghem, die o.a. met KOOKMET heerlijk en gezond koken met onverkochte groenten en fruit van de grootste markt van Brussel.

14.15 tot 15.15 uur | SESSIES en INSPIRATIEMARKT | BLOK 4

4.1. Logistieke projecten die de korte keten vooruit helpen

Korte keten-landbouw organiseren is veelal eerst een logistiek vraagstuk oplossen. ILVO, stad Leuven en stad Gent tonen je de weg.

ILVO
Stadsbestuur van Leuven
Stadsbestuur van Gent

4.2. Gezonde voeding promoten

Leer hoe gezond je gemeente is, hoe je inwoners kan aanzetten om duurzamer aan te kopen of hoe je verhalen kan verzamelen om je inwoners beter te begrijpen. Met o.a. Gezond Levenstad Leuven, Universiteit Gent en Departement Omgeving, ...

Presentaties

Gezond Leven & Stadsbestuur van Leuven
Universiteit Gent
Departement Omgeving

4.3. Heb jij nog grond voor boeren?

Tijdens deze inspiratiemarkt bezorgen we je idee├źn om lokale gronden in te zetten voor de korte keten met o.a. De Landgenoten, Pastorietuin Kortemark (Velt), Moeiakker Eeklo (CSA netwerk), VVSG (SDG's koppelen aan een lokale voedselstrategie), ... 

Presentaties

De Landgenoten
Pastorietuin Kortemark (Velt)
Moeiakker Eeklo - CSA netwerk
Food Forest Institute
VVSG
Nederlandse Ambassade