201010simonverreet06 kennisnetwerk.png
Provider image

Simon Verreet, districtsraadslid in Antwerpen, kreeg het estafettestokje van Marlon Pareijn, schepen in Geel, om een vragenlijstje à la Proust te beantwoorden. Aan het eind geeft hij het door aan een andere lokale politicus, van een andere partij en ver van Antwerpen.

Wat betekent schepen zijn voor jou?

Ik ben geen schepen, wel districtsraadslid voor Groen in district Antwerpen. Antwerpen is onderverdeeld in stadsdistricten volgens de oude gemeentegrenzen. We hebben onze eigen bevoegdheden en hebben ook een adviesfunctie aan de stad. Raadslid zijn is je ogen en oren openhouden in de wijken en de grote lijnen van het bestuursakkoord mee bewaken.

Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)?

Op mijn achttien jaar: een advies vanuit de lokale jeugdraad aan mijn toenmalige gemeentebestuur. Politiek engagement groeide voor mij vanuit mijn jeugdbewegingsjaren, met meedoen aan zwerfvuilacties, fairtradevieruurtjes aanbieden of bomen planten op ons Chiroheem.

Kom je uit een politiek nest?

Nee, mijn vader was journalist en mijn moeder opvoedster. Ik kom uit een mondig gezin van zes met koppige eigenschappen. Zondagavond aan tafel, na de Chiro en de Scouts, discussieerden we er stevig op los. Ik ben de jongste en moest meestal het onderspit delven, al gaf ik het destijds uiteraard nooit toe.

Wat zie je als je grootste prestatie?

Privé en met een cliché: vader worden. Politiek? Dat is bij ons echt ploegwerk en ik ben dan ook fier op onze fractie en op de manier waarop we trachten inspraak en democratische vernieuwing een centrale plek in alle dossiers te geven.

Neem je de politiek mee naar huis?

Ja, ik doe het in mijn vrije tijd. De meeste voorbereidingen gebeuren thuis of op de trein. We zitten in een verbouwing, waardoor mijn vrouw alles kan volgen. Heel vermoeiend voor haar om ‘Boer zoekt vrouw’ te combineren met de districtsraad.

Heb je vrienden in de politiek?

Ja. In onze fractie is er veel vriendschap. Een fijne mix van jong geweld en ervaring.

Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen?

Met mijn fractieleden, eventueel met vrienden en familie.

Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap?

Ik leg gemakkelijk contact en ben aanspreekbaar.

Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest?

Ik ben nogal chaotisch.

Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid?

Discussiëren over de inhoud (de bal, niet de man) en elkaar nadien niet naar het leven staan. De sfeer op onze districtsraad zit goed, de debatten verlopen correct.

Met welke historische figuur identificeer je je het meest?

Mag het een fictieve figuur zijn? Pallieter: bourgondiër, ecologist, beetje antiautoritair en een sociaal type.

Wie zijn je huidige helden?

Jeugdwerkers! En dan zeker jeugdwerkers die met jongeren uit kansengroepen werken. Een harde job, maar zo belangrijk om jonge gasten op weg te helpen in deze complexe maatschappij. Investeren in jeugdwerk wordt veel als een ‘softe’ maatregel gezien. Ik daag iedereen uit om eens een week mee te lopen. Niet voor doetjes en buitengewoon belangrijk.

Waar zou je nu het liefste zijn?

In een park om er te picknicken en te voetballen met vrienden en familie. Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? Alles komt goed.

Wat is je meest gekoesterde bezit?

Mijn gezin.

Wat is volgens jou de diepste ellende?

Je kinderen niet de veiligheid en steun kunnen geven die ze nodig hebben. Ik keek de afgelopen tijd met gruwel naar de situatie in het vluchtelingenkamp Moria waar er 4000 kinderen leven. 

Wat is je favoriete bezigheid?

Goed eten en drinken in goed gezelschap met pittige gesprekken over voetbal (de Rode Duivels!) of politiek.

Ga je nog af en toe op café in de gemeente?

Tuurlijk! Café Zeezicht is om de hoek en heeft een goed terras (en een goede voetbalploeg).

Wat is je motto?

Euh. Geen gebakken tegels noch Latijnse spreuken hier.

Aan wie geef je de estafettestok door?

Aan Sander Ooms, vriend en oud-leider van dezelfde jeugdwerkgroep, iemand wiens engagement uit dezelfde jeugdbeweging is gegroeid en die nu gemeenteraadslid is in Herenthout.