Met Wijkprikkels daagt Stad Oostende inwoners uit om zelf bij te dragen aan de verbetering van hun wijk. Door samen te werken met stadsdiensten en buurtbewoners ontstaan er duurzame, vernieuwende projecten die de sociale cohesie en leefbaarheid vergroten.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Oostende
Adres

Vindictivelaan 1
8400 Oostende
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Wijkprikkels biedt bewoners drie maanden de tijd om ideeën in te dienen voor hun buurt. Dit kan via verschillende kanalen: wijkcafés, online of op papier. Vervolgens worden de voorstellen beoordeeld door een jury van stadsdiensten, die feedback geeft. Samen met de indieners worden de plannen verder uitgewerkt tijdens werksessies. Het doel is om projecten niet in competitie te laten staan, maar te zorgen voor voldoende draagvlak binnen de buurt.

Na de stemfase worden de geselecteerde projecten verder uitgewerkt en krijgen ze een budget. De projecten moeten binnen één jaar gerealiseerd worden, met flexibiliteit waar nodig. In de afgelopen jaren zagen we een evolutie van wijkfeesten naar duurzame verbeteringen, zoals vergroening en ontharding, die een blijvende impact hebben op de buurt.

Waarom?

Met Wijkprikkels wil Oostende bewoners uitdagen om actief bij te dragen aan hun buurt en de sociale cohesie te versterken. Het project stimuleert inwoners om creatieve oplossingen te bedenken en belangrijke thema’s, zoals duurzaamheid en leefbaarheid, op de agenda te zetten. Door burgers, stadsdiensten en verenigingen samen te brengen, wil Oostende duurzame en gedragen initiatieven realiseren die de stad en haar wijken toekomstbestendiger maken.

Het beoogde resultaat

Het succes van Wijkprikkels is te danken aan de nauwe samenwerking tussen bewoners en stadsdiensten. Dankzij een flexibele aanpak worden voorstellen op maat begeleid, waarbij stadsmedewerkers een brugfunctie vervullen tussen burgers, diensten en politiek. Deelnemers krijgen voldoende ruimte om hun ideeën uit te werken, maar blijven binnen een realistisch budget en duidelijke afspraken. Dit proces, dat samen met werkgroepen en diensten wordt doorlopen, leidt niet alleen tot concrete verbeteringen in buurten, maar ook tot meer sociale cohesie en betrokkenheid.

Wat waren de uitdagingen?

Een van de grootste uitdagingen was de samenwerking met de verschillende stadsdiensten. Voor elk project was het belangrijk dat alle betrokken partijen actief meewerkten om een succesvolle uitvoering te garanderen. Stadsmedewerkers vervulden hierbij een cruciale rol als schakel tussen burgers, diensten en politiek. Dit vergde intensieve inspanningen, zoals lobbywerk en het creëren van draagvlak. Daarnaast hadden bewoners soms moeite om hun ideeën uit te werken of om werkgroepen te vormen. Hier bood de stad ondersteuning om projecten op de juiste manier te begeleiden. Het beperkte budget maakte het extra belangrijk om creatief te werken en tegelijk realistische verwachtingen te scheppen bij de bewoners.

De succesfactoren

De flexibiliteit van het project is een grote troef gebleken. Door klein te beginnen en goed naar de buurtbewoners te luisteren, wist Wijkprikkels waardevolle en haalbare initiatieven te realiseren. De focus op maatwerk en duurzaamheid zorgde ervoor dat projecten een blijvende impact hebben op de wijk, zoals vergroening en ontharding. Bovendien bracht het traject bewoners dichter bij elkaar en versterkte het de sociale cohesie. De nauwe samenwerking tussen stadsdiensten en inwoners maakte het proces geloofwaardig en efficiënt. Deze combinatie van participatie, flexibiliteit en samenwerking gaf Wijkprikkels een solide basis en inspireerde zowel bewoners als stadsdiensten om hun buurt actief te verbeteren.

Tips voor andere gemeenten

  • Begin klein: Werk met een beperkt budget om nauw contact en maatwerk te garanderen.
  • Stimuleer samenwerking: Betrek stadsdiensten actief en werk samen met bewoners aan realistische oplossingen.
  • Blijf flexibel: Houd rekening met de behoeften en wensen van de buurtbewoners, zelfs tijdens de uitvoering.
  • Communiceer duidelijk: Transparantie over het proces en de resultaten vergroot het vertrouwen van bewoners.

Algemeen contact

  • Lora
    Patteeuw
    Participatieambtenaar, team Participatie, directie Externe Relaties

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op