Samen tegen ongestelde vragen

Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Bargiekaai 1
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
In september 2021 ging het project ‘Samen tegen ongestelde vragen’ van start in 7 Gentse secundaire scholen.
Rebelle-VZW, Dienst Lokaal Sociaal beleid en Onderwijscentrum Gent dienden een project in bij de Vrouwenraad. De Vrouwenraad ontving federale projectmiddelen (minister Lalieux) in functie van armoedebestrijding om de structurele genderongelijkheid die meisjes en vrouwen ervaren door menstruatiearmoede tegen te gaan.
Met het project ‘Samen tegen ongestelde vragen’ werkten we rond sensibilisering en vorming en werden menstruatieproducten voorzien voor leerlingen van de eerste graad. In de sensibilisering betrokken we schoolteams en brugfiguren om hun kennis en expertise mee te nemen naar andere scholen.
Onderzoek geeft aan dat menstruatiearmoede en -schaamte een onderschat probleem is. We zetten binnen dit project ten volle in op menstruatiearmoede en -schaamte bij jonge tienermeisjes om deze genderongelijkheid weg te werken. Scholen boden we aan een kastje (en menstruatieproducten) te plaatsen op een toegankelijke en discrete plaats, vb. in het toilet zelf.
De scholen gingen aan de slag met de educatieve pakketten rond menstruatie die ontworpen zijn binnen andere projecten die ingetekend hebben bij de Vrouwenraad.
Waarom?
Onderzoek geeft aan dat menstruatiearmoede en -schaamte een onderschat probleem is. We zetten binnen dit project in op menstruatiearmoede en -schaamte bij jonge tienermeisjes om deze genderongelijkheid weg te werken.
Het beoogde resultaat
- Via sensibilisering duidelijk inzetten op het wegnemen van menstruatieschaamte en taboes rond gebruik van menstruatieproducten (maandverband, tampons, menstruatiecups, wasbare maandverbanden, menstruatieondergoed,…) zodat schoolteams en/of de jonge meisjes zelf kennis kunnen maken met de variëteit binnen het aanbod en opener durven over spreken.
- Sterk inzetten op de menstruatieschaamte bij leerlingen, leerkrachten en ouders
- Een toegankelijk aanbod voorzien van menstruatieproducten
- Opgevangen signalen rond menstruatiearmoede ook breder bekijken en koppelen aan rechtentoekenning Genderongelijkheid wegwerken
Tips voor andere gemeenten
- Zoek gedragenheid bij je collega’s.
- Zet gelijktijdig in op de toegankelijkheid van menstruatieproducten en op de sensibilisering van menstruatie en menstruatiearmoede.
- Geef uitleg aan alle leerlingen en leerkrachten voor aanvang van het project. Vergeet ook niet uitleg aan ouders te geven.
- Zorg voor een mooi startmoment, vb. Internationale Vrouwendag.
Algemeen contact
Downloads
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.