Brugfiguur voor de Intergemeentelijke Samenwerking

Sinds november 2023 is een brugfiguur actief die wordt ingezet over de vierTARL-gemeenten (Ternat, Affligem, Roosdaal & Liedekerke), een IGS die werd opgezet in het kader van Plan Samenleven.
De brugfiguur ondersteunt binnen die gemeenten anderstalige nieuwkomers en burgers met een migratieachtergrond in het algemeen in hun contacten met verschillende diensten en organisaties.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Opperstraat 31
1770 Liedekerke
België
Wat is er gebeurd?
De doelgroep zijn anderstalige nieuwkomers, zowel volwassenen als hun kinderen.
De brugfiguur brengt hen in contact met verschillende verenigingen/organisaties/vrijwilligers in de gemeenten. Een minimale kennis van het Nederlands is niet vereist, hoewel dit de contacten wel vereenvoudigt. Indien er een gemeenschappelijke contacttaal is, wordt deze gebruikt.
Het beoogde resultaat
Anderstalige nieuwkomers ondersteunen:
- Om vlot hun weg te vinden binnen de gemeente en inzetten op een optimale participatie aan het gemeenschapsleven (bv sport & vrije tijd).
- Door oefenkansen Nederlands te organiseren, zoals de oprichting van 'Praatcafés' en het opstarten van 'Taalpunten' in de bibliotheken.
- Door hen te begeleiden bij inschrijvingen in een school, kinderopvang, vakantiekampen ...
- Door het organiseren van fietslessen voor volwassenen en kinderen waardoor nieuwkomers ook de Nederlandse taal leren en zelfredzaam worden
De brugfiguur werd binnen Plan Samenleven aangeworven voor een periode van twee jaar. Bedoeling is dat activiteiten (zoals bv praatgroepen) een duurzaam effect hebben en structureel verankerd worden.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.