BOA-proefprojecten in Gent

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
250.000 - 500.000 euro
Schematische voorstelling visie op BOA Gent

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Woodrow Wilsonplein 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

Ze gebruiken de overgangsperiode van het BOA-decreet (tot 2025) om proefprojecten op te zetten. Ze vertrekken vanuit twee grote pijlers:

  1. kwalitatieve opvang voor kleuters (met een traject om toe te werken naar het kleuterlabel) 
  2. meer en beter naschools activiteitenaanbod voor kinderen uit de lagere school.

Met de proefprojecten willen ze modellen ontwikkelen om BOA stadsbreed uit te rollen vanaf 2026. Ze willen knelpunten in beeld krijgen en oplossingen verkennen. En ook het financiële plaatje beter schetsen.

Via een open oproepen selecteerden ze drie partners om de proefprojecten uit te rollen in drie Gentse wijken: VBJK, Sportaround en Oranje vzw. 

Waarom?

Het BOA-traject in Gent startte al in 2017 met een uitgebreide bevraging van ouders, kinderen, scholen, enzovoort. Ze wilden in kaart brengen hoe de Gentenaars het bestaande buitenschoolse aanbod gebruikten, en wat hun noden en wensen waren. Daarna werkten ze aan een visie en een actieplan. Om klaar te zijn tegen 2026 rolden ze in 2023 verschillende proefprojecten rond BOA uit.

Het beoogde resultaat

VBJK rolt proefprojecten uit in Gentbrugge en de binnenstad. Een kwaliteitscoördinator werkt op wijkniveau samen met de scholen en de partners in de wijk. Ze brengen de drempels, noden en kansen op vlak van het opvang- en activiteitenaanbod in kaart. Vanuit de succesfactoren en knelpunten zoeken ze verbetermogelijkheden en samenwerkingspistes op wijkniveau.

Sportaround rolt in Oostakker een proefproject uit gericht op kwaliteitsvolle, laagdrempelige buitenschoolse activiteiten voor lagere schoolkinderen. Dit gebeurt in samenwerking met alle wijkscholen en een reeks lokale activiteitenaanbieders. Op woensdagnamiddag voorzien ze een activiteit buiten de schoolpoort om kinderen te laten proeven van een divers aanbod.

Oranje vzw werkt met alle scholen voor buitengewoon onderwijs een plan uit rond naschools aanbod voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs, die nu alleen gebruik kunnen maken van leerlingenvervoer als ‘naschoolse activiteit’.

Wat waren de uitdagingen?

  • Het BOA-decreet creëert hoge verwachtingen, maar de subsidies zijn onvoldoende om die goed te realiseren. 
  • Om de doelstellingen te realiseren moet je samenwerken met heel veel partners en mensen, middelen, ruimte en tijd investeren in coördinatie. Maar tezelfdertijd is de nood aan handen op het terrein enorm.
  • Het vinden van kinderbegeleiders is een grote uitdaging. Een degelijke verloning is noodzakelijk.
  • Buitenschoolse activiteiten wordt als een bedreiging ervaren voor opvang. Je moet voorzien in opvangbegeleiders en infrastructuur en de activiteiten betalen terwijl je inkomstenbron hetzelfde blijft. 
  • De tijd dringt, aangezien de lokale besturen de financiering van BOA overnemen op 1 januari 2026.

De succesfactoren

  • Uitgebreid participatief traject met alle stakeholders rond visie en actieplan zorgde voor goesting en gezamenlijke ambitie: voor ieder kind een kwalitatief buitenschools opvang- en activiteitenaanbod.
  • De stad neemt rol als regisseur en brugfiguur op. Er is een duidelijk aanspreekpunt voor alles wat met BOA te maken heeft. 
  • Samenwerken kan maar als je elkaar kent  en de proefprojecten versterken dat.
  • Groot aanbod aan (kansen voor) naschoolse activiteiten.

Tips voor andere gemeenten

BOA is een zaak van het hele bestuur. Het raakt zowat élk beleidsdomein. Werk daarom nauw samen met onderwijs, jeugd, sport, cultuur, sociale regie en welzijn, maar ook met andere domeinen die je niet meteen zou verwachten zoals mobiliteit en stadsontwikkeling. 

Betrek aanbieders, toeleiders en gebruikers bij elke stap, van bij het begin. Je hebt iedereen nodig om van BOA een succes te maken.

Algemeen contact

Video's

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op