De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 38

Gekozen filters Thema:Bestuur en burgerDiversiteit en gelijke kansen Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Racisme en discriminatie

    In een superdiverse samenleving ervaren inwoners soms racisme en discriminatie op basis van onder andere genderidentiteit, leeftijd, levensbeschouwing of religie, seksuele oriëntatie, nationale of etnische origine, sociale afkomst of toestand, handicap. Als lokaal bestuur kan je veel initiatieven nemen om inwoners te beschermen tegen verschillende vormen van discriminatie en racisme. Op deze pagina vind je inspiratie, goede praktijken, partners en beleidsinfo om dat aan te pakken.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Inclusieve communicatie

    Als lokaal bestuur hoop je al je inwoners te bereiken met je communicatie. Helaas is dit niet altijd het geval. Dit kan te maken hebben met hoe je tekst geschreven is, welke taal of welke beelden je gebruikt of op welke manieren je je informatie verspreidt. Het is belangrijk om drempels op te sporen en hiermee aan de slag te gaan.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Integratiebeleid

    Lokale besturen in Vlaanderen vervullen een regierol in het lokaal integratiebeleid. Ze werken aan een inclusieve samenleving waarin iedereen volwaardig kan deelnemen, ongeacht afkomst of achtergrond Het lokaal integratiebeleid is een transversaal beleid, gericht op de integratie en participatie van nieuwkomers en mensen met een migratieachtergrond.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Vrije tijd
    Publicatiedatum
  • Taalbeleid

    Toegankelijke communicatie is een prioriteit voor gemeenten. Door taalbarrières weg te nemen en duidelijke afspraken te maken over communicatie, geef je elke inwoner de kans om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Met dit beleid bouw je aan een inclusieve maatschappij waarin iedereen zich gehoord en welkom voelt.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Communicatie
    Publicatiedatum
  • Inburgering- en nieuwkomersbeleid

    We verduidelijken het Vlaamse inburgeringsbeleid en de rol van de lokale besturen. Het Vlaams inburgeringsbeleid bereikt niet alle nieuwkomers, waardoor lokale besturen moeten inzetten op een sterk onthaalbeleid. Zo organiseren ze onthaaldagen, onthaalgesprekken om nieuwkomers wegwijs te maken en hen te betrekken bij de gemeenschap. Daarnaast maken ze gebruik van digitale tools en voeren ze monitoring uit om hun beleid voortdurend te verbeteren en af te stemmen op de noden van nieuwkomers.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Bestuur en burger
    Publicatiedatum
  • Mentorbesturen Plan Samenleven

    Voor 11 acties delen mentorbesturen hun expertise met andere lokale besturen in een lerend netwerk. Ze stellen er hun methodieken en tools voor. Ook lokale besturen die zich niet engageerden tot een actie kunnen aansluiten bij de lerende netwerken om inspiratie op te doen voor toekomstig beleid.

    VVSG ondersteunt, in opdracht van ABB, de mentorbesturen bij deze opdracht door het faciliteren van uitwisselingsmomenten. Mentorbesturen kunnen ook steeds met vragen terecht bij de VVSG.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Grensoverschrijdend gedrag

    Grensoverschrijdend gedrag is een breed begrip. Het beslaat fysiek of psychisch geweld, pesterijen en seksueel ongewenst gedrag, en raakt aan diverse beleidsdomeinen, beleidsniveaus en politieke bevoegdheden. Op deze pagina vind je verschillende domeinen waar grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden. Voor elk domein hebben we goede praktijken, tools en hulpmiddelen verzameld waar lokale besturen mee verder kunnen.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Deontologische commissie

    Elke gemeente en elk OCMW moet vanaf 2 maart 2023 een deontologische commissie hebben. Deze commissie ziet er op toe dat de deontologische code nageleefd wordt door de lokale mandatarissen. Lokale besturen die al eerder een deontologische commissie of een bureau voor integriteit hadden, moeten deze omvormen zodat deze voldoen aan de bepalingen daarover in het Decreet Lokaal Bestuur.

    Deontologie en integriteit
    Bestuur en burger
    Publicatiedatum
  • Menstruatiewelzijn

    Menstrueren is de normaalste zaak ter wereld, maar er heerst nog veel taboe en schaamte. Menstruatiewelzijn gaat verder dan menstruatiearmoede: het omvat lichamelijk, geestelijk en sociaal welbevinden. Meer en meer lokale besturen pakken dit aan met sensibilisering en door gratis menstruatieproducten aan te bieden.

    Diversiteit en gelijke kansen
    Publicatiedatum
  • Decreet lokaal bestuur

    Het decreet lokaal bestuur bepaalt sinds 2019 de regels voor de organisatie en de werking van de Vlaamse gemeenten, OCMW’s, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en OCMW-verenigingen en -vennootschappen. Het gaat om de politieke en ambtelijke organisatie, de beleids- en beheerscyclus van de gemeente en het OCMW, de werking van het lokaal bestuur, burgerparticipatie, bestuurlijk toezicht, fusies, interlokale samenwerking en deelname in rechtspersonen.

    Bestuur en burger
    Publicatiedatum