De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 7

Gekozen filters Onderwerp:Lokaal Energie- en Klimaatpact Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Lokaal Energie- en Klimaatpact 1.0

    Vlaanderen en de lokale besturen slaan sinds 2021 de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) maakt enkele belangrijke klimaatacties concreet en tastbaar. Dat moet helpen om burgers en andere doelgroepen warm te maken om hier een bijdrage aan te leveren. 294 (van de toen nog 300) steden en gemeenten ondertekenden deze eerste versie van het LEKP.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Lokaal Energie- en Klimaatpact 2.1

    In het najaar van 2022 brak een energiecrisis uit. Deze crisis maakte duidelijk dat we nog te afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Daarom keurde de Vlaamse regering op 16 december 2022 het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.1 goed als aanvulling op het LEKP 2.0. Dit pact helpt lokale besturen om de energie-armoede aan te pakken en de energiekosten te delen. Lokale besturen die intekenen op het pact, kunnen rekenen op een totaalsubsidie van 16 miljoen euro, verdeeld over twee jaar.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Lokaal Energie- en klimaatpact 2.0

    De Vlaamse regering keurde versie 2.0 van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) goed op 8 juli 2022, met een totaalsubsidie van 8.750.000 euro te verdelen over alle besturen die hierop intekenen. Voor 2023 werd hetzelfde bedrag voorzien. Voor 2024 gaat het nog over 5.000.000 euro. In tegenstelling tot LEKP 1.0 komt er geen bijkomende financiering meer voor LEKP 2.0 vanaf 2025. In april 2025 krijgen steden en gemeenten die LEKP 2.0 ondertekenden de (Vlaamse) middelen van 2024 uitbetaald.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Lokaal warmteplan

    De opmaak van lokale warmteplannen is één van de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Met het plan zet je als stad of gemeente de lijnen uit voor een transitie naar duurzame warmte over je volledige grondgebied. Op deze pagina vind je alles dat je nodig hebt om een lokaal warmteplan op te stellen.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Knelpunten en drempels uitvoering Lokaal Energie- en Klimaatpact

    De engagementen van Vlaanderen voor het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) zijn veel ruimer dan enkel een financiële inspanning. Eén van de belangrijkste zaken zou het wegwerken van knelpunten bij de uitvoering van acties moeten zijn: ‘De Vlaamse overheid engageert zich om onder andere: Samen met de lokale besturen actief mee te werken aan het elimineren van de mogelijke hindernissen die lokale besturen ondervinden in het realiseren van de ambities binnen dit Pact.’

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Monitoring en rapportering Lokaal Energie- en Klimaatpact

    De Vlaamse overheid heeft de opdracht om de doelstellingen van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) te monitoren. Het Pactportaal van het Agentschap Binnenlands Bestuur helpt je de doelstellingen te bewaken. Bekijk er de resultaten van alle deelnemende lokale besturen en vind er een overzicht voor Vlaanderen. Je vindt er ook informatie over hoe je rapporteert over de uitvoering van het LEKP.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum
  • Veelgestelde vragen klimaatpact

    Sinds 2021 werken Vlaanderen en de lokale besturen samen om de transitie in energie- en klimaatbeleid te realiseren. Dit doen ze via het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP 1.0, LEKP 2.0 en LEKP 2.1). Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen over het klimaatpact.

    Energie en klimaat
    Publicatiedatum