De VVSG kennisdatabank

Onze kennispagina's zijn geschreven door VVSG-experts en bieden actuele en betrouwbare informatie over diverse onderwerpen.

Verfijn resultaten

Pagina's 17

Gekozen filters Onderwerp:Gezinsopvang baby peuter Wis alle filters

Resultaten

  • In de kijker

    Sui generis- en werknemersstatuut onthaalouders

    Onthaalouders die samenwerken met een organisator gezinsopvang werken in een specifiek sociaal statuut. Dat is het sui generis statuut voor aangesloten onthaalouders. Geleidelijk schakelen onthaalouders gezinsopvang ook om naar het werknemersstatuut voor onthaalouders. Deze pagina bundelt de informatie over deze statuten. Verder vind je hier info over de vergoedingen en de subsidie in deze specifieke statuten.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Inspecties en handhaving in kinderopvang

    Kwaliteit en veiligheid staan centraal in de kinderopvang. Ouders willen erop kunnen vertrouwen dat hun kind in een warme en stimulerende omgeving terecht komt. Om de kwaliteit op te volgen en bij te sturen voorziet de overheid inspectie en handhaving. Ontdek hoe de inspecties verlopen, welke regels gelden en hoe kinderopvangvoorzieningen zich kunnen versterken. We bieden een transparante blik op het inspectieproces en lichten toe welke maatregelen mogelijk zijn na een inspectiebezoek.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Beleidsvoerend vermogen (BVV) in de kinderopvang

    Kinderopvang aanbieden is meer dan kinderen opvangen of verzorgen. Een organisator van Kinderopvang maakt beleid en organiseert zich om zelfstandig een kwaliteitsvolle opvang te realiseren. Met beleidsvoerend vermogen (BVV) krijg je vrijheid om volgens eigen inzichten een veilige, duurzame werking op te zetten en aan te bieden, mits die voldoet aan een aantal brede principes.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Reflectieve, proactieve en reactieve houding als drager van beleidsvoerend vermogen

    Een sterke kinderopvang bouwt op een reflectieve, proactieve en reactieve houding. Medewerkers en organisatoren nemen tijd voor systematische reflectie, leren van elkaar en sturen bij op basis van feedback. Ze nemen de regie in handen, anticiperen op toekomstige ontwikkelingen en onverwachte situaties. De gepaste acties worden geïntegreerd in de dagelijkse werking en procedures. Zo groei je uit tot een dynamische, lerende organisatie waar kinderen, gezinnen en medewerkers centraal staan.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Geïntegreerde aanpak als drager van beleidsvoerend vermogen

    Een sterke organisatie in de kinderopvang werkt vanuit een geïntegreerde aanpak. Alle aspecten van de werking hangen samen en worden op elkaar afgestemd. De zes minimale beleidsthema’s – infrastructuur, veiligheid en gezondheid, omgang met kinderen en gezinnen, medewerkers, organisatorisch management en samenwerking – vormen hierbij de ruggengraat. Door deze thema’s coherent te benaderen, bouw je aan een duurzame kwaliteit en een sterke basis voor de toekomst

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Medewerkers in de kinderopvang

    Het is cruciaal om genoeg competente medewerkers aan te trekken en te zorgen voor kwalitatieve ondersteuning. Sta stil bij belangrijke momenten: selectie, aanwerving, inwerkperiode, ontwikkeling. En zorg dat je een aantrekkelijke werkgever bent en blijft. Voor dit thema is nauwe samenwerking met de personeelsdienst van belang.

    Kinderen en gezinnen
    Personeelsbeleid
    Publicatiedatum
  • Kinderkompas: handvatten voor verbinding met kinderen

    Net zoals groene vingers planten helpen groeien, kunnen zorgzame volwassenen kinderen helpen groeien. Het kinderkompas biedt handvatten om behoeften van de kinderen te ontdekken en beantwoorden.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Samenwerking gezin

    Kwaliteitsvolle kinderopvang zet samenwerken met gezinnen centraal. Zo zorg je samen met de ouders voor de opvoeding van kinderen, maak je tijd om elkaar te leren kennen en wissel je dagelijks informatie met elkaar uit. Ouders krijgen inspraak en ondersteuning. Bovendien heb je een transparante en doeltreffende communicatie met respect voor de diversiteit van gezinnen.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Samenwerken met externen in de kinderopvang

    Kinderopvang is geen eiland. Samenwerken met professionals zoals Opgroeien of de medewerkers van het Huis van het Kind, met het lokale bestuur en met andere partners zoals erkende opleidingsinstanties en het onderwijs, is belangrijk. Het verruimt je blik en verbetert de werking van de kinderopvang.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum
  • Veiligheid en gezondheid in de kinderopvang

    Veiligheid en gezondheid zijn cruciaal in de kinderopvang. Je vindt hier info, werkinstrumenten en goede praktijken om een veilige en gezonde omgeving te waarborgen.

    Kinderen en gezinnen
    Publicatiedatum