
Standpunt

Het omgevingsvergunningsdecreet wordt ingrijpend gewijzigd. De wijziging omvat onder meer de invoering van het zogenaamde 'omgevingsbesluit’ en de modulaire opbouw van de vergunningsprocedure. De gemeenten geven de volgende reactie.
- De eengemaakte milieu en stedenbouwkundige vergunning is een stap vooruit.
- We zijn kritisch ten opzichte van het nieuwe instrument ‘omgevingsbesluit’, waarbij we ervoor pleiten eerder in te zetten op vereenvoudiging van de bestaande regelgeving dan nieuwe instrumenten te creëren.
- We staan positief tegenover de modulaire opbouw van de vergunningsprocedure, maar vinden wel dat er grenzen zijn aan de flexibiliteit die je mag verwachten van vergunningverlenende overheden en doen daar een aantal voorstellen over.
- We vrezen een uitholling van de bevoegdheid van het lokaal bestuur als in beroep aanvragen (steeds) inhoudelijk kunnen worden gewijzigd.
- We vragen een lijst van gemeentelijke projecten, waardoor de gemeenteprojecten toch vergunt, ondanks dat er aspecten aan de vergunningsaanvraag een provinciaal of Vlaams aspect hebben.
- We willen het behoud van de mogelijkheid dat gemeenten een aanvraag onvolledig verklaren als een document dat wel degelijk nuttig is om te betrekken bij de beslissing over een aanvraag ontbreekt, ook al is dat document niet op Vlaams niveau verplicht.
- Het behoud van de bevoegdheid om een handeling van algemeen belang te verklaren bij de lokale overheid.
- Stimuleer dat Vlaamse adviesinstanties ook daadwerkelijk advies geven indien zij om advies gevraagd worden.
- Voer geen boete in voor een gemeente indien de gemeenteraad niet tijdig beslist over een gemeenteweg.
- Laat gemeenten vrij om te bepalen wanneer een tijdelijke vergunning is aangewezen.
- Laat gemeenten vrij de vergunningsplicht te moduleren.
- Beperk de beroepsmogelijkheid in alle dossiers; in ondergeschikte zin is een beperking van de beroepsmogelijkheid voor eenvoudige aanvragen te overwegen.
- De digitale inzagemogelijkheid van bouwplannen tijdens het openbaar onderzoek of de beroepsfase vinden we een goede zaak.
Tot slot schuiven de gemeenten nog een aantal andere aandachtspunten naar voren, namelijk het delegeren van de eindbeslissing over een vergunningsaanvraag, de stedenbouwkundige en milieumelding, de rapportageplicht, de waarnemend omgevingsambtenaar en de overgangstermijn en communicatie over de nieuwe regelgeving.
Auteur
-
XavierBuijsStafmedewerker
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenRelevante kennisartikels
Nieuws
-
Nieuws
Gemeenten verdienen vertrouwen in het ruimtelijk debat
Ruimtelijke ordeningPublieke ruimteKlimaatadaptatieEconomie -
Nieuws
VVSG blij met duidelijkheid vergunningsplicht bij stekkerpanelen, maar wil lokale sturing
Ruimtelijke ordeningEnergie en klimaat -
Nieuws
Grondwettelijk Hof bevestigt: stolp op woonreservegebieden blijft behouden
Ruimtelijke ordeningWonenCirculaire economie