Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) is een samenwerkingsovereenkomst tussen lokale besturen en de Vlaamse overheid, in het leven geroepen om klimaatdoelstellingen te vertalen in concrete en meetbare acties. In ruil voor deze inspanningen voorziet de Vlaamse overheid een jaarlijkse basisfinanciering van 10 miljoen euro, aangevuld met middelen uit het Vlaams Klimaatfonds.
Sinds 2021 zijn er verschillende versies van het LEKP gelanceerd, elk met een eigen looptijd. LEKP 1.0 loopt tot 2030, en de basisfinanciering van 10 miljoen euro bleef naar verwachting tot dan behouden.
De nieuwe beleidsnota Binnenlands Bestuur vermeldt echter het volgende: ‘Ik vorm het Lokaal Energie- en Klimaatpact om tot een structureel dialoogplatform dat alle klimaatgerelateerd Vlaams beleid van alle beleidsdomeinen richting lokale besturen helder kanaliseert, knelpunten wegwerkt en zorgt voor eenduidige, resultaatgerichte steunmaatregelen zonder administratieve ballast.’
Hoe een structureel dialoogplatform concreet vorm zal krijgen, is momenteel nog onduidelijk. Wat wel vaststaat, is dat de laatste subsidieronde voor LEKP 1.0 in 2025 voorzien is. Dit betekent dat lokale besturen deze middelen in 2026 uitbetaald krijgen en ze nog tot eind 2026 kunnen besteden. Daarna is er geen financiering meer gepland. Bekijk ons informatief webinar van 13 december hierover.
Standpunt van de VVSG
De VVSG heeft nu een officieel standpunt ingenomen over hoe een structureel dialoogplatform vorm moet krijgen en welke principes daarin centraal moeten staan.
Structurele basisfinanciering als hefboom
Lokale besturen hebben structurele middelen nodig om klimaatdoelstellingen te realiseren. Projectsubsidies bieden onvoldoende zekerheid en vragen veel energie om op te zetten, zonder garantie op uitvoering.
Middelen bundelen
Er is een efficiëntere subsidiestroom nodig door financiering uit verschillende departementen te bundelen.
Oplossingsarena (dialoogplatform)
Actie op het terrein brengt knelpunten aan het licht. Een structureel overleg met de Vlaamse overheid is cruciaal om deze weg te werken.
Doorvertaling van Vlaamse klimaatdoelstellingen
Lokale besturen spelen een sleutelrol in de uitvoering van zowel het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP) als de beleidsprioriteiten van de minister van Klimaat. Daarnaast zorgen concrete en meetbare doelstellingen voor duidelijkheid én transparantie naar zowel lokale besturen als burgers toe.
Met dit aangenomen standpunt zet de VVSG zich actief in om het structurele dialoogplatform vorm te geven. En we zien erop toe dat bovenstaande principes maximaal worden meegenomen in de besprekingen.
In de klankbordgroep energie- en klimaatbeleid werken steden, gemeenten en VVSG samen aan standpunten, beleidsdossiers en belangenbehartiging rond energie en klimaat.