Vanaf 1 april 2023 coördineert VVSG de Week van de Opvoeding en dit voor de edities van 2023, 2024 en 2025. VVSG treedt daarmee toe tot het reeds bestaande partnerschap rond de Week van de Opvoeding met de Gezinsbond en VCOK. VVSG zal in samenwerking met deze gewaardeerde partners de Week van de opvoeding verder participatief uitbouwen.
EXPOO startte vele jaren geleden met de Week van de Opvoeding. Deze groeide samen met de Gezinsbond en VCOK uit tot een stevige campagne ‘De Week van de Groeilamp’ die elk jaar georganiseerd wordt van 16 tot 23 mei, in het verlengde van 15 mei, internationale dag van het gezin. De jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.
Vriendenboekje
Om jullie te inspireren delen enkele lokale organisatoren hun ervaringen met de Week van de Opvoeding. Ze beschrijven wat ze organiseerden, de succesfactoren, valkuilen en dromen voor de toekomst. Wil je graag meer weten over hun aanpak, dan kan je rechtstreeks met hen contact opnemen.
Campagne 2025: Goed Genoeg Ouderschap
De Week van de Opvoeding (WvdO) wordt elk jaar georganiseerd van 16 tot 23 mei. Deze jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken, vooral door allerlei lokale initiatieven met en voor ouders te organiseren. De campagneweek geeft de talrijke lokale initiatieven en organisaties die ouders ondersteunen in het opvoeden de kans om zich laagdrempelig te tonen, ook aan ouders die vandaag het aanbod nog niet kennen.
Elk jaar een week vol applaus, vlaggen en wimpels en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Ze verdienen het om even in de spotlights gezet te worden! Dit jaar doen we dat opnieuw door een vlaggenlijn uit te hangen. Ze maakt via de Week van de Opvoeding onze waardering voor het werk van alle opvoeders zichtbaar in openbare ruimtes. We vieren zo samen kleine en grote successen in ons werk als opvoeders.
Dit jaar gaat de Week van de Opvoeding over Goed Genoeg Ouderschap. Bijna alle ouders zeggen dat het ouderschap hen gelukkig en trots maakt. Toch heeft het ook schaduwkanten. Het kan vermoeiend zijn en chaotisch. Ervaar je als ouder soms sociale druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen? In de Week van de Opvoeding 2025 dragen we met het thema Goed Genoeg Ouderschap uit dat fouten maken deel is van kinderen opvoeden. Sterker nog, door niet te streven naar perfectie, kan je milder zijn voor jezelf als ouder. En geef je het goede voorbeeld aan je kinderen: ze dat hun eigen proces van vallen en opstaan oké is. Goed genoeg is dus echt wel goed genoeg... Volg de week van de opvoeding op Instagram via @deweekvandeopvoeding.
Herbeleef de kick-off van de Week van de Opvoeding!
Op vrijdag 22 maart 2024 lanceerden we de Week van de Opvoeding 2025. Tijdens de kick-off stelden we het nieuwe thema voor, ging een expert dieper in op het thema en kwamen drie goede praktijken aan het woord.
Lancering::: Lancering campagne 2025
De nieuwe editie van de Week van de Opvoeding 2025 werd gelanceerd op vrijdag 22 november 2024. Ontdek wat we voor de campagne van 2025 in petto hebben! Download hier de presentatie van de Kick-Off.
::: Philippe Noens aan het woord over Goed Genoeg Ouderschap
Benieuwd waar het nieuwe jaarthema over gaat? Dr. Philippe Noens, lector en onderzoeker aan de Odisee Hogeschool, opleidings- en onderzoekscentrum Gezinswetenschappen, neemt je mee in het thema.
::: Drie praktijken aan het woord over de organisatie van hun Week van de Opvoeding
Laat je inspireren door deze drie lokale praktijken. Zij vertellen over het proces om de Week van de Opvoeding te organiseren en beantwoorde volgende vragen:
- Hoe organiseren zij de Week van de Opvoeding?
- Hoe motiveren ze partners om samen te werken?
- Hoe bereiken ze hun doelgroep?
- Wat loopt goed/ minder goed?
- Hoe werk je samen met andere (stads)diensten en organisaties?
- Hoe zorg je dat deze week leeft en gedragen wordt?
- Wanneer is voor jullie de Week van de Opvoeding geslaagd?
Lokale praktijk Dendermonde: Laat je inspireren door Daan van het Huis van het Kind. Hij vertelt hoe ze dit project aanpakken, hoe ze de doelgroep bereiken, wat valkuilen zijn en wanneer het voor hen een geslaagde editie is.
Lokale praktijk Roeselare: Benieuwd hoe ze in Roeselare aan de slag gaan met de Week van de Opvoeding en welke doelstellingen voorop staan.
Lokale praktijk Wiegwijs en CM: Wiegwijs en CM bundelde vorige editie voor de eerste keer de krachten om de Week van de Opvoeding te organiseren, leer uit hun ervaringen:
Inspiratiebundel lokaal draagvlak creëren
Ter ondersteuning bezorgen we jou informatie met een timing die aansluit op jouw inhoudelijk werk. Met deze inspiratiebundel willen we jou als lokale trekker op weg zetten om een lokaal draagvlak te creëren, reiken we eerste ideeën aan rond het thema en denken we mee na over hoe je partners kan betrekken. We wensen je alvast veel succes met de organisatie van de Week van de Opvoeding
Checklist activiteiten organiseren
Je wil een activiteit organiseren voor de Week van de Opvoeding, hoe begin je hier aan en waar moet je rekening mee houden? Wat doe je op voorhand, de dag zelf en achteraf? Een draaiboek opstellen helpt om overzicht te houden. Deze checklist lijst de belangrijkste aandachtspunten op. Veel succes!
Checklist communicatie
Je wil communicaren over de Week van de Opvoeding, hoe begin je hier aan en waar moet je rekening mee houden? Wat doe je op voorhand, de dag zelf en achteraf? Deze checklist lijst de belangrijkste aandachtspunten op. Veel succes!
Campagne materiaal
Iedereen die een activiteit organiseert tijdens de Week van de Opvoeding kan het logo en de visuals van de campagne gebruiken. We voorzien ook een gif om de campagne aan te kondigen op social media. Wil je je eigen visual ontwerpen en zo een bekend lokaal gezicht of organisatie in de kijker zetten, dan hebben we hiervoor een eenvoudig stappenplan voor het inschuifsjabloon.
Je vindt alles in groot formaat terug zodat er geen kwaliteitsverlies plaatsvindt bij het wijzigen van het formaat.
Affiche A4-formaat
Inschuifsjabloon Powerpoint
Logo Week van de Opvoeding
E-mailbanner
GIF's en MP4
Langste Vlaggenlijn en Windmolentjes
Elk jaar een week vol applaus, vlaggen en wimpels en hartjes voor iedereen die zich elke dag inzet om kinderen en jongeren te helpen (op)groeien. Ouders, grootouders en andere opvoeders zorgen er elke dag voor dat kinderen opgroeien in een warme en positieve leefomgeving. Ze verdienen het om even in de spotlights gezet te worden! Dit jaar gaan we dat opnieuw doen door een vlaggenlijn uit te hangen. We plaatsen ook windmolentjes. Zo maken wij via de Week van de Opvoeding onze waardering voor het werk van alle opvoeders zichtbaar in openbare ruimtes. We vieren zo samen kleine en grote successen in ons werk als opvoeders.
Hoe kan jij de actie mee uitdragen?
- Ga creatief aan de slag en maak een vlaggenlijn of windmolentjes. Download hieronder de sjablonen:
- Hang de vlaggenlijn uit en plaats de windmolentjes op een zichtbare plaats
- Deel deze op social media door @weekvandeopvoeding te taggen, #weekvandeopvoeding en #langstevlaggenlijn te gebruiken
- Volg de Week van de Opvoeding op Instagram via @weekvandeopvoeding
Samen maken we er een feest van!
Webinars
Info volgt nog
Inspirerende activiteiten van partners
Wil je als partner jouw aanbod in de kijker plaatsen, stuur een mail naar weekvandeopvoeding@vvsg.be
Ben je benieuwd naar welke infosessies, workshops, tools, webinars en andere activiteiten er georganiseerd worden, laat je inspireren:
!! In de kijker !! Gebundeld aanbod vanuit preventie organisaties !!
- WegWijzer: ondersteuningsmaterialen per gezondheidsthema voor de Huizen van het Kind.
Volg de Week van de Opvoeding op Instagram via @weekvandeopvoeding.