
Khalid Benhaddou
Theoloog, opiniemaker en auteur
Khalid Benhaddou(opent nieuw venster) is hoofdimam van de El Fath moskee in Gent, moslimtheoloog en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams (PVI). Khalid is ook Belg, Vlaming, Marokkaan en moslim. Hij is een progressieve stem in de moslimwereld en de verpersoonlijking van de ‘rationele islam’. Nadenken, analyseren, twijfelen en in dialoog gaan typeren hem. De islam is altijd een onderdeel van zijn leven geweest, een bron van fascinatie en een waardegedreven kompas.
Sessie 26: Religie in de publieke ruimte: balans tussen samenleven en beleid
Marjan Beullens
Projectmedewerker Team Asbestafbouw OVAM
Marjan Beullens (opent nieuw venster)begon haar carrière in het jeugdwerk, waar ze jarenlang de gemeentelijke en particuliere speelpleinen in Vlaams-Brabant ondersteunde. Ze bouwde een netwerk op met lokale besturen, waarbij ze advies en ondersteuning bood. Sinds 2021 versterkt ze het Team Asbestafbouw van de OVAM. Hier begeleidt en ondersteunt ze o.a. lokale besturen bij hun gesubsidieerde asbestprojecten, zoals de huis-aan-huis-ophalingen van asbestcement en groepsaankopen van asbestattesten.
Sessie 41: Op weg naar een asbestveilige gemeente
Christophe Busch
Directeur Hannah Arendt Instituut
Christophe Busch (opent nieuw venster)studeerde Criminologie aan de Universiteit van Gent, Holocaust & Genocidestudies aan de Universiteit van Amsterdam en Terrorismestudies aan de Universiteit van St Andrews. Hij werkte 12 jaar in de forensische psychiatrie en was directeur van Kazerne Dossin: memoriaal, museum en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten. Sinds 2020 is hij de directeur van het Hannah Arendt Instituut.
Sessie 14: Hoe een collectieve aanpak complexe problemen oplost
Lynn Cools
Organisatiecoach Workitects
Lynn Cools(opent nieuw venster) is een warme, enthousiaste organisatiecoach met een grote betrokkenheid en een kracht om op een verbindende, pragmatische, maar ook duidelijke manier organisaties, teams en mensen in beweging te brengen.
Bert Gabriels
Adviseur, Comedian
Bert Gabriels(opent nieuw venster) bouwde als jurist ervaring op bij de Dienst Vreemdelingenzaken en de Dienst Integratie in Antwerpen, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, het Vlaams Minderhedencentrum en het kabinet Asiel en Migratie.
Naast zijn juridische werk is hij actief als comedy- en theatermaker. Als stand-upcomedian bracht hij vijf zaalshows, geïnspireerd door zijn job als jurist. Daarnaast schrijft, regisseert en speelt hij zowel eigen theatervoorstellingen als producties voor andere gezelschappen.
Op televisie presenteerde hij samen met Henk Rijckaert het Canvas-programma ‘Zonde van de Zendtijd’. In 2015 ging hij voor het programma ‘Terug naar eigen land’ met een aantal bekende Vlamingen naar Irak om de route te volgen die vluchtelingen afleggen op weg naar Europa.
Sessie 47: De Westraat zoals je 'm nog nooit zag
Teun Gautier
Stadsmaker
Teun Gautier(opent nieuw venster), oorspronkelijk uitgever, heeft ervaring in de politieke en bestuurlijke wereld. Samen met Floor Ziegler richtte hij de StadmakersCooperatie op, een platform waarin stadmakers uit Nederland zich kunnen verbinden, zichtbaarheid krijgen en gekoppeld worden aan zowel grote als kleine vraagstukken van opdrachtgevers uit de systeemwerelden. Dit gebeurt ook via het digitale platform StadmakersOnline.nl, waar verschillende werelden samenkomen.
Daarnaast waren Floor en Teun medeoprichters van de Sociaal Creatieve Raad, een netwerk van kunstenaars, creatieven en ontwerpers die zich richten op het bijdragen aan het maatschappelijke herontwerp. Teun is verder bestuurder van de StadmakersCooperatie en bekleedt verschillende bestuursfuncties, waaronder voorzitter van Zamaneh Media en De Cooperatie (journalistiek), evenals bestuurslid bij de Vereniging Veronica en Stichting Stook.
Sessie 35: Een wereld van gemeenschappen
Jasmine Jacobs
Beleidsmedewerker Team Asbestafbouw OVAM
Na een tiental jaar ervaring bij lokale en bovenlokale besturen maakte Jasmine de overstap naar de OVAM. Daar zette ze de beleidslijnen mee uit voor het Vlaams asbestafbouwbeleid zoals we dat vandaag kennen. Ze schreef mee aan het actieplan dat de Vlaamse regering in 2018 goedkeurde en versterkte in 2023. Vanuit haar praktijkervaring bij lokale besturen werkte ze in dit actieplan ook een ondersteuningskader voor lokale besturen uit.
Sessie 41: Op weg naar een asbestveilige gemeente
Lieven Janssens
Universiteit Antwerpen
Lieven Janssens(opent nieuw venster) is sinds 1999 verbonden als academicus aan de Universiteit Antwerpen. Zijn vakgebied situeert zich binnen lokale besturen, lokale ecosystemen en de interactie met de Vlaamse overheid. Lieven was samen met zijn collega Filip De Rynck opdrachthouder van de “Toekomstvisie op het lokaal en binnenlands bestuur in Vlaanderen”. In die toekomstvisie werd aangetoond dat het lokale niveau van veel maatschappelijke opgaven het verschil kan maken in de toekomst. Dat wordt hier toegepast op STEM. Lieven Janssens was zelf 18 jaar burgemeester van Vorselaar en oprichter & voorzitter van samenwerkingsverband Neteland.
Sessie 22: STEM-talent ontwikkelen met een lokaal ecosysteem
Peter Lahousse
Oprichter en Beheerder bij Cybercrimeinfo.nl
Peter Lahousse, oprichter van Cybercrimeinfo(opent nieuw venster), is een expert in cybercriminaliteit en opsporing op het darkweb. Sinds 2017 zet hij zich volledig in voor het vergroten van bewustwording en het bieden van oplossingen tegen cyberdreigingen. Naast zijn werk voor Cybercrimeinfo, werkt hij samen met de politie, gemeenten en bedrijven om een veilige digitale omgeving te waarborgen. Met jarenlange ervaring in cybercriminaliteit en digitale veiligheid, gelooft hij in de kracht van kennisdeling om cybercrime effectief te bestrijden.
Sessie 15: Stop cybercriminelen, versterk je digitale veiligheid
Maura Melis
Consultant organisatieontwikkeling
Maura Melis(opent nieuw venster) heeft een brede ervaring opgebouwd als trainer en consultant op het gebied van groei- en verandertrajecten, zowel voor individuen als voor organisaties. Haar kracht ligt in het vertalen van theorie naar concrete kaders en het blootleggen van onderliggende dynamieken en patronen. Maura verzorgde diverse coach- en vaardigheidstrainingen en is erkend bemiddelaar in sociale zaken en arbeidsrelaties. Ze volgde trainingen in organisatieopstellingen, systeemdenken en Deep Democracy en gebruikt deze kennis om mensen en organisaties te begeleiden in hun veranderingsprocessen, met een sterke focus op verbondenheid en samenwerking.
Giuliano Mingardo
Senior researcher Urban and Transport Economics Erasmus Universiteit Rotterdam
Dr. Giuliano Mingardo(opent nieuw venster) is senior onderzoeker Urban and Transport Economics aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Giuliano's onderzoek richt zich op het begrijpen van hoe mensen zich verplaatsen in en rondom stedelijke gebieden en hoe beleid, ruimtelijke ordening en de kwaliteit van de leefomgeving het mobiliteitsgedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Hij adviseert regelmatig (lokale) overheden en bedrijven over deze onderwerpen.
Sessie 1: Parkeerdruk: de druppel die de emmer van de publieke ruimte doet overlopen?
Pascal Monette
Schepen Sint-Truiden
Pascal Monette(opent nieuw venster) is ondernemer in Sint-Truiden. Hij is er sinds 2006 lokaal politiek actief namens Open Vld en is sinds 2011 schepen en voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst, en schepen bevoegd voor o.a. landbouw.
Sessie 27: Landbouwgrond in overheidsbezit: verkopen of verpachten?
Sven Peeters
Algemeen directeur afvalintercommunale MIWA
Sven Peeters is al 17 jaar algemeen directeur bij MIWA, de afvalintercommunale voor de regio Midden-Waasland (Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster). MIWA bedient voor deze gemeenten samen meer dan 162.000 inwoners en zet al langer in op veilig asbestvrij. Eind 2022 lanceerde MIWA Plan A, waarin het informatie en ondersteuning over asbest bundelt.
Sessie 41: Op weg naar een asbestveilige gemeente
Claudio Saelens
Schepen Beernem
Claudio Saelens(opent nieuw venster) is industrieel ingenieur en landbouwer op de “Loeihoeve”, een speelboerderij en vleesveebedrijf in Beernem. Hij is er sinds 2009 lokaal politiek actief namens CD&V. Hij is sinds 2015 schepen en in de huidige legislatuur bevoegd voor o.a. landbouw, grondgebruik en financiën.
Sessie 27: Landbouwgrond in overheidsbezit: verkopen of verpachten?
Theo Vaes
Bezieler van vzw ArmenTeKort en bestuurder van Woonderwijs vzw
Sociaal ondernemer en bezieler van ArmenTeKort, een vzw die structurele oplossingen zoekt om kansarmoede af te schaffen. Hij is mede-auteur van het boek ‘De rekening van onze kinderen’. Vandaag is hij actief met het actieonderzoek Woonderwijs(opent nieuw venster). Dit richt zich op het doorbreken van de vicieuze cirkel van precaire woonsituaties, schaarstestress en verminderde kansen in onderwijs en werk.
Sessie 3: Betaalbaar en duurzaam wonen als motor voor gelijke kansen
Ive Vanderlee
Financieel directeur Herk-de-Stad
Ive Vanderlee(opent nieuw venster) is ben sinds oktober 2018 aan het werk als financieel directeur in Herk-de-Stad. Daarvoor heb ik 11 jaar voor de Vlaamse overheid gewerkt rond financiële en begrotingsthema’s. Met een inhoudelijke focus op mobiliteit en openbare werken, onderwijs en algemene begroting.
Sessie 33: Wat levert differentiatie van opcentiemen je gemeente op?
Hans Vandermaelen
Onderzoeker Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO)
Hans Vandermaelen(opent nieuw venster) is doctor in de stedenbouw. Hij is werkzaam als ruimtelijk onderzoeker aan het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, en als gastprofessor aan de Universiteit van Gent. Zijn onderzoek situeert zich op het raakvlak van toegang tot grond, grondeigendom en bodemzorg. Hij raakte bekend door een onderzoek naar het grondbezit van overheden in Vlaanderen, toegespitst op landbouwgronden in bezit van lokale overheden.
Sessie 27: Landbouwgrond in overheidsbezit: verkopen of verpachten?
Ine Van Wymersch
Nationale Drugscommissaris
Ine Van Wymersch(opent nieuw venster) studeerde rechten aan de KU Leuven en begon haar carrière als advocaat en juridisch adviseur bij de politie. Vanaf 2009 werkte ze bij het parket van Brussel, onder andere als jeugdmagistraat en woordvoerder. Tien jaar later werd Van Wymersch benoemd tot procureur des Konings van het Openbaar Ministerie van Halle-Vilvoorde, waarmee ze de jongste procureur van België werd. In februari 2023 werd ze aangesteld als de eerste nationale drugscommissaris van België, een functie die werd gecreëerd om het beleid rond drugscriminaliteit te coördineren.
Sessie 14: Hoe een collectieve aanpak complexe problemen oplost
Geert Vergaerde
Financieel directeur stad Gent
Geert Vergaerde(opent nieuw venster) studeerde politiek & sociologie, bedrijfseconomie en Master of Business Administration. Hij is sinds 2011 financieel directeur, eerst van het OCMW en sinds 2018 ook van de stad Gent. Hij spreekt vanuit zijn expertise als financieel directeur.
Prof. Dr. Bram Verschuere
Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management Universiteit Gent
Bram Verschuere(opent nieuw venster) is licentiaat in de politieke wetenschappen en doctor in de sociale wetenschappen. Hij is als hoofddocent verbonden aan de vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management binnen de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de UGent. Hij heeft een ruime ervaring in onderzoek naar burgerparticipatie, lokale democratie, coproductie van publieke diensten, de relatie tussen overheid en het maatschappelijk middenveld, en het management en de governance van publieke en non-profitorganisaties.
Sessie 43: Politiek in crisis: hoe doorbreek je het wantrouwen?
Floor Ziegler
Stadsmaker
Floor Ziegler (opent nieuw venster)komt uit de klassieke muziekwereld, waar ze werkte als producent, zakelijk leider en organisator. In het Noorderpark in Amsterdam richtte ze de Noorderparkkamer op, een plek waar iedereen welkom was en samenwerkte. Bewoners van verschillende achtergronden creëerden opera’s, alcoholisten bemanden de bar en hangjongeren maakten hun eigen bankjes. Hier leerde ze wat het betekent om niet voor mensen te denken, maar samen met hen.
Ziegler verbond mensen, plekken, ideeën en drijfveren door het land in te trekken en gesprekken aan te gaan op straten en pleinen. Zo was ze betrokken bij verschillende initiatieven en projecten die van onderaf werden opgebouwd. Het betrekken van bewoners bij maatschappelijke vraagstukken is een belangrijk thema. Floor laat zien dat dit niet alleen mogelijk is, maar ook hoe het werkt en welke enorme potentie het kan ontsluiten. Als oprichter van de StadmakersCoöperatie en de Sociaal Creatieve Raad speelt ze een leidende rol in de bottom-up beweging.
Sessie 35: Een wereld van gemeenschappen