Stoomcursus ruimtelijke planning voor lokale mandatarissen
We starten met het grote plaatje: hoe is de ruimtelijke planning geëvolueerd tot wat ze vandaag is? En hoe zou ze er idealiter uitzien binnen de huidige maatschappelijke context?
Daarna bekijken we de instrumenten. Welke geven je plannen daadkracht? Hoe versterk je kernen en zet je lokaal de bouwshift in beweging?
Tot slot gaan we in op samenwerking. Hoe werk je samen met andere diensten binnen je gemeente, met burgers, met buurgemeenten en met alle spelers die betrokken zijn bij ruimtelijke planning?
Dag 1: van analyse en visievorming naar beleid
De uitdagingen van morgen pak je vandaag vast met een goede ruimtelijke ordening
We beginnen met het grote plaatje: hoe zijn we gekomen tot de ruimtelijke planning die we vandaag kennen? Hoe zou die planning er eigenlijk moeten uitzien gezien de vooruitschrijdende klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies?
We kijken ook naar de ruimtelijke beleidsplannen en de vergunningverlening – essentiële instrumenten om een kwalitatieve ruimtelijke planning op lange termijn te garanderen.
Dag 2: Bouwshift en kernversterking
Welke bindende instrumenten geven je uitvoering tanden?
Hoe kan mijn gemeente op een kwalitatieve manier haar kernen versterken? Hoe beschermen we onze open ruimte? Wie heeft nu eigenlijk welke woningen nodig en wat heeft mobiliteit hiermee te maken? We duiken meteen heel concreet in de instrumenten die je kan gebruiken om deze vragen en vele meer voor jouw gemeente te beantwoorden. Daarbij staan we ook stil bij het al dan niet bindende karakter van die instrumenten zodat visies en plannen niet zomaar in de kast blijven liggen maar ook echt mee vormgeven aan jouw gemeente.
Dag 3: Stakeholders en partners
Samenwerkingen binnen en buiten de gemeente geven je vleugels
Hoe zit het nu eigenlijk met de GECORO en de kwaliteitskamer? Welke samenwerkingen kunnen mijn werk vergemakkelijken of verbeteren? Hoe betrek ik burgers op een constructieve en inclusieve manier? De laatste dag gaat over het samenwerken, met andere instanties binnen de eigen gemeente, met burgers, met andere gemeenten en met een brede waaier aan spelers op een grotere schaal bezig zijn. Ook zal Kobe Boussauw zijn boek ‘Ruimtelijke planning: Denken over omgeving in Vlaanderen en Brussel’ voorstellen. Dit krijg je ook mee naar huis.