
2025 - Inspiratiedagen Rechtspositieregeling

Werk je bij een lokaal bestuur en wil je je kennis over de rechtspositieregeling verder verdiepen? Kom dan naar onze inspiratiedag waar we theorie en praktijk samenbrengen!
Tijdens deze boeiende inspiratiedagen krijg je:
- Informatieve sessies van externe deskundigen: zij delen hun inzichten over recente ontwikkelingen binnen de rechtspositieregeling.
- Praktijkvoorbeelden van lokale besturen: lokale besturen delen hun aanpak, uitdagingen en oplossingen, waarmee je meteen inspiratie opdoet voor je eigen werking.
- Juridische toelichting van de VVSG: onze juridische experten, Marijke De Lange en Abderrazak El-Omari, beantwoorden jouw vragen en geven verduidelijking over specifieke regelgeving.
Doelgroep
Deze inspiratiedagen zijn gericht op beleidsmedewerkers, personeelsverantwoordelijken en juristen van lokale besturen.
Programma
Veerle Van den Bosch (Add Spice) ondersteunt besturen die werk maken van een reïntegratiebeleid na of tijdens arbeidsongeschiktheid. Besturen die werk willen maken van een aanwezigheidsbeleid en een re-integratiebeleid, zet ze op weg met de laatste nieuwe inzichten over wat wel en wat niet werkt. Aansluitend komen Riet Bulckens van lokaal bestuur Diest en Sarah Boddaert van lokaal bestuur Boom voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Leuven op 27 februari van 10.00 tot 12.30 uur.
Hoe zorg je voor een constructieve feedbackcultuur binnen jouw lokaal bestuur? Hoe maak je van evaluatiegesprekken een krachtig instrument voor groei en ontwikkeling? Tijdens deze sessie neemt Martine Maloens je mee in de wereld van feedback en evaluatie.
Met meer dan 25 jaar ervaring in HRM, zowel in bedrijven als binnen lokale besturen, kent Martine als geen ander de uitdagingen én kansen van een sterk evaluatiebeleid. Als zelfstandig consultant begeleidt ze organisaties en medewerkers in hun groei en verandering, met een focus op heldere, werkbare oplossingen.
Laat je inspireren door praktijkgerichte inzichten en concrete tips om evaluatie- en feedbackmomenten écht te laten renderen!
Aansluitend komen Sofie Michiels van lokaal bestuur Beringen en Marleen Herreman van lokaal bestuur Opwijk voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Leuven op 27 februari van 13.15 tot 15.45 uur.
De nieuwe RPR geeft lokale besturen de vrijheid om een eigen kleur te geven aan haar personeelsbeleid. Dit is geen overbodige luxe in een lastige arbeidsmarkt. Hoe willen wij onszelf presenteren? Welke doelgroepen willen we aanspreken? En waarom? De zorgvuldige beantwoording van deze vragen begint bij een eigen, weldoordachte werkgeversvisie. Julien Topal, filosoof, neemt je in deze korte inspiratiesessie mee op een verkenning van de grondslagen van een wel onderbouwde visie voor lokale besturen. Aansluitend komen Jan Compernol van lokaal bestuur Oostkamp en Gregory Brunin van lokaal bestuur De Panne voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Gent op 19 maart van 10.00 tot 12.30 uur.
Els Meersseman (Acerta) is erg vertrouwd met de pay roll bij lokale besturen. Voor besturen die hun lokale rechtspositieregeling willen aanpassen op het vlak van verloningsbeleid, loonoptimalisatie of cafetariaplan, geeft ze veel nuttige informatie en inzichten mee. Aansluitend komen Bart Baele van lokaal bestuur Oudenaarde en Steven Deseure van lokaal bestuur Roeselare voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Gent op 19 maart van 13.15 tot 15.45 uur.
Bernie Caessens (Poolstok) is een gedreven wetenschapper die goed thuis is in evidence based HR-beleid. Hij verbindt theorie en praktijk en maakt duidelijk waarop je als bestuur het beste inzet als je je werving en selectie naar een hoger niveau wil tillen. Aansluitend komen Diane Vanspringel (adjunct-algemeen directeur van Welzijnszorg Kempen) van de intercommunale ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen (IOK), en Nele De Munter van lokaal bestuur Olen, voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Brussel op 26 maart van 10.00 tot 12.30 uur.
Sara Temmerman (Mondea) kent de lokale besturen door en door. Ze zoomt kort in op volgende thema’s ter inspiratie bij de opmaak van de lokale rechtspositieregeling over ontslag & uitzwaaien:
- (1) soorten afscheid: ontslag door werknemer, pensionering, ontslag door werkgever, einde tijdelijke werknemers;
- (2) alternatieven – mogelijk te bewandelen pistes (ontwikkeling, job crafting, herplaatsing, ..);
- (3) data: voorspellen en in kaart brengen van personeelsbewegingen;
- (4) (on)zin van exitgesprekken – acties hieraan te koppelen;
- (5) proactieve kennisborging.
Aansluitend komen Leen Ducheyne van lokaal bestuur Mol en een medewerker van een ander lokaal bestuur voorstellen hoe zij hiermee aan de slag zijn gegaan.
Waar en wanneer? In Brussel op 26 maart van 13.15 tot 15.45 uur.
Praktisch
Verloop van de dag
Dagdeel 1 | |
09:30 | Verwelkoming |
10:00 | Deel 1 voormiddagsessie |
11:00 | Pauze |
11:30 | Deel 2 voormiddagsessie |
12:30 | Lunchpauze: napraten met broodje en drankje |
Dagdeel 2 | |
12:30 | Lunchpauze: verwelkoming met broodje en drankje |
13:15 | Deel 1 namiddagsessie |
14:15 | Pauze |
14:45 | Deel 2 namiddagsessie |
15:45 | Einde |
Deelnameprijs
Je kan inschrijven per dagdeel. De kostprijs voor 1 dagdeel bedraagt € 65.
Annuleringsvoorwaarden
Kosteloos annuleren is mogelijk tot 5 werkdagen voor de start van de opleiding. Ben je onverwacht verhinderd of is het te laat om te annuleren? Laat je dan vervangen door een collega, en breng ons daarvan op de hoogte via het contactformulier.
Organisatie
Relevante opleidingen
- Kop van Kessel-Lo VOF, Leuvensestraat, Leuven, BelgiëMeerdaagse opleiding
Opleiding tot interne jobcoach: versterk je team van binnenuit
- Huis Madou - hart van steden en gemeenten, Huis Madou, Bischoffsheimlaan, Brussel, BelgiëDagopleiding
Opleiding in betrouwbaar bestuur – bouw samen aan een sterke organisatie
- Het Achterhuis Gent, Diksmuidestraat, Gent, BelgiëMeerdaagse opleiding
Opleiding tot interne jobcoach: versterk je team van binnenuit