Grootschalige regenwateropvang in Zuidpark Antwerpen

In het Zuidpark werd een ondergrondse regenwaterbuffer van 1,5 miljoen liter aangelegd. Die beperkt wateroverlast, voedt fonteinen en hergebruikt water voor de stedelijke diensten en voor een nabijgelegen stadswijk.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Vlaamse kaai
2000 Antwerpen
België
Wat is er gebeurd?
Tijdens de heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken tot Zuidpark in Antwerpen is onder het nieuwe park een bufferbekken gebouwd dat tot 1,5 miljoen liter regenwater opvangt van de omliggende daken. Dit water wordt gebruikt voor het vullen van de fonteinen en kan hergebruikt worden voor de bewatering van groen en straten in de wijk (veegwagens en groendienst). Op termijn zal het water ook worden hergebruikt voor de wc’s in een nieuw torengebouw in de wijk.
In het globale waterconcept van het nieuwe park is voorzien dat water gemakkelijk in de grond kan sijpelen, een krattensysteem bevloeit de bomen, de tuinen en de grasweide doen dienst als waterbuffer.
Waarom?
De stad wilde wateroverlast verminderen in dit dichtbebouwde gebied én regenwater maximaal hergebruiken. De stad wil met dit pilootproject een antwoord geven op de uitdagingen van de toekomst zoals de verwachte frequentere en intense regenbuien en hogere risico’s op overstroming alsook langere periodes van droogte..
We raden mensen aan om thuis regenwater te gebruiken, maar dat is niet altijd mogelijk. Daarom hebben we ook grotere opslagplaatsen nodig. We leiden het regenwater van alle daken rondom het Zuidpark naar deze put.
Het beoogde resultaat
Ja. De waterbuffer is functioneel, het systeem beperkt wateroverlast en draagt bij aan circulair watergebruik.
Wat waren de uitdagingen?
Complexe technische integratie onder een publiek plein en samenwerking tussen stadsdiensten, studiebureaus en aannemers.
De succesfactoren
Combinatie van klimaatadaptatie en slimme herbestemming van water in een sterk verstedelijkt gebied.
Het project won de Prijs Publieke Ruimte 2025, zowel de categorie ‘Stedelijk’ als de publieksprijs.
Tips voor andere gemeenten
Combineer waterbeheer met heraanleg van pleinen of parken. Denk op voorhand na over multifunctionele inrichting en partnerschappen.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.