Traject ‘Digitaal Inclusieve Wijk’

Met dit traject enthousiasmeren we organisaties en diensten in de Gentse wijken om acties op te zetten die de digitale inclusie van hun doelgroepen verhogen. Het is een traject van 8 à 9 maanden met als resultaat een duurzame inbedding van digitale inclusie in de wijk, gedragen door wijkpartners.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Jubileumlaan 217
9000 Gent
België
Wat is er gebeurd?
Het traject Digitaal Inclusieve Wijk is een methodiek waarmee we in heel diverse wijken aan de slag gaan om digitale inclusie van wijkbewoners te versterken. Het richt zich naar partners die wijkbewoners rechtstreeks bereiken. Zij hebben het beste zicht op de noden, en hebben de sleutel voor oplossingen.
We bieden hen informatie, handvaten en concrete hulp om acties op te zetten. De eerste maanden van het traject nemen we de leiding en zijn we klankbord, inspirator, kennisdeler, geruststeller en verbinder.
We vormen een werkgroep met wijkpartners en ondersteunen hen om samen signalen te capteren en oplossingen te bedenken. Bij de acties zelf neemt telkens een organisatie de leiding. Na het intensieve traject blijft de werkgroep halfjaarlijks bij elkaar komen om nieuwe acties uit te werken.
Waarom?
Via organisaties en diensten op wijkniveau kunnen we structureel burgers bereiken. Samenwerken is het doel en de motor van dit project. Met deze methodiek start iedereen gelijkwaardig aan het traject, waardoor de betrokkenheid van alle partners groot is. Het geeft de organisaties erkenning voor wat ze doen en ze voelen zich mee verantwoordelijk voor het welslagen van de acties. De manier van werken zorgt voor een grote gedragenheid.
Met dit traject realiseren we onze hefboomfunctie: we investeren tijd en middelen om dingen in beweging te zetten, en werken geleidelijk aan toe naar inbedding in het werkveld. Wijkpartners vinden het een grote meerwaarde dat ze inhoudelijke en praktische ondersteuning krijgen rond iets dat niet hun hoofdopdracht is, maar wel impact heeft op hun doelgroep.
Het beoogde resultaat
De kennis en de houding van wijkpartners tegenover digitale inclusie verandert doorheen het traject. Ze worden zelfzekerder en zien de rol die zij binnen hun reguliere opdracht kunnen spelen. Waar ze ‘digitale inclusie’ eerst zien als iets groots waarvoor extern initiatief en expertise nodig is, wordt het doorheen het traject iets behapbaars waar ze samen verantwoordelijkheid voor nemen.
Wat waren de uitdagingen?
De grootste uitdaging is om organisaties warm te maken om deel te nemen aan de workshop. Eens ze betrokken zijn merken ze snel de meerwaarde van samenwerking en uitwisseling.
Ook na het intensieve traject is opvolging nodig. Hoeveel en in welke vorm verschilt van wijk tot wijk. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan wat elke wijk nodig heeft, en de nodige menskracht te voorzien.
De succesfactoren
Dit traject leert ons dat er veel bereidheid is om samen te werken en acties op te zetten. Informeren, ondersteunen en meedenken zijn cruciaal. In de beginfase is dit heel intensief, in de verduurzamingsfase veel minder. Een belangrijke boodschap is wel dat opvolging en ondersteuning nodig blijft zodat de aandacht voor digitale inclusie niet in de veelheid aan prioriteiten verdwijnt.
De methodiek is bruikbaar in wijken met een heel uiteenlopende profiel: zowel in wijken met veel kwetsbare doelgroepen, als in welstellendere wijken.
Als projectleider zijn wij ‘onzichtbaar’ voor de wijkbewoners. De wijkorganisaties zijn het gezicht van het traject en wij ondersteunen op de achtergrond. De acties communiceren we niet als acties van District09 of van de stad, maar van de wijkorganisaties.
Tips voor andere gemeenten
Gebruik gerust de tekening die we lieten maken om mensen te enthousiasmeren: Digitaal Inclusieve Wijk | District09(opent nieuw venster).
Het werkblad 'de werf' is handig om acties te concretiseren (download op website).
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.