Vorige week organiseerde Netwerk Klimaat een webinar voor mandatarissen rond het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). We geven een samenvatting van de belangrijkste informatie en nieuwigheden op basis van de toelichting van Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) tijdens het webinar.
LEKP verandert van vorm
De minister van Binnenlands Bestuur kondigde in haar beleidsnota aan dat het LEKP omgevormd wordt tot een structureel dialoogplatform. Dat brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee.
Subsidies LEKP 2.0 en 2.1: Vanaf 2025 worden er geen nieuwe subsidies meer toegekend. De laatste uitbetalingen gebeuren zoals gepland tegen eind april 2025.
LEKP 1.0: De structurele middelen van 10 miljoen euro worden vroegtijdig teruggeschroefd, ondanks de oorspronkelijke looptijd tot 2030. De laatste betaling is voorzien in 2026, gefinancierd via het Vlaams Klimaatfonds.
Rapportering 2027: Voor de laatste, beperkte ronde wordt een vereenvoudigd rapporteringsproces overwogen.
Naar een structureel dialoogplatform
De Vlaamse regering wil met het dialoogplatform de verkokering in het energie- en klimaatbeleid richting lokale besturen doorbreken. Meer afstemming en betere coördinatie staan centraal. Tegelijk blijft de autonomie van lokale besturen een uitgangspunt: elke gemeente moet haar eigen klimaatbeleid kunnen blijven uittekenen.
Het platform richt zich niet alleen op kennisdeling, maar ook op dialoog, interactie tussen verschillende elementen en de ontwikkeling van nieuwe instrumenten. Deze moeten elkaar versterken en versnippering vermijden. De noden en drempels van lokale besturen worden via het platform gestructureerd teruggekoppeld naar de Vlaamse regering, in samenwerking met Netwerk Klimaat. Dat bevestigde ook Jonas Schalbroeck van ABB tijdens het webinar.
Financiering en het VEKP
Basisfinanciering voor lokale klimaatplannen blijft cruciaal. Dat is ook het standpunt van VVSG. Voor de toekomst is er nog weinig duidelijkheid, maar veel hangt af van de actualisatie van het Vlaams Energie- en Klimaatplan (VEKP), die de komende maanden op tafel ligt.
De minister gaf aan dat een deel van de toekomstige steunmaatregelen, zoals die bij de herziening van het VEKP en het sociaal klimaatfonds, ook richting lokale besturen moet kunnen gaan. Het nieuwe dialoogplatform zou daarbij als kanaal kunnen fungeren.
In de klankbordgroep energie- en klimaatbeleid werken steden, gemeenten en VVSG samen aan standpunten, beleidsdossiers en belangenbehartiging rond energie en klimaat.