
Zorgeloos digitaal parkeren voor mensen met een handicap

Gedaan met zoeken in het rommelige handschoenvakje naar de parkeerkaart met het rolstoelsymbool, je niet om de haverklap moeten registreren zodra je de gemeentegrens oversteekt, geen gestuntel meer wanneer je van auto wilt wisselen. Al die vervelende administratie voor chauffeurs met een handicap behoort weldra tot het verleden. In snel tempo vindt de digitale applicatie handyPark de weg naar de gemeenten én de gebruikers.
‘In een notendop gezegd is handyPark een digitaal systeem waarbij mensen die recht hebben op een parkeerkaart voor personen met een handicap, in alle deelnemende gemeenten gratis of tegen verminderd tarief kunnen parkeren. Dat kan op basis van een digitaal parkeerrecht. HandyPark legt de koppeling tussen jouw persoonlijke parkeerkaart en de nummerplaat van het voertuig waarvan je op een bepaald moment gebruikmaakt,’ vertelt Guido Slangen van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen. Het is dit autonome gemeentebedrijf van de stad Antwerpen dat handyPark heeft bedacht en dat tot op vandaag instaat voor de communicatie en het uitrollen van de app.
Het gebruiksgemak is een van de voordelen van handyPark. Maar er zijn er nog, aldus Guido Slangen: ‘Eindelijk creëren we uniformiteit in het hele Belgische landschap, omdat alle steden en gemeenten aan handyPark kunnen deelnemen. Zo geraakt elk lid van de doelgroep verlost van een hoop administratieve rompslomp.
Een voorbeeld? Wel, vele gemeenten hebben al een digitalisering doorgevoerd aan de hand van lijsten van gebruikers. Maar op vandaag kun je als gebruiker maar één of twee nummerplaten registreren. En je moet dat ook in elke gemeente afzonderlijk gaan regelen. Dat vraagt behoorlijk wat inspanning in vergelijking met handyPark dat één systeem hanteert voor het hele land.’
Op dit moment zijn er twee soorten wetgeving om het parkeren van mensen met een handicap te regelen. Aan de ene kant heb je de federale wetgeving – in de volksmond ‘de wegcode’ – die bepaalt dat mensen met een handicap in blauwe zones vrij en onbeperkt mogen parkeren en dat ze mogen parkeren op de voorbehouden plaatsen. Vooralsnog blijft die wetgeving van kracht en dat maakt dat je nog steeds je parkeerkaart moet voorleggen. Daarnaast heb je het gemeentelijke beleid dat parkeren met een vrijstelling van betaling of minstens tegen een verminderd tarief toelaat op parkeerplaatsen waar betalend parkeren geldt. ‘Behoorlijk complex,’ zo geeft Guido Slangen toe, ‘omdat je met die twee verschillende regelgevingen te maken hebt. Maar de bedoeling is om op termijn de federale wetgeving te incorporeren in handyPark, zodat je met louter je digitale parkeerrecht aan alle vereisten voldoet.’
Vanuit Antwerpen is handyPark België stormenderhand aan het veroveren. Alles samen overkoepelt handyPark nu een zestigtal steden en gemeenten.

Vlotte overgang
Het hele systeem – met webapplicatie en mobiele app – is bijzonder makkelijk toe te passen, zegt Guido Slangen: ‘Het systeem is erop gericht de overgang van de ene auto naar de andere vlot te doen verlopen. Concreet: ik heb een lijst van vijf nummerplaten via handyPark geregistreerd. Vandaag gebruik ik voertuig A, morgen B. Op het moment dat ik voertuig B begin te gebruiken, vervalt automatisch het gebruik van voertuig A. Er zal dus uit jouw lijst steeds maar één nummerplaat actief zijn per geregistreerde parkeerkaart.’
Betere controle tegen fraude
Niet alleen voor gebruikers is handyPark een zegen, dat is ook zo voor de overheid. Dankzij de digitale koppeling van gegevens kan handyPark helpen in de strijd tegen fraude met parkeerkaarten. Guido Slangen noemt forse cijfers: ‘Uit de recentste cijfers blijkt dat er ongeveer 500.000 legale kaarten in omloop zijn. Daarnaast zijn er ongeveer 200.000 illegale kaarten. Dat zijn bijvoorbeeld kaarten die nooit terug zijn gestuurd, toen de houder de kaart niet langer nodig had of overleden was.
Een ander type fraude is het gebruik van illegale kopieën van legale kaarten. Bij elke registratie bij handyPark vergelijken we met de federale database om na te gaan of het opgegeven kaartnummer geldig is. En kopieën vallen ook door de mand, omdat op één moment maar één parkeerrecht kan gelden voor dat kaartnummer.’
Cocktail
HandyPark is gegroeid in de schoot van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen. Guido Slangen kan terecht de eretitel ‘bezieler van handyPark’ opeisen. Voor hem was het vanzelfsprekend om zo’n app te bedenken: ‘Je ziet in een grote stad hoe dan ook een parkeerprobleem. Bij ons was dat nog een stukje erger. Het toezicht en de controle op parkeren door en voor mensen met een fysieke handicap liep moeilijk. Anderzijds wilden we parkeren voor deze doelgroep wel gratis houden. Dat was een moeilijk te bereiden cocktail, maar het is ons gelukt.’
Vanuit Antwerpen is handyPark België stormenderhand aan het veroveren. In Vlaanderen hebben de meeste grote steden en veel gemeenten beslist om handyPark te gebruiken. Gent, Genk, Hasselt, Oostende, Kortrijk en Leuven zijn voor het project gewonnen. Alles samen overkoepelt handyPark nu een zestigtal steden en gemeenten. Ook aan Franstalige kant krijgt de app voet aan de grond. HandyPark krijgt steun van de Vlaamse, Waalse en Brusselse verenigingen van steden en gemeenten, de minister van Sociale Zaken, de FOD Sociale Zekerheid, de Nationale Hoge Raad voor Personen met een handicap, UNIA en de drie gewesten.
‘Die partners zijn elk op hun manier belangrijk,’ zegt Guido Slangen. ‘Het is bijvoorbeeld het federale niveau dat de parkeerkaarten uitreikt. Dat heb je dus maar beter mee aan boord. Ook de verenigingen van personen met een handicap zijn belangrijk, want zij kunnen zich rechtstreeks tot de doelgroep richten.’ Wel geeft Slangen toe dat de communicatie omtrent handyPark tot nog toe aan de magere kant was ‘en niet concreet genoeg om alle vragen te beantwoorden’. Maar nu is dat euvel weggewerkt. Op 5 mei gaat handyPark nationaal van start.
Gemeente kan altijd aansluiten
Ook steden en gemeenten die nog twijfelen over hun deelname, kunnen het initiatief steunen. ‘Belangrijk om te weten is dat elke gemeente op twee manieren kan deelnemen. Gemeenten die over parkeerhandhaving beschikken, kunnen zonder probleem volledig aansluiten bij handyPark. En gemeenten die zulke handhaving niet hebben, kunnen op vele creatieve manieren ondersteunend werken. Ze kunnen bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan mensen die onvoldoende digitaal vaardig zijn.
Guido Slangen hamert op het belang van de informatiecampagne die federaal zal worden gelanceerd. De ambities zijn niet gering: ‘We gaan vooral inzetten op communicatie via de middenveldorganisaties. Het is de bedoeling om werkelijk de hele doelgroep te bereiken, élke persoon die over een parkeerkaart beschikt mee in het systeem op te nemen. Mijn grootste droom is dat handyPark effectief wordt gebruikt, dat elke stad of gemeente meedoet en dat handyPark laagdrempelig genoeg is om elk lid van de doelgroep te bereiken en te overtuigen.’ —
Auteur
-
MarcPeirsRedacteur Lokaal
Heb je een vraag over de inhoud van dit artikel?
Contacteer onsUp to date blijven?
Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws voor en door lokale besturen. Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.
InschrijvenNieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
Green Deal Deelmobiliteit en Wonen: doet jouw gemeente al mee?
Energie en klimaatMobiliteit -
Nieuws
Busverbod agressieve reiziger mogelijk mits beslissing burgemeester
MobiliteitBestuurlijke politie en handhaving