Inloophuis KomAf met digipunt

Met het inloophuis bouwen we een laagdrempelige en fysieke plek uit waar je geen afspraak moet maken en waar je met al je (digitale) vragen bij één van onze vrijwilligers terecht kan. Het is een veilige plek zonder drempels.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Veldstraat 1B
2290 Vorselaar
België
Wat is er gebeurd?
Met het inloophuis KomAf creëren we een laagdrempelige plaats waar iedereen welkom is. Het is één centrale plaats waar inwoners terecht kunnen met hun vragen. We werken er zonder afspraak en bieden er gratis ondersteuning aan. Het inloophuis wordt bemand door vrijwilligers en opgevolgd door een coördinator. Ze ondersteunen voornamelijk in digitale vragen, maar bieden ook praktische ondersteuning waar nodig. We vertrekken niet vanuit bepaalde doelgroepen en werken over alle beleidsdomeinen heen. We werken complementair aan de bestaande dienstverlening. We ‘beperken’ ons tot praktische ondersteuning. Als andere diensten meer aangewezen zijn om de bezoekers inhoudelijk verder te helpen, dan doen we een warme doorverwijzing.
We zetten in op: praktische ondersteuning, informeren en versterken
Waarom?
We merkten dat we, ondanks de vele bestaande dienstverlening en projecten voor bepaalde doelgroepen, toch niet iedereen konden bereiken met het huidige aanbod. Daarnaast zagen we ook, dat als we mensen doorverwezen naar andere diensten, we hen vaak verloren in het proces.
Inclusie is niet meer af te bakenen voor één bepaalde doelgroep waardoor we nood hebben aan maatwerk die kan ingezet worden afhankelijk van de concrete drempels die onze inwoners ervaren.
We hadden nood aan een fysiek punt waar inwoners terecht kunnen op een laagdrempelige manier.
Voor sommige inwoners moeten we meer outreachend werken om hen te bereiken.
Het beoogde resultaat
Momenteel is het project nog lopende. We hebben ondertussen een mooie poel vrijwilligers die het dagelijks reilen en zeilen van het inloophuis opnemen. Tot nu toe hebben we al meer dan 200 unieke bezoekers kunnen verder helpen. Sommigen stellen voornamelijk digitale vragen, anderen hebben in hoofdzaak nood aan praktische ondersteuning. Vaak komen ze nadien terug met een nieuwe vraag.
Wat waren de uitdagingen?
We moesten op zoek naar geschikte en gemotiveerde vrijwilligers. Daarnaast hebben we ook zwaar moeten investeren in bekendmaking. Hiervoor hebben we ingezet op verschillende kanalen. Het blijft een traag groeiend proces waarbij mond-aan-mond reclame nog steeds het beste werkt. Het blijft een uitdaging om de echt meest kwetsbare doelgroep te bereiken. Outreachend werken blijft een uitdaging.
De succesfactoren
De goede pool van vrijwilligers is een essentiële succesfactor. De coördinator kon ook voldoende tijd investeren in het ondersteunen van deze vrijwilligers. Hiervoor was gedragenheid vanuit het bestuur essentieel en een financiële impuls vanuit de Vlaamse overheid een meerwaarde. In de beginperiode was de coördinator continu aanwezig. Nu is zij permanent telefonisch bereikbaar en springt ze af en toe binnen. De centrale ligging en huiselijke inrichting heeft zeker bijgedragen aan de laagdrempeligheid van het inloophuis. Tot slot hebben we ook gemerkt dat we meer mensen kunnen bereiken wanneer we vertrekken vanuit de noden die we horen bij onze bezoekers dan vanuit de noden die andere diensten aangeven.
Tips voor andere gemeenten
Het opzetten van inloophuis kost tijd (en dus ook geld). Het vraagt dan ook een goede voorbereiding in samenspraak met het bestuur. Er moet gedragenheid gecreëerd worden bij het bestuur. Maar ook het mandaat van de coördinator en de opdracht van de vrijwilligers moeten duidelijk zijn. Aangezien de werking staat of valt met de vrijwilligers, is het belangrijk om hier goed in te investeren.
Algemeen contact
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.