Spontane gebruikerstesten

Status
Lopend
Startdatum
Budget
Niet bekend

Bij gebruikerstesten laten we deelnemers enkele taken uitvoeren op onze website of toepassing. Zo komen we te weten wat vlot werkt en waar er nog obstakels zijn. Bij spontante gebruikerstesten rekruteren we de deelnemers niet op voorhand, maar gaan we naar plekken waar onze doelgroep zich bevindt.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
District09
Gent
Adres

Botermarkt 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

We testen een bestaande toepassing of een prototype (bv. wireframes) op een plaats waar onze eindgebruiker komt. Voorbeeld: het stadskantoor, de bibliotheek, ... 

Het projectteam dat de test uitvoert, bestaat minimaal uit 3 personen: 

  • Een facilitator: de persoon die de test begeleidt
  • Een observator: de persoon die de feedback van de deelnemer noteert
  • Een rekruteerder: de persoon die op mensen afstapt om hen te vragen of ze geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan een korte test (max 20 min) en geïnteresseerden vervolgens naar de testlocatie begeleidt

Tijdens de test vragen we aan de deelnemers om onze toepassing of prototype te gebruiken en enkele taken te proberen uitvoeren, bijvoorbeeld: een melding doen bij de stad of een migratieaanvraag doen. We kijken wat vlot loopt en waar er obstakels zitten. 

Waarom?

Door je toepassing of prototype te testen bij gebruikers zie je snel hoe gebruiksvriendelijk die is. Zo kan je veel beter bepalen wat er eerst moet gebeuren om je eindgebruiker effectief te helpen. Bovendien vergroot het vertrouwen in het product dat je ontwikkelt: je ziet dat het een meerwaarde is voor je gebruiker. Spontane testen zijn bovendien ook qua tijd en budget snel en efficiënt. Op een halve dag heb je meestal voldoende inzichten verzameld. 

Het beoogde resultaat

Elke keer konden we waardevolle inzichten verzamelen over hoe we onze toepassing konden verbeteren en welke zaken al goed zaten. Zo vertrek je niet vanuit assumpties en ideeën van een projectteam, maar kan je je baseren op echte gebruikerservaringen. 

Wat waren de uitdagingen?

Bij een spontante gebruikerstest is het zeker belangrijk dat deze niet te lang duur, maximum 20 min. Je vraagt ten slotte aan mensen om een deel van hun vrije tijd op te geven. Je moet ook goed nadenken waar je de testen afneemt: de bibliotheek is vaak een gemakkelijke plek, maar je zal hier bepaalde doelgroepen waarschijnlijk niet bereiken. 

De succesfactoren

Je kan op een korte tijd en met weinig budget veel waardevolle inzichten verzamelen. Een uitgewerkte testscenario met daarin de vragen die je wilt stellen, is essentieel. Ook is het belangrijk dat deelnemer gerustgesteld worden dat zij niet getest worden, maar dat we de toepassing willen testen. De deelnemer kan niets verkeerd doen. We leren het meest van hun eerlijke feedback. 

Tips voor andere gemeenten

Durven doen! Vaak is er wel wat koudwatervrees bij het projectteam: Zullen we wel deelnemers vinden? Zullen we geen tijd verliezen? Zullen we iets aan de feedback hebben? Gaan de deelnemers ons prototype wel begrijpen? Je zal snel merken dat deze twijfels ongegrond zijn. Door het hele projectteam te betrekken zorg je voor gedragenheid en dat je samen beslissingen maakt op basis van de feedback van je eindgebruiker. Dit resulteert dan weer in tijd- en geldwinst binnen je project. Er is voor ons geen reden meer om eindgebruikers niet te betrekken.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op