Project Schoolmenu Vilvoorde

Met het project Schoolmenu wil het stadsbestuur lagere scholen ondersteunen om gezonde voeding aan te bieden aan alle kinderen.
Het project kadert binnen het lokaal sociaal beleid, vertrekkend vanuit armoede- en gezondheidsbeleid.
Inhoud van deze pagina
Algemene gegevens
Kursaalstraat 40
1800 Vilvoorde
België
Wat is er gebeurd?
Het project is uitgewerkt in afstemming en samenspraak met de basisscholen. Er wordt veel belang gehecht aan het respecteren van de eigenheid, de mogelijkheden, de draagkracht en de verschillende culturen op de verschillende scholen.
Het schoolmenu biedt een waaier van ondersteuningsmogelijkheden voor scholen die ervoor willen zorgen dat alle kinderen, ook zij die zelf geen of te weinig voeding meehebben, van een gezonde maaltijd per dag kunnen genieten, en dat alle kinderen op structurele basis een gezond voedingsaanbod krijgen.
De manier waarop scholen dit aanbod realiseren wordt vrij open gelaten waardoor ondertussen een breed aanbod van initiatieven gerealiseerd wordt gaande van schoolontbijten, tot gratis soep, aanvullende groente- en fruitbuffetten, etc.
Het schoolmenu stelt hiervoor zowel financiële middelen ter beschikking van de scholen, als personeelscapaciteit die mee helpt om ervoor te zorgen dat scholen het aanbod logistiek kunnen organiseren. Vb: zoeken naar mogelijke leveranciers, ondersteunen in het werven van vrijwilligers, projecten opzetten met sociale economiemedewerkers, etc.
Het Schoolmenu maakt de koppeling met Enchanté vzw die met haar project Brooddoosnodig de scholen mee ondersteunt en zorgt voor extra financiële middelen.
Sociaal Huis is als trekker van het project Schoolmenu verantwoordelijk voor:
- Opmaken van de jaarlijkse projectoproep
- Opvolgen van administratie, rapportage, evaluatie, uitbetaling van de subsidies
- Opvolgen, bijsturen en ondersteunen van dagelijkse praktijk op de scholen
- Organiseren van netwerkmomenten en stimuleren van uitwisseling van ervaringen
- Lokaal ankerpunt voor Brooddoosnodig
- Samenwerkingsverbanden opzetten met diverse actoren om extra helpende handen op de scholen te krijgen: sociale economie, deeltijds onderwijs, VAHP en GGZ sector, VDAB, etc
De scholen staan zelf in voor de logistieke organisatie: het aankopen, eventueel bereiden en verdelen van de voeding.
Vanuit het Sociaal Huis/ stad ondersteunen we de logistiek door het verlenen van een bijkomende subsidie voor het aankopen van noodzakelijk materiaal en het organiseren van verschillende samenwerkingen en projecten om extra mankracht op de scholen te krijgen.
Waarom?
Initieel was het doel de lege brooddoos op school aanpakken én de achterliggende problematiek van armoede aanpakken. Nadien hebben we de doelstelling verder uitgebreid naar gezonde voeding toegankelijk maken voor alle kinderen in de basisscholen. Het initiatief vertrekt vanuit het armoedebeleid.
Het beoogde resultaat
Vilvoorde telt 17 basisscholen, goed voor ongeveer 5700 leerlingen. Voor schooljaar 2024-2025 werken 16 scholen mee aan het project Schoolmenu.
Wij hopen dat we het Schoolmenu kunnen verderzetten op eenzelfde manier als we nu bezig zijn. We merken dat na drie schooljaren bij veel scholen de initiatieven ondertussen wat meer routine worden waardoor er ruimte vrij komt om opnieuw uit te breiden en meer te doen.
We hopen verder te kunnen inzetten op een kruisbestuiving tussen gezonde voeding op school, het activeren van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, de initiatieven rond het verwerken en gebruiken van voedseloverschotten, korte keteninitiatieven, etc.
Wat waren de uitdagingen?
Het project zoals het nu bestaat biedt geen antwoord op de achterliggende armoedeproblematieken op school.
De middelen die via brooddoosnodig ter beschikking komen zijn fluctuerend en onzeker waardoor scholen geen jaaraanbod kunnen uitwerken. De subsidie van de stad alleen laat maar een beperkt voedingsaanbod toe.
De succesfactoren
Aanpak op maat die toelaat zinvolle acties te ontplooien op maat van de problematiek op de school.
De koppeling met sociale tewerkstelling en vrijwilligerswerk zorgt voor verbinding met andere doelstelling van het lokaal sociaal beleid.
Tips voor andere gemeenten
Een structureel en effectief aanbod realiseren op verschillende scholen vraagt veel opvolging. De beperkte personeelscapaciteit die ter beschikking is, is veel bezig met praktische en logistieke dingen.
Scholen moeten de ruimte krijgen om een werking uit te bouwen die gedragen is door het team en past binnen de logistieke mogelijkheden.
Er moet iemand/ een functie zijn binnen de school die het opzetten van een gezond voedingsaanbod expliciet als zijn/haar opdracht heeft, zich er eigenaar van voelt.
Algemeen contact
Video's
Deel je eigen praktijk
Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.