Ongewenst - de buitenexpo over grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
0 - 5.000 euro
Buitenexpo Gent

Leerlingen uit het vijfde jaar audiovisuele vorming van Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent namen de afgelopen twee schooljaren deel aan een participatief traject met de Stad Gent en Plan International. Het resultaat is een bijzondere buitenexpo over grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie in de voortuin van het STAM.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Gent
Adres

Botermarkt 1
9000 Gent
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Via kunstprojecten versterken we jongeren in het kader van seksueel grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie. Met als doel preventief te werken rond het thema. Dit doen we door een reflectief traject op te zetten met hen waarbij zij zelf materiaal ontwikkelen die het bewustzijn rond het thema verhogen die ze vervolgens tentoonstellen aan het grote publiek.

Waarom?

De studenten voeren een reflectief proces uit over het onderwerp (SGG, straatintimidatie) en zetten dit om in een artistiek product. 

Naast het eindresultaat van een artistieke productie heeft de actie ook een indirect effect. Door trainingen aan te bieden aan de doelgroep zelf, helpen we hen enerzijds om een veiligere omgeving op te bouwen en de doelgroep te versterken (rolmodellen) en anderzijds trekken we mensen binnen de doelgroep aan om het kunstwerk te komen bekijken. 

Op die manier creëren we de ruimte om gesprekken te brengen over de voedingsbodem van dit fenomeen en hun visie erop.

Wat waren de uitdagingen?

De vorming organiseren aan zo'n grote groep studenten. Het werd gedaan in verschillende sessies en op verschillende dagen om de dialoog te stimuleren.

De succesfactoren

Als succesfactoren benadrukken we de verschillende tentoonstellingen die in de afgelopen twee jaar zijn georganiseerd, evenals het hoogwaardige fotomateriaal dat kan worden gebruikt in campagnes gericht op deze doelgroep. 

Het reflectieproces werd positief geëvalueerd door zowel docenten als studenten, het was een gelegenheid om diepgaand over het onderwerp te praten.

Tips voor andere gemeenten

  • stel de doelen vast die je met de taak wilt bereiken
  • bespreek deze doelen grondig met de docenten
  • geef de jongeren creatieve vrijheid. ze hebben veel te zeggen

Algemeen contact

  • Inma
    Roldan
    Adjunct van directie (Coördinator SGG- Team Samenleven en Veiligheid)

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op