Energiedelen zelfde titularis

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
1.000.000 - 10.000.000 euro
Dak met zonnepanelen

Voor de stad Genk werden het potentieel voor maximaliseren van hernieuwbare energie in kaart gebracht en ook de eventuele baten van energiedelen binnen het gemeentelijke patrimonium.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Genk
Adres

Stadsplein 1
3600 Genk
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Op basis van simulaties (door de VUB – simulator die in TERRA is geïntegreerd) werd voor 8 kerngebouwen van de stad Genk het effect op energie en capaciteitstarief onderzocht. Uit de analyses bleek de grootste meerwaarde uit het maximaliseren van PV te ontstaan, het energiedelen was afhankelijk van factoren zoals volumes en gelijktijdigheid tussen deze gebouwen. 

Waarom?

We willen extra zekerheid voorafgaand investeringen in PV-maximalisatie. Momenteel is er een vaste afnameprijs voor Limburgse gemeenten, die mogelijk variabel wordt.  Daarnaast zoeken we ook naar manieren om het risico in de toekomst te verminderen, door o.a. via verhoogde zelfconsumptie via vraagsturing of opslag. Via deze simulatie hopen we daar beter zicht op te krijgen. Doorheen 2022, 2023 en 2024 wijzigde de leverancier VEB ook de modaliteiten voor energiedelen binnen eigen patrimonium (zelfde titularis), wat de lange termijn perspectieven voor de injectiewaarde heel wat onzekerder maakt. 

Het beoogde resultaat

Er waren wat verrassende resultaten na de simulatie. De kostendaling was gevoelig lager dan we verwacht hadden. Dit komt omdat de variabele prijs tijdens “piek” injectie-uren meestal lager is, zowel voor te betalen afname prijs als de te ontvangen injectievergoeding. Hierdoor is er ook een kleiner verschil tussen de verloren injectievergoeding en de vermeden afnameprijs. 

Wat waren de uitdagingen?

Energiedelen zorgt bij momenten voor verlies, soms ligt de injectievergoeding hoger dan de (in 2022 nog vaste) afnameprijs. Bedrag betaling wordt bepaald door de marktprijs op het moment van injectie, die kan zelfs negatief, bij extra PV weegt dit zelfs zwaarder door. Er wordt nog gewerkt aan goedkopere PV-productie door het dure verbruik op de piek te verschuiven naar de goedkope daluren.

De succesfactoren

Energiedelen zorgt voor kostenreductie, gecombineerd met maximalisatie PV wordt deze reductie significant groter. Tussen de 2533 en 6411 euro voordeel op de energiefactuur (parameters 2022).  Voor 2023 werd de injectievergoeding vanuit VEB lager, waardoor het voordeel nog verder opliep.  In 2024 werden voorwaarden opnieuw gewijzigd en was het voordeel quasi weg.

Tips voor andere gemeenten

Zet in op de zekere kant van de businesscase:  opwek van goedkope PV stroom, zoveel mogelijk ter plaatste verbruikt.   Tracht verbruik te verschuiven naar goedkope injectie uren.   Versnel elektrificatie van verbruikers, zoals laadpalen of warmtepomp(boilers) of onderzoek nut van batterij opslag. Daarnaast kan Energiedelen een extra opportuniteit bieden, maar het voordeel is onzeker. 

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op