Genk on stage & safe zone

Status
Afgelopen
Startdatum
Einddatum
Budget
0 - 5.000 euro
Genk on stage

In 2024 kreeg de Safe(r) Zone op Genk on Stage een andere naam 'GosCare'. Er werd ook voor het eerst samengewerkt met Overkop Genk in combinatie met andere professionals in het veld, het whatsapp nummer was ook weer aanwezig voor bezoekers om de laagdrempeligheid te behouden. Overkop zorgde voor Awareness teams op tijdens het festival waar jongeren ook allerlei vragen aan konden stellen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
Genk
Adres

Stadsplein 1
3600 Genk
België

Financiering
Met eigen middelen

Wat is er gebeurd?

Al enige tijd wou de Stad Genk investeren in een GosCare zone op het festival. 

In 2023 werd dan voor de eerste keer een stand voorzien die bemand werd door professionals van VAD, Integra, Arktos,.. en enkele vrijwilligers. Bezoekers konden dan ook anoniem of op een laagdrempelige manier contact opnemen met de stand via het GOSCARE via whatsapp. 

In 2024 na een evaluatie werd het duidelijk dat de stand leeg bleef en dat jongeren niet nieuwsgierig waren, de communicatie kon beter. Vanwege deze reden werd er gezocht naar een partner die de stand samen kon bemannen. Deze partner werd Overkop Genk, zij bemande de stand van 19u tot 22u en stuurde awareness teams op pad tot het eind van het festival. De interne psychologe bij Overkop Genk was ook de eigenaar van het whatsapp nummer.

Waarom?

Verscheidene festivals in België focussen nu meer en meer op grensoverschrijdend gedrag en middelengebruik op evenementen in festivals. 

Genk On Stage wou hier dus graag in bevorderen en zoeken naar manier om bezoekers hiervan te informeren en vooral ook weg wijs te maken naar de mogelijkheden op het festival.

Wat waren de uitdagingen?

Het zoeken naar een team dat de stand wilt uitbaten en ook gekend is met de problematieken. 

  • Professionals zoeken die samen met een partner de stand bemannen en bij nood gesprekken kan aangaan.
  • Communicatie naar bezoekers, het is belangrijk dat bezoekers op de hoogte zijn maar het mag ook geen angsten uitlokken. 
  • Wat met het noodnummer tijdens sluiting.
  • Bijscholing aanbieden bij partners.

De succesfactoren

Overkop Genk is zeer gekend bij de Genkse jeugd waardoor het aanspreken van zeer vlot verliep een samenwerking met een partner zoals deze is dus belangrijk. 

  • Awareness teams op het terrein kunnen signalen opvangen en doorgeven en direct ook in actie schieten. 
  • Fysieke plek maar ook een anonieme plek zoals het noodnummer

Tips voor andere gemeenten

Eerst en vooral is een sterke partner en trekker noodzakelijk, kijk zeker naar partners rondom die al voeling hebben met onderwerpen zoals grensoverschrijdend gedrag en middelengebruik. 

  • Waar zal een stand zich bevinden op het terrein, het mag niet op een drukke plek zijn maar ook niet te afgelegen.
  • Belangrijk dat heel het team en het vrijwilligersteam achter het idee staan en geschoold zijn op 'wat doe je en hoe merk je het op'
  • Het is vooral veel zoeken ook en kijken wat het best past bij je publiek. 
  • Sterk communicatieplan.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op