Regio Zuid-West-Vlaanderen werkt samen om kansengroepen te activeren

Status
Lopend
Startdatum
Einddatum
Budget
0 - 5.000 euro
Activering kansengroepen

In Zuid-West-Vlaanderen is een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen VDAB, W13 en lokale besturen om kansengroepen beter te activeren. Elk jaar wordt een actieplan opgesteld door de stuurgroep en uitgewerkt door verschillende werkgroepen.

Algemene gegevens

Initiatiefnemer
W13
Anzegem
Avelgem
Deerlijk
Harelbeke
Lokaal bestuur Kortrijk
Kuurne
Lendelede
Menen
Spiere-Helkijn
Lokaal bestuur Waregem
Wervik
Wevelgem
Zwevegem
Adres

Budastraat 35
8500 Kortrijk
België

Financiering
Met eigen middelen
Met Vlaamse subsidies

Wat is er gebeurd?

In 2023 werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend met acht centrale thema’s: nabijheidsstrategie, jongeren, mensen met een migratieachtergrond, digitalisering, taal, kinderopvang, mobiliteit en lokale werkgelegenheid. Elk jaar wordt een actieplan opgesteld, waarbij in 2023 bijvoorbeeld Meet & Greets tussen VDAB en lokale besturen werden georganiseerd, trajecten voor mensen met een migratieachtergrond werden besproken, en oplossingen voor wachttijden bij LIGO werden verkend.

Waarom?

Activering is een steeds belangrijker thema voor lokale besturen, maar het landschap is complex. Een structurele samenwerking met VDAB is een meerwaarde om kansengroepen beter te activeren. In de regio met arbeidsmarktkrapte is samenwerking tussen verschillende expertises essentieel voor een effectieve aanpak.

Het beoogde resultaat

De samenwerkingsovereenkomst kreeg een jaarlijks actieplan. In 2023 zette de samenwerking in op wederzijds begrip tussen VDAB en lokale besturen en werden gezamenlijke acties opgezet rond taal, nabijheid en werkgelegenheid.

Wat waren de uitdagingen?

Verschillende types organisaties met uiteenlopende structuren en noden samenbrengen bleek uitdagend. Lokale besturen werken dichter bij burgers, terwijl VDAB een grotere organisatie is. Daarnaast verschilt de interpretatie van samenwerking tussen de organisaties, wat leidde tot verschillende verwachtingen.

De succesfactoren

Duidelijke noden, zoals het gebrek aan wederzijds begrip tussen VDAB en lokale besturen, werden snel aangepakt met meet & greets. Ook samen taaluitdagingen aanpakken zorgde voor snel resultaat. Medewerkers leerden elkaar kennen, wat leidde tot verdere initiatieven buiten de samenwerkingsovereenkomst.

Algemeen contact

Deel je eigen praktijk

Wil je actief helpen en onze praktijkendatabank aanvullen? Deel zelf een praktijkvoorbeeld en inspireer je collega’s.

Laad je praktijk op