De voorwaarden voor de elektronische verklaring van wettelijke samenwoning volgen dezelfde principes als de elektronische aangifte van geboorten, erkenning en huwelijken:
Gemeenten gebruiken een beveiligd informaticaplatform.
Personen die een wettelijke samenwoning willen aangaan, identificeren zich via een erkend elektronisch systeem, zoals de eID, elektronische vreemdelingenkaart of itsme.
Je kan documenten digitaal indienen via het beveiligde platform, maar moet de originele exemplaren vervolgens bezorgen aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.
De ambtenaar kan eisen dat de betrokken partijen persoonlijk verschijnen en daarbij een termijn opleggen.
Beëindiging van wettelijke samenwoning
Dezelfde voorwaarden gelden voor de beëindiging van wettelijke samenwoning, met enkele nuanceringen voor eenzijdige beëindiging en beëindiging via een volmachthouder:
Eenzijdige beëindiging: Er is maar één partij die de beëindiging aanvraagt, dus maar één partij die zich elektronisch dient te identificeren. Die partij moet eerst de kosten van betekening en kennisgeving betalen alvorens de ambtenaar van de burgerlijke stand de andere partij op de hoogte stelt van de beëindiging.
Beëindiging via volmacht in naam van beide partijen of één partij: De volmachthouder identificeert zich ook elektronisch en dient het rijksregisternummer van de partij / partijen over te zenden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Indien de partijen niet ingeschreven zijn, geeft de volmachthouder de naam, voornaam, geboortedatum en de geboorteplaats door. De volmachthouder voegt de bijzondere en authentieke volmacht elektronisch toe, maar maakt achteraf het originele document nog over aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Na ontvangst van zowel de verklaring als de originele documenten stuurt de ambtenaar een elektronisch ontvangstbewijs.
Wat betekent dat voor gemeenten?
Het nieuwe besluit biedt gemeenten en softwareleveranciers de kans om hun elektronische dienstverlening verder uit te breiden en te verbeteren.